7. srpnja 2010.

Škartoc pite sa borovnicama

Priča s borovnicama se nastavlja. :)
Dok smo bili u Gorskom kotru toliko sam bila ushićena kad sam vidjela koliko ih zapravo ima. Našla sam se usred šume potpuno prikovana na livadi punoj malih zelenih listića ispod kojih su se skrivale tamno ljubičaste bobice koje kao da su samo čekale mene. Ja potpuno zbunjena i nesposobna o nečemu drugom razmišljati. Dok sam ih brala ideje su počele padatii same od sebe, i ja sam jednostavno morala bar jednu realizirati u djelo isti dan jer bi inače "puknula". :)) A i zna se da ono što napravimo iz trenutne inspiracije i želje ne može ispasti na kraju loše. Vjerujem da tu ima puno veze i energija koju prenosimo na hranu dok je spremamo. Sanjarila sam o mirisu pečenih borovnica sa aromom limuna i vanilije, zarobljenih u mirisnom prhkom tijestu. San se ostvario. :)
Borovnice su mi osobno najukusnije u pečenom obliku. U tom slučaju, najbolje ih je iskoristit za fini džem, pitu, tortu od sira, štrudlu.. a možda i kakva slatko-slana kombinacija sa mesom.

Recept za ove pite neću pisati jer ga se baš ni ne sjećam. :) Pošto nisam imala maslaca tijesto sam napravila od mješavine brašna, ulja, šećera i jaja. U nadjev od borovnica sam dodala malo likera, vanilin šećer i običan šećer po svom guštu i limunovu koricu. Tijesto sam razvaljala, napunila nadjevom te oblikovala rubove s prstima da izgleda poput škartoca. Pekla sam ih cca 25 minuta na 180 celzijevih stupnjeva.
Za svaki slučaj, ukoliko nemate vlastiti recept za prhko tijesto, preporučam da ga napravite na ovaj način.

Broj komentara: 15:

Unknown kaže...

Prekrasno ti je ispao ovaj "san od borovnica" a i meni se čini da je uvijek tako, sve ono što prvi puta pravimo ispadne odlično:)))

Branka - byB kaže...

Škartoc ti je savršen , jako lijepo izgleda i već sam ranije primjetila tvoje škartoce (sa blitvom ) i jako mi se to sviđa. Borovnice moraju biti predobre u ovoj kombinaciji, slažem se i meni su najdraže sa dodatkom vanilije, zapečene,.... uglavnom nekako dorađene. Na žalost nisu mi baš dostupne u prirodi a za kupiti su zbilja malo skuplje pa ću ideju sa škartocom ipak iskoristiti za neko drugo voće . U svakom slučaju izvrsno !

stocicu postavi se kaže...

Joj,ovo izgleda tako primamljivo,prosto da zagrizeš:)

Shangri La Food kaže...

u prodala bi se sad za jedan komad :)

Dajana kaže...

Ajme, da ti ne zavidim na svježe ubranim borovnicama - nemoguće, da ne poželim ovo napraviti iz istih stopa - nemoguće, ali još sam daleko od kuće i tko zna hoću li naći borovnice kad se vratim, uh, uh, mogu samo uzdisati :))))

Anonimno kaže...

na trešnjevačkom placu gdje ih ja kupujem obično ih rano ujutro rasprodaju...a ja kad ne radim...volim duže spavat....i onda mi borovnice pobjegnu.. :) ...a volim ih..

Kety kaže...

Draga Ebba, imaš kod mene jedno iznenađenje... :*

Andrea kaže...

Ova tvoja reakcija na borovnice me podsjetila na mene i maline na vrhu Učke. Satima me nisu mogli odvući od tamo jer sma ja samo manijkalno brala maline i odmah ih jela. :) :)
Obožavam ovakve kolače, a ovaj tvoj izgleda upravo savršeno. :)

Branka - byB kaže...

Draga Ebba, na mom blogu čeka te jedna nagradica , pa kada stigneš navrati po nju :)

Miroslav kaže...

Prelepe su slike, a i pitice izgeldaju fantasticno! Ja sam bas danas na pijaci kupi divlje borovnice iz Americke Maine drzavice, koja je poznata po istim. Ceo dan razmisljam sta da napravim i ti si mi dala par ideja.
Svaka cast na odlicnom postu!

Monika kaže...

ajme, baš izgleda kao škartoc! volim ovakve rustikalne deserte. dugo me nije bilo i vidim da ću morati puno nadoknađivati jer si nam puno toga sjajnoga pripremala u zadnje vrijeme. idem se baciti na čitanje :)

Dilajla kaže...

Čisto savršenstvo ,bar smo mi na dobitku što se tiče bobica iz prirode.

Nevena Buljan kaže...

Hvala svima na komentarima!

@Branka: slobodno napravi sa nekim drugim sezonskim voćem, isto će biti ukusno, sigurna sam..! :))

@Kety: hvala ti! :)

@Andrea: hehe, kužimo se, vidiš, nisam imala pojma da ih na Učki isto ima.. morati ću osobno provjerit, iduće godine! ;)))

@Branka-byB: hvala ti! :)

@Miroslav: hvala ti! Baš mi je drago da su te ove moje pite inspirirale za neki recept, jedva čekam vidjeti što si na kraju napravio od borovnica! :)))

@Monika: hvala ti! i baš mi je drago da si opet sa nama! :)

Tadeja kaže...

A ne znam koja mi je bolja, ona prethodna sa sirom ili ovaj škartoc :)
Ova definitivno privlači poglede! :) Mora da je čisti užitak!

Nevena Buljan kaže...

@Tadeja: hvala ti, jest, bio je čisti užitak... :D