28. listopada 2008.

Pocket coffee kolačići



Red je došao na kavu.

Nikad do sad se baš nisam pozabavila pravljenjem deserta od kave. Uvijek odgađam za neku drugu priliku. Međutim, jučer kad sam ugledala svoj omiljeni Pocket coffee u jednoj maloj trgovini, ideja mi je sinula za sekundu i zbog svoje nestrpljivosti morala sam je provesti u djelo. :)

Ovi kolačići su zaista jaki tj. puni kofeina, preporučam da se ne jedu navečer jer vam se može dogoditi insomnia :)

Maslac sam u receptu zamijenila uljem, ali mislim da će se sastojci puno bolje povezati sa maslacem, zato pišem u sastojke maslac, a vi pravite po volji :)!




Recept za 12 kolačića:

60 g maslaca
2 žlice mljevene kave
85 g šećera
1 žlica meda
200 ml vode
225 g brašna
4 žlice kakaa u prahu
1 žličica sode bikarbone
2 žlice espresso kuhane kave
1 žlica mlijeka
1 jaje, lagano umućeno
12 pralina Pocket coffee-a

Za dekoraciju kolačića:

225 ml slatkog vrhnja
kakao u prahu

Postupak:

1. Stavite grijati pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
2. Stavite u lončić za kuhanje mljevenu kavu, maslac, šećer, med i 200 ml vode. Promiješajte i stavite kuhati mješajući na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Kad polako počne kipjeti još smanjite vatru da ne prekipi kao kava, i kuhajte još 5 minuta. Kad je kuhano dodajte 2 žlice jake espresso kave. Sirup koji ste dobili premjestite u jednu plitku zdjelu da se dobro ohladi.
3. Kada se sirup ohladio, dodajte mu brašno i kakao u prahu te promiješajte dobro. Sodu bikarbonu pomiješajte sa žlicom mlijeka i dodajte smjesi. Na kraju dodajte umućeno jaje. Sve još jednom izmiješajte. U svaki kalupić za muffine ulijte malo smjese do pola, zatim stavite Pocket coffee pralinu u sredinu i prekrijte sa smjesom do vrha.
4. Pecite ih 15-20 minuta, a zatim ih dobro ohladite.
5. Za prekriti kolačiće izmiksajte vrhnje, ali ne skroz, već da bude kao lagani snijeg. Netom prije serviranja stavite malo vrhnja na kolačić i pospite sa kakaom.

U samu srž kolačića..




Dobar vam tek!

Broj komentara: 5:

JA U KUHINJI... kaže...

predivno izgledaju...

Nevena Buljan kaže...

hvala maslinka! pozz :)

Nina kaže...

već sam komentirala na coolinarki
a jako mi se sviđa kako si zapakirala u celofan :)

Andrea kaže...

Pocket coffee obožavam i vrlo često imam u torbi. Neki dan sam baš mozgala kako bi bili odlični u nekom kolaču i eto ti si me preduhitrila.
Inače sam tvoj blog otkrila preko Verinog i jako mi je drago da ova blogerska zajednica postajae sve veća. Bilo bi super kad bi nam se pridružila i u našem mjesećnom kulinarskom natjecanju: http://ajmekolikonasje.blogspot.com/

Sanela Mallory kaže...

Baš su lijepi! Inače ne pijem kavu, ali volim njenu aromu u kolačima i pralinama. Sigurno su i ovi fini:)