21. svibnja 2010.

Savijača od kopriva i domaće vučeno tijesto

Najprije se želim ispričati svima koji do danas nisu mogli otvoriti ovaj post jer sam nešto zeznula dok sam ga pisala. Font i neki elementi na stranici su se skroz poremetili i na kraju sam morala sve brisati. Stvarno nisam imala volje, vremena niti živaca sve ponovno pisati, bar ne isti dan, tako da eto, tek sam danas uhvatila malo više vremena.

Da krenemo..
U nedjelju mi je prijatelj donio 2 vrečice svježe ubrane koprive iz Gorskog kotra. :D Nakon dužeg razmišljanja što bi mogla napraviti, odluka je pala na savijaču od koprive i naravno - domaće vučeno tijesto!
(kod mene ne prolaze gotove kupovne kore jer, koliko god ih namočila uljem/maslacom ili nečim trećim prije pečenja, uvijek su presuhe i nikako mi se ne sviđaju, bolji izbor je lisnato zamrznuto tijesto).

Što se tiče pripreme, kore sam razvukla bez problema i bile su tanke poput svile..:D
Savijača je bila vrlo ukusna, jedino sam stavila premalo soli (imam neku fobiju od presoljavanja hrane).
Ma praktički je imala onaj isti okus pite zeljanice koja se donedavno mogla kupiti u Konzumu, sada je više nemaju. :( No dobro, za mene je sada spas ova savijača, sljedeći put ću probati sa keljom ili blitvom umjesto koprive. :)
Da ne duljim, prelazim na recept.. Što se tiče tijesta vodila sam se Monikinim receptom za bučnicu, uz male izmjene.

Za tijesto:
500 g namjenskog brašna za vučena tijesta
5 žlica ulja (pomješala sam maslinovo extradjevičansko i suncokretovo)
malo soli
cca 300 ml mlake vode
+ još malo ulja za premazati tijesto

Brašno prosijte, pomješajte sa prstohvatom soli. Dodajte ulje i mlaku vodu te umijesite mekano tijesto. Premažite ga sa malo ulja i pustite da odstoji pol sata.

Pripremite nadjev:
350 g blanširane koprive
500 g svježeg sira
250 g ABC kremastog sira
1 kiselo vrhnje ili mileram
1 jaje
sol

Navedene sastojke umutite i posolite po ukusu.

Priprema vučenog tijesta:
Lagano pobrašnite radnu površinu (stol sa pamučnim stoljnjakom). Tijesto najprije razvaljajte u svim smjerovima, a zatim ga počnite rukama razvlačiti tako što ćete dlanove provući ispod tijesta te razvlačiti prema sebi. Ako ste dovoljno spretni, to isto možete raditi i "u zraku" tako da uhvatite tijesto i razvlačite ga poput tkanine, ali pažljivo da ne popuca. Kada ste razvukli tijesto preko cijelog stola, odrežite zadebljane krajeve te premažite tijesto nadjevom u tankom sloju i ravnomjerno. Obje strane tijesta zarolajte pomoću stoljnjaka, ali do polovice, da dobijete dvije spojene role. Uzmite tanjurić za kavu te njime režite rolu na manje komade, nikako nemojte rezati nožem. Tanjurić ima tupi rub pa kad zarežete tijesto ono se automatski zatvori na rubu tako da nema straha da nadjev curi tokom pečenja. Ovaj dio možete i preskočiti ako želite da savijača bude u obliku role.
Savijaču premažite listićima maslaca, a možete i zaliti umućenim kiselim vrhnjem ili mileramom. Pecite oko 45 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva dok savijača ne dobije lijepu koricu.

Broj komentara: 12:

JA U KUHINJI... kaže...

Fenomenalno izgleda...A za probleme pri pisanju u potpunosti te razumem :)

Dajana kaže...

Neki dan sam pokušavala otvoriti, pa sam onda pomislila da si greškom pritisnula objavi, a onda opet save, kako se meni zna često desiti.
Savijača je predivna. Nisam je jako dugo jela s koprivama. Zadnji put sam za zeljanicu iskoristila mješavinu blitve, špinata, i čini mi se scarole.

Nevena Buljan kaže...

Hvala vam Maslinka i Dajana, drago mi je da vam se sviđa :))
Dajana, možda i jesam greškom pritisnula objavi, više niti sama ne znam.. što se tiče ove tvoje kombinacije pite zeljanice, scarolu još nisam probala u takvoj kombinaciji, vjerujem da je jako fino, a i naišla sam na nekoliko recepata sa scarolom.. :)

Andrea kaže...

Wow kak si savršeno razvukla tijesto, ja to nikako ne uspjevam.:(
Slažem se s tobom da su one kupovne kore presuhe što god da se s njima napravi. I drago mi je da neko dijeli moje mišljenje jer sam ja već mislila da je problem čisto u meni.
Inače jako volim koprivu u ovim kombinacijama i mogu samo zamišljati kako je ovo ukusno. :)

Dilajla kaže...

A dobri prijatelji prvo šparoge a sad i ovo,milina.

Branka - byB kaže...

Prekrasna je savijača, baš ti je odlično uspjela !! Sviđa mi se što je baš sa koprivama ,ja nekako uvijek ubacim blitvu ili neko drugo zelje.
Slike su super !

Tadeja kaže...

Prekrasno izgleda, kako bi mi sad legla sa jednim bioaktivom! :D
Ja se još nisam okuražila sama napraviti vučeno tijesto, a vrijeme je! :)

cosmo2503 kaže...

Moram reći da sam danima pokušavala otvoriti ovaj post. Savijača ti je savršena, a nadjev od kopriva mogu zamisliti. Kore ti izgledaju tako dobro, a imamo isto mišljenje o kupovnim i meni su redovno presuhe, pucaju i grozne su, ali ja ne znam, pa ne znam razvući, ubij me al' ne znam.

Nevena Buljan kaže...

Hvala drage moje :)))
Tadeja: :)) niti ja nisam do sad se okuražila kako kažeš :)), a onda nakon što sam dobro proučila postupak i godinama gledala svoju tetu, inače kuharicu, si mislim - ako može seka koja ih savršeno radi i koja je godinu i pol mlađa od mene, onda mogu i ja :DDD još ih je ona napravila kad je imala 17, 18 godina :D

Nevena Buljan kaže...

Cosmo: :)) kad pogledam tvoj blog i sve fenomenalne uradke teško mi je za povjerovati da ti ne uspijevaju kore za savijaču :)))

Maja Babić kaže...

Kako ti ovo dobro izgleda, odmah se vidi da su domace kore! Au sto sam slaba na takve stvari...

Nevena Buljan kaže...

Hvala Mamajac :)) I ja sam extra slaba na ovakve stvari :))