6. siječnja 2011.

Piletina sa limunom i origanom i tikvice sa šafranom

Još jedan malo konkretniji ručak. Recept za piletinu sam pronašla u kuharici "200 jela s piletinom", u izdanju Profila. Kuharica je odlična, preporučam jer ima dosta zanimljivih recepata koji će vam poslužiti kad vam ponestane ideja za jela s piletinom. :)

Za 2 osobe potrebno je:
2 x 125 g pilećih prsa
l1 svežanj svježeg i nasjeckanog origana
1/2 limuna, domaći neprskani, narezani na tanke kriške (ukoliko kupovni, odstranite koru!)
sol i svježe mljeveni crni papar
maslinovo ulje

Na svakom komadu pilećih prsa nožem napravite džepiće. Džepiće napunite solju, paprom, stavite 2-3 tanko narezane kriške limuna te sjeckani origano, posolite sa svih strana prema potrebi. Pecite na maslinovom ulju ili na grill tavi dok ne bude gotovo. Možete i popeći najprije na tavi sa obje strane pa dalje peći u pećnici na 200 stupnjeva oko 10 minuta, prekriveno aluminijskom folijom.
Servirala sam sa kremom od krumpira - kuhani krumpir miksala sa malo mlijeka, putra, soli i muškatnog oraščića. Možete napraviti i klasični pire, bez miksanja.
Tikvice sa šafranom

Tikvice u kombinaciji sa šafranom jedno su od mojih omiljenih kombinacija. Iako kuham sa sezonskim namirnicama, danas se sve vrste povrća mogu pronaći ne samo u supermarketima već i na tržnicama. Barem je tako slučaj sa mladim tikvicama. Ostalom povrću kao što su rajčice ili paprike ne pribjegavam zimi, no tikvice sam ipak ovaj put odlučila "priznat" jer sam se zaželjela zelenila na tanjuru.

Ovako pripremljene tikvice možete poslužiti kao prilog uz meso/ribu i rižu/krupir/tjesteninu i dr.. ja sam ih poslužila uz pilav od basmati i divlje riže, u obliku tortica.
Za 2 osobe:
2 tikvice
maslinovo ulje
sol
0,1 g šafrana (koristila od Nadaline 1 pakiranje)

Tikvice narežite na kockice, zagrijte maslinovo ulje te pržite tikvice dok ne omekšaju, ali na laganoj vatri da ne zagore. Nemojte dodavati sol na početku jer tikvice u tom slučaju puste vodu, ovako će biti pečene i hrskave. Pred sam kraj dodajte šafran, dobro promiješajte te posolite.
Dobar tek!

21 komentar:

Andrea kaže...

Obožavam kombinaciju piletine i limuna, a tikvice su mi njadraže povrće. :)
Ovo ću svakako isprobati jer mi je ovo idealno jelo za svaki dan, a opet je drugačije i zanimljivo. :)
Ne znam jesi probala, a znam da imaš tu knjigu, pile pećeno s češnjakom i limunom od Joanne Harris. To mi je jedan od najboljih načina za pripremu pečene piletine.

JA U KUHINJI... kaže...

Sve lepše od lepšeg... piletina i limun mi je super kombinacija... a i tikvice... ma sve :)

Unknown kaže...

Fantastično, piletina i limun dobitna kombinacija ali ove tikvice su me pravo zaintrigirale:)) Slike su za popapati!

Nina kaže...

baš mi se dopadaju ove tikvice, a i piletina mi se čini vrlo ukusna

Monika kaže...

tu kuharicu sam i ja mjerkala neki dan :) piletinu u sličnoj varijanti radim često. svaki put nešto drugo dodam ili oduzmem i stvarno je zahvalno za pripremu, a i za najest se pošteno :D tikvice također obožavam i definitivno ću ih probati u kombinaciji sa šafranom čim prije.

Marija kaže...

Ovo mi izgleda odlično

Sweet Corner kaže...

Ovo je savrseno, ta kombinacija mi je medju drazima, super, super!

Sanja kaže...

Ovo mora da je predivnog ukusa. Fenomenalno izgleda.

Anonimno kaže...

Drago mi je da moja Riječanka ima ovako lijep blog, oduševila si me!
Ovaj recept je odličan i rado ću ga probati.
Šaljem ti veliki pozdrav i dalje ću te sa velikim zadovoljstvom pratiti.
Zondra Art

Josipa kaže...

Puno toga korisnog sam saznala iz ovog posta: da tikvice ne treba soliti u početku i da se slažu sa šafranom. :) fenomenalno izgleda cijelo jelo i znam da bi mi se svidjelo! Bilježim :)

Maja kaže...

Prekrasno draga moja!
Obožavam kombinaciju limuna i piletine.
Baš sam si mislila danas za ručak napraviti piletinu u maku od limuna i kapara (my favorite), ali su na kraju ipak prevagnuli Batati :)
Btw, slikice su odlične :)

Dilajla kaže...

Jako fina kombinacija pogotovo ovaj rižoto s tikvicama.

mojamediteranskakuhinja kaže...

super ideje, piletina izgleda jako sočno, a o tikvicama i riži da ne govorim :)

Tadeja kaže...

Limun nema u čemu ne volim, a da se odlično slaže sa piletinom i ružmarinom, znam, pire od tikvica sam Timni radila kad je bila beba. Sve u svemu jedna odlična i mirisna kombinacije, o čemu i fotke svjedoče! :)

lusitania kaže...

svidjaju mi se ove tikvice!!!

Ana-Marija kaže...

krasne fotke, vrlo domaće! ova zadnja mi je favorit, super izgledaju tikvice :)

Nevena Buljan kaže...

Zahvaljujem svima na komentarima i jako mi je drago da vam se sviđaju jela! :)
@Andrea: nisam se još pozabavila cijelim piletom :D, ali namjeravam već duže vrijeme, vjerujem da nije neka nauka, samo da smognem više vremena. Vjerujem da je jako ukusno. :))
@Zondra art: zahvaljujem ti :))) drago mi je da ti se sviđa moj blog! :)) I ja sam tvoj posjetila, i također sam oduševljena!
@Josipa: hvala ti! drago mi je da si saznala nešto novo u ovom postu :))

Miroslav kaže...

Piletina i limun je fantasticna, klasicna kombinacija. Ja jos vise volim piletinu sa fermentiranim limunom!
Potpuno te razumem na kakvim si mukama kada se hranis sezonski, a trznice prepune svezih, vansezonskih proizvoda. Ponekad je ok prepustiti se izazovu, al' obazrivo. Ja moram priznati da kupujem sveze aromaticno bilje u sred januara kad mu vreme nije, a i mladi luk i spanac, iako do proleca ima jos podosta vremena. Ja u slucaju da kupujem vansezonske proizvode gledam da su isti organski uzgajani i poreklom iz najblizeg izvora (meni Kalifornija).
Puno pozdrava i pohvala na super receptima.

Nevena Buljan kaže...

Hvala ti Miroslave! :)) Potpuno si u pravu, evo neki dan nisam mogla odoljeti (smznutim) borovnicama koje obožavam, ali veliki plus je što su divlje zamrznute, a nisu one velike borovnice iz uzgoja. Najbolje je svježa ali mislim da zamrzavanjem ne gubi jako puno.. :)
I da, fermentirani limuni? Ja sam do sad čula samo za usoljene limune i spremam se pripremiti ih, jel mislimo na isto ili?? :))

Pamela kaže...

Ebba!!! ne mogu vjerovati.. :D
Nisam znala da i ti imaš blog.. do sad sam te pratila samo na coolinarici.. :D
Još uvijek se sjećam onog pekmeza sa tikvicom i čokoladom.. isprobanog.. :D
Baš mi je drago da sam naletila na tvoj blog

Nale Coolinarija kaže...

Kakav divan ukus mesa. Bilo je odlicno. Fantasticno socno i taman zacinjeno. Sve u odlicnom balansu. Ako kazem da smo otkopcali prvi dugmic na farmerkama da li ces razumeti koliko nam je bilo dobro:)?! Hvala za divan receptic.