Keksi, kava i marmelada spadaju u moj omiljeni zimski doručak. Oduzmite mi takav doručak i garantiram da ću biti grintava do kasnih popodnevnih sati. Ma čim otvorim oči ujutro, gladna sam i doručak nikad ne preskačem, mogu reći da mi ponekad predstavlja svojevrsnu meditaciju. :-) Za jednog hedonistu, Talijanke i Francuskinje u duši, nikakav drugačiji doručak ne dolazi u obzir. Da, priznajem da se tu i tamo nađe nekakva zobena kaša ili zeleni smoothie, kada skužim da sam pretjerala pa pokušavam 2 dana lišiti se slatkog (mission impossible dok radite u slastičarni), ili jednostavno osjetim da organizmu manjka kronično vitamina i minerala.
Život je za uživanje. Nemojte me krivo shvatiti, 2 keksa ujutro koja će vam donijeti osmijeh na lice i oraspoložiti prijepodne, neće vam škoditi. Sve je stvar umjerenosti.
Ovo su jedni takvi keksi, podsjećaju na slatki dvopek i na talijanske cantuccine. Umijesite ih začas i narednih 2 tjedna imate doručak. :-)
Sastojci:
500 g crnog brašna (po želji, može i cjelovito, integralno, heljdino..)
2 jaja (100 g)
120 g šećera demerara (neprerađeni šećer šećerne trske)
2 velike žlice meda
2 velike žlice meda
50 g mlijeka
100 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja (ukoliko ne volite, stavite neko neutralno ulje npr. suncokretovo hladno prešano)
1 vrhom puna žličica praška za pecivo
dobar prstohvat soli
sjemenke 1 mahune vanilije
korica 1 netretiranog limuna
Priprema:
Jaja pomiješajte sa šećerom, medom, soli, sjemenkama vanilije koje ste prethodno nožem sastrugali iz mahune vanilije (najrpije ju zarežete uzdužno) i koricom limuna te mutite mikserom dok se sve zajedno ne zapjeni. Dodajte mlijeko i maslinovo ulje te pomiješajte.
Tekućim sastojcima dodajte prosijano brašno pomiješano sa praškom za pecivo te umijesite mekano tijesto.
Podijelite tijesto na 4 komada, oblikujte kobasice veličine 30-40 cm i debljine 2 cm i uvaljajte ih u šećer sa svih strana.
Pecite ih 15-ak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 C, dok ne dobiju boju.
Pečene kobasice od tijesta narežite ukoso na ploške debljine 1,5 cm, posložite na lim te ih još pecite 10-ak minuta dok lijepo ne porumene.
Kekse čuvajte u limenoj kutiji!
p.s.: keksima možete dodati i orašasto i suho voće, npr. grožđice, brusnice, orahe, bademe, lješnjake, začine poput kardamoma, cimeta itd., iako su mi osobno najbolji ovakvi :-)
Priprema:
Jaja pomiješajte sa šećerom, medom, soli, sjemenkama vanilije koje ste prethodno nožem sastrugali iz mahune vanilije (najrpije ju zarežete uzdužno) i koricom limuna te mutite mikserom dok se sve zajedno ne zapjeni. Dodajte mlijeko i maslinovo ulje te pomiješajte.
Tekućim sastojcima dodajte prosijano brašno pomiješano sa praškom za pecivo te umijesite mekano tijesto.
Podijelite tijesto na 4 komada, oblikujte kobasice veličine 30-40 cm i debljine 2 cm i uvaljajte ih u šećer sa svih strana.
Pecite ih 15-ak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 C, dok ne dobiju boju.
Pečene kobasice od tijesta narežite ukoso na ploške debljine 1,5 cm, posložite na lim te ih još pecite 10-ak minuta dok lijepo ne porumene.
Kekse čuvajte u limenoj kutiji!
p.s.: keksima možete dodati i orašasto i suho voće, npr. grožđice, brusnice, orahe, bademe, lješnjake, začine poput kardamoma, cimeta itd., iako su mi osobno najbolji ovakvi :-)
Crvena zdjela na 1. fotografiji: Marinski Heartmades
Lucio Battisti :-)
Broj komentara: 12:
Divno, divno. Još kad se ukrasi nekim finim delikatesama, zaista super doručak
Bas keksici za uz kavu ��
Slažem se da u životu treba uživati jer ako nas baš veseli ne može nam škoditi :)
Super su keksi...i ja moram doručkovati, jedino ako se rano ujutro dignem pojedem zobene pahuljice...
:-) marmelada ide odlično!
Slažem se, ma može i uz čaj, npr. Earl Grey na engleski način! :)
Tako je :-)
:-)
:-)
Tako je :-)
Slažem se, ma može i uz čaj, npr. Earl Grey na engleski način! :)
It is a stunning post.your blog is giving very useful knowledge for all. Exceptionally valuable to me. I preferred it. And i'm sharing your information to all friends.For more details about me,log on to
Cash On Credit Card In Chennai
Objavi komentar