Scroll down for english version!
Jednom prilikom sam čitala članak o Francuzu koji sa svojom ženom ima obrt za proizvodnju čokolatina/minjona/čokoladnih tartufa i ostalih čokoladnih delicija. Sve pripremaju sami. U Francuskoj postoji puno takvih malenih obrta, a na proizvodima koji se kod njih mogu kupiti obično piše "fabrication artisanale" što znači da nije prozvedeno industrijski, već se netko potrudio napraviti ta mala remek djela uz pažljiv odabir najkvalitetnijih namirnica - kvalitetnog kakaa itd... Takvi proizvodi naravno drže i visoku cijenu, što je normalna stvar jer se ipak radi o umjetničkom radu.
U spomenutom članku obrtnik je izjavio da isključivo koristi agavin sirup za zaslađivanje svih čokoladnih delicija. Zašto? Pa zato jer je agavin sirup toliko neutralan i blagog okusa da ne narušava onaj iskonski okus kakaa. Zapravo, što više šećera stavite u neki čokoladni desert, to ćete manje osjetiti okus kakaa, logično. To se može primijeniti na mliječne čokolade u kojima ima toliko šećera da zaboravite da uopće jedete nešto što je napravljeno od kakaa. :O
Tako sam dobila inspiraciju za ovu tortu na koju sam iznimno ponosna. Dobila sam točno ono što sam htjela. Sočna torta pudingaste teksture koja spaja čokoladu i bundevu na jedan zanimljiv način. Pogodna za one koji ne smiju konzumirati običan šećer ili one koji su intolerantni na mliječne proizvode. Agavin sirup ne povisuje razinu šećera u krvi, bundeva je sama po sebi zdrava i hranjiva te pridonosi kremastom okusu, jaja drže cijelu smjesu kompaktnom, a kakao je glavni igrač jer njegov okus preuzima skoro sve u ovoj torti pa možemo slobodno reć da se radi o čistoj čokoladnoj torti. :)
Recept za tortu pečenu u okruglom kalupu promjera 18 cm:
podloga
100 g speculoos keksa
3 žlice otopljenog maslaca
1-2 žlice agavinog sirupa
Speculoos kekse razmrvite ili sameljite te pomiješajte sa otopljeni maslacom i agavinim sirupom formirajući kompaktnu smjesu koju ćete utisnuti na dno okruglog kalupa. Kada ste utisnuli i poravnali smjesu u kalupu pecite ju 5 minuta na 180 Celzijvih stupnjeva. Izvadite i malo ohladite.
Krema
300 g pirea od bundeve
2 jaja
60-80 ml agavinog sirupa (kupiti u trgovinama Dm-a na odjelu zdrave hrane)
50 g gorkog nezaslađenog kakaa
1/2 žličice mljevenog cimeta i đumbira, po želji
ili neka druga aroma, npr. korica naranče
1. Da bi dobili pire od bundeve, ako je veća razrežite ju na nekoliko djelova, omotajte cijelu u aluminijsku foliju te pecite oko 1h na 200 stupnjeva.
2.Odstranite koru, sjemenke te meso bundeve izmiksajte u pire i ohladite.
3. Ohlađenom pireu od bundeve dodajte agavin sirup i umućena 2 jaja, umutite u kremu, te na kraju dodajte 50 g prosijanog kakaa te željene začine. Dobro promiješajte ili miksajte dok se kakao ne stopi s kremom.
4. Kremu ulijte u kalup sa polupečenom podlogom od keksa, po vrhu posipajte sa preostalim prosijanim kakaom i pecite oko 30 minuta na 180 stupnjeva ili dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne bude suha.
Poslužite samo ili sa tučenim slatkim vrhnjem.
Napomene:
*količinu kakaa smanjite, ukoliko vam se učini da će torta biti prejaka
*agavin sirup u potpunosti zamijenite običnim/muscovado/demerara šećerom ili medom
Recipe in english!
Crust
100 g Speculoos cookies
3 tbsp melted butter
2 tbsp agave nectar (or honey)
Prepare a 18 cm springform pan.
Preheat the oven to 180 C.
Process speculoos cookies until fine and combine them with melted butter and agave nectar. Process until it all comes together (with a food processor or with your hands). Press the dough over the bottom of the springform pan and bake for 5 minutes. Let it cool.
Filling
300 g pumpkin puree
2 eggs
60-80 ml agave nectar
50 g unsweetened bitter cocoa powder
1/2 tsp ground cinnamon/ginger/orange peel!
Mix well all the ingredients, pour the filling over the prepared Speculoos crust and bake for around 30 minutes at 180 C.
Broj komentara: 36:
Ja si ne mogu pomoći, ali mene priča poput ove o Francuzima uvijek rastuži. Hoćemo li mi ikad uspjeti dostići standard da se ljudima isplati živjeti od onoga što proizvedu stvarno isključivo vlastitim rukama, a da prije ili poslije ne posegnu za nekim pblikom industrijske proizvodnje, kako bi proizvodu smanjili cijenu i uopće ga prodali.
Jer uz sav tehnološki napredak u svim segmentima života, sve to što nam je trebalo olakšati život, zapravo ga je učinilo daleko kompliciranijim i nekvalitetnijim u bitnim stvarima. Sve činimo da bismo "što manje" radili, a onda se kao hobyjima vraćamo zemlji, rukotvorinama, kuhanju i pripremanju namirnica "kao nekad", jer nam ipak kao vrsti treba osjećaj da smo nešto stvorili svojim rukama i da to ima i stvarnu uporabnu i svaku drugu vrijednost. Zašto onda od toga tako malo ljudi živi, nego svi pritišću neke vražje gumbiće! :((
Ajmo na kolačić! :)
Obožavam takve mokre i sočne čokoladne kolače. Agavin sirup kao nadomjestak mi se čini svakako vrijedan isprobavanja, ali s bundevom kod mene jednostavno ne bi išlo. Pronaći ću ja s čim ću ja to skombinirati :))
Izgleda bajno! :)
Izgleda stvarno sjajno..Ja nisam ljubitelj bundeve, pa ne znam da li se osjeti dominantno okus u kolaču..
Ali kad ovako dobro izgleda, nema šanse da ju ne bi probala :)))
@Tadeja: pa znaš i da mene rastuže ovakve i slične priče, i ja se pitam iste stvari koje se ti pitaš..
Ma mislim nekako da nemamo mi tu kulturu i takva razmišljanja, trebalo bi prvo promijeniti ljude i njihova razmišljanja, a to je jako teško iliti gotovo nemoguće..
Meni osobno se gadi taj konzumerizam, prije je bilo puno ljepše i jednostavnije kad si imao malu trgovinu i došao po kruh i mlijeko, jedan običan kruh i jedno obično mlijeko, a ne milijun vrsta kruha i milijun vrsta mlijeka. Ili kad si imao obične male dućane s robom i ljudi su od toga zarađivali..
Opet povezujem još nešto, zbog čega jedan Njemac ili Francuz može doći kod seljaka na selo i od njega kupiti pravo svježe mlijeko u staklenoj boci, a naš seljak nema pravo na to??
Kad bi se mene pitalo, ovaj isti čas bi otišla živjeti na selo i prodavati svoje delicije i samo od toga živjeti.. to bi mi bilo sasvim dovoljno u životu. Život u gradu je postao psihički prenaporan.
Skačem s teme na temu, ali asocirala si me sa svojim razmišljanjima.. :)
Što s tiče bundeve u ovoj piti, mislim da nikad ne bi skužila da je unutra bundeva.. ;))
@Shangri La Food: hvala ti :)) a mislim da bi se i tebi dalo podmetnuti bundevu u ovoj torti :DD
ja cu se sloziti sa tadejom u cijelosti. san mi je imati takvu malu proizvodnju - al realnost je da bi vjerojatno prije propala nego opstala 6 mj, jer drustvo u kojem zivim ce prije kupiti cokoladu od 200gr po cijeni od 3 eura, nego 5 pralina. no da se vratim na recept..pianje glasi, moze li se bundeva skuhati umjesto peci? ostaje li okus isti ili se teksura mjenja...hm.....
@Lusitania: da, u pravu si, upravo što sam spomenula, čovjek će radije otići u supermarket i kupiti jeftinu čokoladu, jer će mu ovih 100 g kvalitetne od 20 ili više kn biti preskupo, a u isto vrijeme će imati novaca i za ovu skuplju. Jednostavno ne postoji kultura kupovanja kod nas.
Što se tiče bundeve, možeš ju skuhati ali nisam sigurna da li će onda više natopiti vodom.. preporučila bi ti da ju radije pečeš..ili ako niš pirjaš sa malo vode dok ne omekani..
Savršeno sočno i čokoladno izgleda tortica, prredobro!
Za agavin sirup nisam čula ali sad kad znam da postoji moraću ga pokušati pronaći i probati...
Sve zajedno izgleda mi i zvuči super i uopšte ne sumnjam da bi mi se dopalo...
Što se tiče života na selu prva sam koja bi otišla iz ove smrdljive džungle u kojoj živim i na nekom salašu gajila povrće i živela od i u skladu sa prirodom...:)
MOje prijateljice i ja smo stalno u razmišljanju šta bi to moglo biti od čega bismo mogle ugodno živiti. Spojiti ugodno s korisnim, to je vrhunac. Zdenka već polako pokušava praveći svoje rakije: orahovicu, travaricu, rogačicu i sl. a nas dvije, Anka i ja, još tražimo to nešto:))
Meni je torta bajkovita. To je ono što volim, sočna, jednostavna, bez puno sastojaka. I još naći pravu bundevu za to. Koga god upitam kada uzimam na pijaci koja je vrsta, pojma nemaju!
Kao prvo, ovo je kolač za mene, a i za moje. Svi jako volimo bundevu i koristimo je u raznim kombinacijama. Jako si dobro skombinirala sve sastojke, baš se sluti balans. Svakako ću napravit, jedino me privlači okus naranđine kore ili mandarinke. Nadam se da je riječ o kruškplikoj muškatnoj bundevi.
Što se tiče Francuza i inih naroda, mi smo u golemom zaostatku. Nije baš nešto kupiti fini auto, kućerinu, brod, avion i ne znam što, e sad smo mi Evropljani, šipak. Naputovala sam se poslom i boravila po Francuskoj i Austriji. Tamo ima obitelj svoju firmicu 100 i 150 godina, čuva ju ko svetinju, živi nepojmljivo skromno, nema luksuza, kupuju se bomboni na komade, dođe se u dučan i dobro pazi na što će potrošiti, a ništa se ne baca. To nisu škrtci, to je stil života, u čovijeku se ne gleda fasada, gleda se sadržaj.
Dosta filozofije, idem radit plan da sutra razveselim svoje ukućane s ovom tvojom torticom.
Draga divna je.
Bundevu ne upotrebljavam često ali ovaj me recept jako privlači i svakako ću ga napraviti a što se tiče priče s početka priče mi smo takav narod pa ne želimo platiti punu vrijednost proizvoda koji zaista i toliko vrijedi i zato kod nas mali propadaju jer jednostavno ne mogu isfinancirati sami svoju proizvodnju,reklamu svog proizvoda itd.
Žalosno ali istinito.
a jesi probala kad rakiju od agave?? to te nebi rastužilo! :) odlična je...
volim tvoje postove uvijek nešto zanimljivo :)
gdje kupiti agavin sirup? jako me interesira i voljela bi isprobati
Ebba draga imaš na što biti ponosna ! Torta je vrhunska, kombinacija sastojaka vrhunska, meni se jako sviđa ovaj recept i ova torta i sigurno ću je ovih dana napraviti. Već sam spomenula da sam bundevu zapravo tek ove godine zaupravo otkrila i sada je stavljam u sve i svašta i uživam u tom slatkastom okusu. A uživati ću i u ovoj torti. Moja će biti malo niža jer mi je najmanji kalup 22 cm, ali to joj neće ništa umanjiti na okusu i kvaliteti.
Da, priča o Francuzima....itd, svi su već sve rekli u komentarima,niti meni nije jasno zašto je kod nas to tako teško.
Now this looks very yummy!
Još da u ovom mom Boru mogu da nađem spekulas keks i bilo bi super. :( Recept mi se baš sviđa na čitanje.
Ovo mi zvuči kao savršena kombinacija, a torta izgleda prekrasno. :)
Agavin sirup obilato koristim od kad sam otkrila i rado eksperimentiram s njime.
Slažem se i s ovim što je Tadeja rekla ali nekako zadržavam optimizam i nadam se da će se jednoga dana cijeniti prave vrijednosti pa će se isplatiti imati male manufakture i živjeti na selu. To je i moj ideal jer i mene umara život u nabrijanom gradu. :)
Meni ova torta izgleda fenomenalno tako sočno, a po sastojcima zavrjeđuje pažnju.
Kada se jednom probaju te ručno izrađene praline i čokolade svaka dilema o tome da su preskupe pada u vodu. Zaista su to vrhunske majstorije i zaista se svi ti majstori čokolatijeri trude svoju ponudu obogatiti najdivnijim kombinacijama. Mislim da bi se nakon jednog posjeta Parizu (a imam popis čokolaterija i pastecerija koje bi posjetila )vratila bar 5 kila teža.
Hvala svima! :)
Već sam komentarislaa ovu tortu ali ne vidim komentar....(elem,ebba jel mogu med umesto sirupa od agave,znam da to nije to ali ne mogu ga nabaviti.
@Vera: može može, stavi med, ako želiš da okus bude približan ovomu onda stavi neki skroz neutralan, npr. cvjetni, ako ne, bilo koji će dobro doć, štoviše, mislim da će okus biti još zanimljiviji sa medom jer agavin siruo nema nikakav okus! :)
Dovoljan mi je bio pogled na ovu tortu i da me odusevi skroz na skroz, a kad procitah sastojke....
Mmmmm, pa zvuci stvarno fantasticno.
Sjajno izgleda! Bundevu sam koristila u slanim testima, i kao i tikvice, testo bude fino, socno i vlazno. Ovo je odlicna ideja, kombinacija sa kakaom. Divan recept!
Ovo je baš po mom guštu! Obožavam bundevu, vjerujem da je u ovoj kombinaciji savršena. Agavin sirup i inače koristim. Super!
Hvala! :))
Ebba ovo je genijalno. Svaka čast - s obzirom da imam bundeva za izvoz,:) iz našeg vrta ovo ću svakako isprobat za vikend. Odličan članak!
http://vera-mmmmdelicios.blogspot.com/2010/11/chocolate-and-pumpmking-cake-cokoladna.html
Pravila!
http://vera-mmmmdelicios.blogspot.com/2010/11/chocolate-and-pumpmking-cake-cokoladna.html
Pravila!
Ako uvećam mjeru 1.5 X i stavim u veći kalup, koliko duže se otprilike mora peći?
napokon dođoh do ovog posta da ti zahvalim za ovaj recept, odličan je, bravo! torta izgleda jako primamljivo i supersočno :)
@Ena: ne bih znala napamet koliko duže se mora peć torta, ali uvijek to možeš provjeriti sa čačkalicom, kad ubodeš sredinu torte čačkalicom, ona mora izaći suha! To je najpouzdaniji znak da je kolač pečen! :)
@Tamara: hvala ti i baš mi jako drago da ti se sviđa :)))
Sjećam se ove torte, prefina je. Napravila sam je frendici za rođendan, čim si je postala. prekul je, baš sam je se pred par dana sjetila :))
Imate li ideju cime bih mogla da zamenim spekulas? Htela bih potpuno da izbegnem secer,a i gluten.
Hvala
That is really fascinating, You're a very skilled blogger.
I've joined your rss feed and stay up for in search
of more of your excellent post. Additionally, I've shared your site
in my social networks 토토
토토 Thanks designed for sharing such a fastidious thinking,
post is good, thats why i have read it fully
Thank you for every other informative web site. The place else may I get that kind of information written in such a perfect method? I’ve a project that I’m just now running on, 카지노사이트
and I have been at the look out for such info.
Objavi komentar