6. lipnja 2011.

Capellini s umakom od bakalara

Ovaj ručak me jednostavno oduševio. Zamrznute odreske bakalara znam tu i tamo kupiti jer u njima nema puno kosti pa su idealni za umake. A i nema puno posla kao što je to slučaj sa namakanjem i pripremom sušenog bakalara. Ne brinite, i to me još čeka za isprobati. ;;)))
Ovaj umak me dosta podsjetio na bakalar "in bianco" kojeg obožavam, pogotovo ako je domaći. Poslužila sam ga uz trenutno meni najdražu tjesteninu, capelline. Od svih vrsta tjestenine, najdraži su mi špageti, sikreno da vam kažem, nekako volim vrtiti vilicom te špagete po tanjuru :D, a prednost capellina u odnosu na ostale vrste špageta je i duljina kuhanja - 3 minute! ;)
Ovaj umak možete pripremiti  i sa odrescima lososa ili neke druge bijele ribe u kojoj nema puno kosti.
Recept:
Odlučila sam najprije napraviti dobar povrtni temeljac za umak.
U 2 litre vode stavila sam kuhati 2 korijena peršina zajedno sa listovima, 4 mrkve zajedno sa lisćem mrkve, korabu, glavicu luka, 1 korijen celera sa puno lišća celera. Temeljac sam kuhala 1 i pol sat, a zatim sam ga procijedila.

Sastojci za 4 osobe:
600 g svježeg bakalara (odmrznula sam ga)
4 dl temeljca
1/2 dl suhog bijelog vina
1 mala glavica luka
1 češanj češnjaka
3 žlice maslinovog ulja
1 žlica brašna
svježe mljevena mješavina zelenog, bijelog i crnog papra
2 dl slatkog vrhnja
1 vezica peršina, sitno narezanog
+ korica 1 nešpricanog bio limuna, po želji!

350 g tjestenine capellini
1. Odreske bakalara odmrznite te ih posušite. Narežite ih na manje komade te ih stavite ih na stranu.
2. Na maslinovom ulju zastaklite narezani luk, dodajte malo soli te pirjajte još malo, zatim protisnuti češanj češnjaka, još kratko pirjajte oko minutu, dok ne pusti miris.
3. Dodajte žlicu brašna kao da radite zapršku, malo promiješajte a zatim dodajte temeljac i vino. Kuhajte oko 5-10 minuta dok se umak malo ne zgusne i nestanu eventualne grudice brašna.
4. Dodajte slatko vrhnje, limunovu koricu, svježe mljevenu mješavinu 3 vrste papra po ukusu, nemojte pretjerati. Kratko prokuhajte, oko minutu, a zatim dodajte komadiće bakalara.
5. Prokuhajte još oko 5 minuta, pazeći pritom da ne prekuhate bakalar jer će biti gumenast!

Capelline skuhajte u dosta kipuće posoljene vode, treba im 3 minute, zatim procijedite te primiješajte umaku, poslužite odmah u tanjure, sa puno narezanog peršina. Dobar tek! :)

Broj komentara: 14:

Bite my cake kaže...

Nevenić, što ti je ovo dobro! Moja najdraža hrana je upravo ovakva :) I fotke su prelijepe

Nevena Buljan kaže...

:))) a ja si sve razmišljam da li da objavim recept :D Hvala ti, baš mi je drago!

Unknown kaže...

Super što si ovo objavila. Izvrsne slike a recept ide vrlo brzo na isprobavanje!

What's for dessert? kaže...

Zvuči kao ukusna kombinacija!

JA U KUHINJI... kaže...

Jako fina klopa a fotke su mi super... sviđa mi se atmosfera kojom odišu... ma super :)

Ana kaže...

Testenina ti je odlicna, fina riba u kremastom umaku. I slazem se za spagete, najbolja testenina:)

Bakalar sam jela jednom, u nekoj corbici.Moracu da ga potrazim kada sledeci put budem isla u nabavku.

p.s. bas bi bila steta da nisi objavila recept...

Dunja kaže...

Ja cijelu zimu kad u Zagrebu nije bilo svježe ribe radila ovaj bakalar. Moji su prvo frkali nosom, a onda se lijepo navikli. Radila sam neke klasične recepte, a ovo mi je još privlačnije.
Jako su ti lijepe fotkice, i sviđa mi se kako ti je koloristički sve usklađeno, a onaj tiganj starinski s drškom, famozan.

Anonimno kaže...

Slažem se sa Dunjinim komentarom, prekrasno!!!

Nevena Buljan kaže...

Hvala puno svima :)))

Andrea kaže...

Prvo ću ti odmah napisati da su ti fotke prekrasne, već sam ti napisala na jednom, ali treba to ponavljati, tvoje su mi među top 3 od domaćih blogova. :)
I ja obožavam bakalar i često prebjegnem ovom zaleđenom jer mi je lakše s njim raditi. Kao i ti obožavam bakalar na bijelo tako sam sigurna da bi mi se i ovo tvoja kombinacija jako svidjela. Ma ovo je za mene savršen ručak. :)

Maja kaže...

Nevena, ovo je savršenstvo bez mane!!
Obožavam :)

Sanja kaže...

ovo zvuci savrseno a bo'me i jako fino izgleda. Obozavam ovakve recepte. Slike mi se mnogo svidjaju i jako mi se dopada zdjelica na drugoj slici.

Branka - byB kaže...

Kao i uvijek kod tebe je uvijek nešto posebno i fino. Pomalo bezlični bakalar smjestiti u ovako fini umak je super. Jako mi se sviđa ovo jelo. I ja volim izabrati špagete, a ovdje bi mi dobro išli i zeleni rezanci.

Dilajla kaže...

Ovo mi se čini tako posebnim jelom a neznam zašto,super ideja.