30. prosinca 2008.

Grčki kolačići s klinčićem i anisom


Korisno je čuvati časopise sa božićnim kolačima. Jedan vrlo zanimljiv izašao je na Božić 2004. godine, i zaista je hvale vrijedan. Bezbroj različitih kolača, keksi, kuglofa, štruca, pudinga, slanih i slatkih pita itd. Između ostalog i jedan recept koji mi je tad „zapeo za oko“ i kojeg OBAVEZNO pravim svaki Božić već unazad 4 godine. Tako se i ove godine našao na mom stolu.

Radi se o prhkim extra mirisnim kolačićima od oraha ili badema, koji imaju sličan okus tradicionalnih kiflica od oraha, ali po meni puno bolji okus zbog začina. Osim kuhinje, cijeli stan će vam poprimiti miris klinčića.

Malo sam „prolistala“ o grčkoj kuhinji i njihovim slasticama. Ono što odlikuje grčke slastice su u većini slučajeva ružina vodica, bademi, orasi i suho voće, med i neizostavni začini poput klinčića, cimeta, anisa. Stari Grci su koristili sve ove sastojke u svojim kolačima, pa se tako danas prave antički kolač Amigdalota ili kolačići od šećernog sirupa, badema i ružine vodice, ili pak pita od badema - Amigdalopita. Vrijedne spomena su i grčke antičke palačinke od meda i sezama koje spominje rimski fizičar Galinos (129-29 p.K.). Puno detaljnije i općenito o grčkoj kuhinji možete pročitati i ovdje.

Ovi kolačići su zaista izuzetni iz razloga što se svaka kuglica peče sa cijelim klinčićem, a zatim klinčić pod utjecajem visokih temperatura pusti svoju snažnu aromu. Nakon što se pečeni uvaljaju u šećer koji služi kao konzervans, štosno izgledaju pa ih možete upakirati i pokloniti dragoj osobi, obavezno uz napomenu da se klinčić ne jede!! :)


Recept za cca 58 kolačića:


380 g brašna

200 g maslaca

50 g šećera

1 vanilin šećer

1 žlica likera od naranče

2 jaja

125 g očišćenih jezgri oraha

cca 60 klinčića

4 žlice ružine vodice

250 g šećera u prahu

malo soli

žličica sjemenki anisa

Maslac omekšati na sobnoj temperaturi i pjenasto izraditi sa šećerom i malo soli.

Dodati jedno po jedno jaje i vanilin šećer, zatim liker, ružinu vodicu, orahe sitno nasjeckane ili mljevene, sjemenke anisa izmrvljene, te brašno.

Izraditi glatko tijesto od svih sastojaka i staviti u hladnjak na pola sata.

Od tijesta oblikovati male kuglice i u sredinu svake staviti cijeli klinčić tako da okrugla sjemenka klinčića viri na vrhu.

Peći na 180 stupnjeva 20 minuta.

Još dok su topli provaljati ih u šećer u prahu, protresti da otpadne višak, i pustiti da se ohlade. Mogu stajati mjesec dana u hermetički zatvorenoj kutiji.


Presjek


Pohraniti ih u staklenci ili kutiji sa hermetičkim poklopcem.


Broj komentara: 6:

Monika kaže...

sigurna sam da sjajno mirišu i da su jako aromatični i ukusni...sjajno izgledaju :)

Nevena Buljan kaže...

hvala!!! :DD

Вера kaže...

videla sam ih na cooliki i odusevila se.Prelepo napisan post.Super su!

Andrea kaže...

Ovo mora biti savršeno aromatično. Inače jako volim grčku kuhinju tako da bi mi se ovo sigurno svidjelo.

Sve najbolje ti želim u Novoj 2009.

Ljiljana kaže...

Imas jako lepe i nesvakidasnje recepte :)

mamus kaže...

molim Vas, koje brasno koristite???