24. svibnja 2010.

Domaći Corny od šumskog voća i čokolade te mediteranski Corny s rogačem

Ove prutiće sam napravila prije nekoliko tjedana i oduševili su me! Ako volite Corny i sličan snack, ovo bi vam se vrlo lako moglo svidjeti. :)

Naravno, smanjila sam maksimalno šećer i masnoće (maslac) u odnosu na one kupovne. Na Jasenkin savjet iskoristila sam tučeni bjeljanjak za povezivanje smjese i na kraju dobila mekane prutiće u zdravoj kombinaciji antioksidanata iz šumskog voća i tamne čokolade.

U kombinaciji pak sa rogačem bili su pravo osvježenje. :)

Za 12 prutića od šumskog voća:

125 g miješanog šumskog voća, ili samo borovnica, kupina, malina
1 žlica Rapadura šećera/Alnatura neprerađeni šećer od trske/obični šećer (ili dozirati po ukusu)
200 g sitnih zobenih pahuljica
2 žlice meda, najbolje neki neutralni npr. cvjetni
1 tučeni bjeljanjak
1 žlica ulja ili maslaca

+po želji suho voće, ili izostaviti

Najprije odmrznite šumsko voće tako što ćete ga malo zagrijati dok se ne otopi, dodajte žlicu šećera, mješajte dok se ne otopi, a zatim sve izmiksajte. Procijedite kroz sito da uklonite preostale koštice. Trebali bi dobiti 150 ml tekućine od šumskog voća.
Sok od šumskog voća pomiješajte sa sitnim zobenim žitaricama i pustite jedno 15 minuta da omekane, dodajte med, žlicu ulja ili maslaca.
Ukoliko vam fali šećera ili meda dodajte po vlastitom nahođenju, a ako vam je smjesa prerijetka dodajte još pahuljica, trebali bi dobiti mekanu smjesu – tijesto koje ćete lako utisnuti u kalup. Možete dodati i kakve arome ili vanilin burbon šećer/sjemenke mahune vanilije.
Smjesu utisnite u odgovarajući kalup da bude 1 cm debljine te pecite na 180 Celzijevih stupnjeva oko 15 minuta dok se malo ne stisne.
Kad je pečeno, malo ohladite i još dok je toplo režite na prutiće, ali obavezno umočite nož u kipuću vodu i obrišite prije svakog rezanja kako bi što ljepše izrezali prutiće.
Za čokoladnu glazuru:
100 g čokolade za kuhanje
2-3 žlice ulja ili maslaca

Otopite čokoladu sa uljem na pari te umočite prutiće od polovice po dužini, položite ih na rešetku da se glazura stisne.
Mediteranski prutići sa rogačem:

100 g sitnih zobenih pahuljica
3 žlice rogača u prahu (u bio&bio trgovinama po cjeni od 7 kn)
ili 3 žlice običnog krupno mljevenog rogača
2 žlice meda (tu možete koristiti neki izražajnijeg okusa, npr. vrijesak, bagrem, kesten, kadulja..)
1 žličica cimeta
prstohvat soli
1 tučeni u snijeg bjeljanjak
3 žlice mješanog suhog voća (npr. suhe smokve, grožđice)
2 žkice narančinog soka
2 žličice pekmeza ili džema od šljive

+ koštunjičavo voće po želji, bademi, lješnjaci, kikiriki itd..

Sve sastojke dobro promješajte da dobijete kompaktnu smjesu. Ako vam nije dovoljno slatko, dodajte meda ili smeđeg šećera npr. rapadura ili muscovado. Utisnite u kalup koji ste obložili papirom za pečenje i pecite na prethodno zagrijanih 180 Celzijevih stupnjeva 15-20 minuta.

Broj komentara: 12:

Tadeja kaže...

Taman si mi uletila dobro s ovim receptom, moram potrošiti prošlogodišnje ribizle. SUPER!

Nevena Buljan kaže...

Tadeja, hvala ti, pa baš mi je drago :)) Jučer sam u Fužinama jela njihovu čuvenu štrudlu od borovnica i sad se sjetih da bi ovi prutići bili fenomenalni u kombinaciji samo sa borovnicama, ipak, morat ću pričekati jesen, jer su one zamrznute preskupe.. :)

Nada kaže...

Volim jako te integralne i slične prutiće sa suhim voćem i žitaricama kao što su Cornyći i baš sam slaba na njih ..odlični su ti, i ideja je odlična!

cosmo2503 kaže...

Pločice mi se veoma dopadaju, a mediteranske su mi i vrlo posebne. I ja sam mišljenja da su smrznute borovnice preskupe. Baš sam ih gledala u subotu, preko 6 maraka (tačnije ona psihološka cijena skoro 7, ali je 6.90) za ono Ledovo pakovanje, ne znam da li je 400,450 ili 500 grama.

Unknown kaže...

Dobre su mi obe ali ove mediteranske su čini mi se baš po mom ukusu.

Branka - byB kaže...

Prutići su ti super !! jako mi se sviđa i jedna i druga kombinacija, eto još jednog zdravog snacka, ma izvrsno !!. Ispali su ti super, jako lijepe slike !

stocicu postavi se kaže...

Obožavam ovo!Ja ih zovem domaća Bonžita,al svejedno.Jako mi se sviđa kombinacija sa rogačem.

Nevena Buljan kaže...

Hvala cure!! :)
Cosmo: da, mislim da je 500 g Ledo, kod nas je 30 kn ako se ne varam..al ajde, ipak, jeftinije nego s tržnice u onoj kantici kad su svježe..

Anonimno kaže...

Ovi sa šumskim voćem bit će mi za grickanje na poslu...I ovako i onako stalno nešto žvačem,:)

Andrea kaže...

Već neko vrijeme želim pokušati napraviti ovakve grickalice sama. Baš ti hvala na odličnim idejama, moram ovo isprobati. :)

jubistacha kaže...

Recpet je savršen, baš sam poželjela jesti nešta ovako. Pravim ga čim kupim šumsko voće (rogač ne volim ;))

Nevena Buljan kaže...

Hvala cure, drago mi je da vam se sviđa :)))