23. siječnja 2010.

Citrus curd

Ukoliko vas ne zanima nesretni događaj i priča uz happy end "skrolajte" dolje direkt na recept. :)

(Sve je počelo sa nesretnim žumanjcima. Naime, planirala sam napraviti prijateljici za rođendan malene španjolske tradicionalne kolačiće tzv. Yemas de Santa Teresa ili Žumanjci Svete Tereze. Ona je inače luda za španjolskim jezikom i kulturom tako da su mi se činili baš idealnima za poklon. No, sve je krenulo nizbrdo. Ja bila živčana i sva u strci i mislila da će to u sat vremena sigurno biti gotovo, nema tu puno filozofije, skuham sirup od šećera i vode, ubacim žumanjke, kuham dok se ne zgusne, ohladim, oblikujem i uvaljam u šećer. I tako stavila kuhati sirup od šećera i vode dok se ne zgusne, mislila trebat će mu 20 minuta, kad ono dođem i vidim karamelu pred sobom. Uuuuffff! :-O Sve u sudoper. Zatim sam entuzijastično opet sve stavila kuhati, znači sirup i vodu i pazila da mi se opet isto ne dogodi. Ok, malo ohladila, ubacila žumanjke i stavila kuhati u manju posudu mješajući sa pjenjačom i pazeći da žumanjci ne koaguliraju. I opet krenulo nizbrdo, čim sam vidjela da su žumanjci počeli koagulirati maknula s vatre prije nego je prekasno, stavila na stranu, odustavši, i bijesna i sva jadna se spremila i otišla na rođendan s kupovnom čokoladom i ostatkom poklona.)

E da, valjda se trebam po 100-ti put uvjeriti u to da nema ničeg na brzaka i u strci.

I tako je nastao ovaj predivni, osježavajući, ukusan, nježan, kiselkasti, ali u isto vrijeme slatkasti džem od limuna. Nisam htjela baciti žumanjke koji su sutradan još uvijek bili kremasti pa sam se sjetila ovog poznatog engleskog džema (ili kreme) koji sam već jednom napravila ali mi se nije toliko prvi put svidio.
Inače, lemon curd je engleska krema na bazi jaja, najčešće žumanjaka, limunovog soka i korice limuna, maslaca te šećera. U nekim receptima su navedena cijela jaja i kukuruzni škrob kao dodatak. Počeo se koristiti u 19. stoljeću kao alternativa marmeladi, uz popodnevni engleski čaj i njihova tradicionalna peciva tzv. scones. Englezi ga još nazivaju i "lemon cheese" ili sir od limuna. Danas postoje razne varijacije na temu, pa se lemon curd radi i od drugog voća, npr. naranči, malina, ali i tropskog voća poput manga. Dodajemo ga u razne torte, pite, kolače, kreme na bazi slatkog vrhnja, palačinkee! ..sladoled.. - izbor je velik. Vrlo poznati curd od naranči je i Seviljski orange curd.
Malo sam istražila po netu i zatim ovaj svoj prilagodila namirnicama koje imam i svom ukusu i to je to. Zaista nisam očekivala ovakav krajnji rezultat!
Kako kažu "u svakom zlu neko dobro!"

Pišem recept za 1/2 litre citrus curd-a:
1 naranča
1 i 1/2 limun
1 grejp
5 žumanjaka
3 bjelanjka
100 g maslaca
1 manja šalica gustina (kukuruznog škroba)
350-400 g šećera
1 vanilin burbon šećer
listići metvice
1 staklenka zapremnine od 1/2 l

Postupak:
Kako sam imala već napola kuhanu kremu od 5 žumanjaka pomješanu sa par žlica sirupa koji sam morala prije skuhati, odmah sam ubacila sve ostale sastojke i započela sa kuhanjem na vrloo laganoj vatri mješajući cijelo vrijeme sa pjenjačom. I bez ove sasvim male količine sirupa od šećera sigurna sam da je rezultat skoro pa isti. Vrlo je bitno da ako kuhate direktno na vatri da kuhate u posudi sa debljim dnom! Kad se krema zgusnula ulila sam je u staklenku od 1/2 litre koju sam prethodno zagrijala na 100 stupnjeva oko 10 minuta.

Krema ima rok trajanja tjedan dana u hladnjaku! U slast! :-)


Broj komentara: 9:

Andrea kaže...

Nevjerojatno ali i meni se obično te kuhinjske katastrofe događaju baš kad želim nekoga razveseliti. :)
Ipak ovaj krajnji rezultat mi je fantastičan. Već duže vrijeme planiram isprobati curd i sigurno budem ubrzo po tvom receptu.

Znači ako nemam šećerni sirup (što vjerojatno neću imati) samo sve žumanjke tučem na pari i dalje po receptu?

I na kraju moram opet reći da su ti fotke prekrasne. :)

Nevena Buljan kaže...

Hvala ti Andrea! :-) pa ovako, ako ćeš raditi točno onako kako sam ja, onda bi samo prije svega trebala skuhati sirup od 50 g šećera i 100 ml vode i kuhati dok se malo ne zgusne..to je cca 10-15 minuta..i onda sve dalje nastaviš po receptu...ali isto tako mislim ako se sirup izostavi da neće biti neke veće razlike, kuhaš žumanjke i sve sastojke na laganoj vatri. Jedino ako ti se bude činilo da je pregusto ili ako ti se ne sviđa konzistencija, dodaš tokom kuhanja samo malo soka od bilo kojeg agruma. Sad vidim da sam pogrješila, jer ako ide kukuruzni škrob mora se kuhati direktno na štednjaku, a ne na pari...moj kiks..sad ću ispraviti..ispričavam se unaprijed!! znači kuhati na vrlo laganoj vatri dok se ne zgusne..

Monika kaže...

lemon curd obožavam i često ga korstim u kolačima. orange curd mi je isto fenomenalan, iako mi je onaj od limuna za nijansu bolji. no ova tvoja kombinacija citrusa mi se čini posebno dobrom. moram si dobro zabilježiti ovaj recept :) fotke su fantastične, uzgred rečeno :)

Вера kaže...

radial sam Citrus curd,po drugom receptu,nije isla narandza-sve u svemu dosta se razlikuje od tvog i i da budem iskrena nisam bila odusevljena,odnosno,mozda sam vis eočekivala.Ovaj tvoj mi deluje ukusno i verujem da ću ga probati.

Tadeja kaže...

ja se godinama spremam to napraviti, a odgađam jer sve nisam sigurna koliko bi nam se svidjelo, inače sam ja u kući najsklonija citrusima u tim nekim slatkim varijantama. Moram priznati da me tvoj recept, pogotovo fotkice pogurnuo malo bliže trenutku da ga konačno i napravim!
Odlično izgleda!

Dunja kaže...

Dobila sam na poklon košaru mandarina, po tvom receptu napravila curd. Ispao je fenomenalan. Rok trajanja nismo uspjeli provjerit, nestalo u trenu. Hvala na receptu

Meddi kaže...

Ja obozavam curd pogotovo na nekom lagahnom biskvitu u torti...Mada moram priznati prednost dajem onom od limuna.. :)

Nevena Buljan kaže...

Hvala cure! :)
Dunja: drago mi je da vam se svidjelo! :)

Unknown kaže...

Srce mi je bilo slomljeno Nikada ne vjerujem da ću ponovno vratiti svog bivšeg dok dr. LOVE ne dovede svog bivšeg u roku od 24 sata s moćnom ljubavnom čarolijom. Pouzdan je za pozitivan rezultat, a kontaktirajte čarobnjaka za ljubavnu čaroliju na e-mail: { p l a c e o f s o l u t i o n @ y a h o o .c o m } ili whatsapp na + 1 443 281 3404