25. prosinca 2013.

Art Bazaar, praline Mediteran i... Sretan Božić!


                                                                      Photo by Art Bazaar

Dragi prijatelji, čitatelji, želim vam svima sretan Božić! Nadam se da ste ga proveli lijepo, u okružju vama najdražih ljudi i obitelji. Ja sam ga provela upravo tako i mogu reći da mi je ovo jedan od ljepših Božića. Iako, svaki Božić je lijep i za mene najljepše razdoblje u godini.

Prije nekoliko dana u Rijeci se održao prigodni trodnevni sajam rukotvorina, inače poznat pod nazivom Art bazaar, a ja sam po prvi put imala priliku predstaviti se sa čokoladnim, ručno rađenim pralinama. Pripremila sam ih uz pomoć drage prijateljice (Hvala M.!!!), i sve je prošlo vrlo uspješno zbog čega sam izuzetno sretna, zadovoljna i ponosna. Želim se ovom prilikom zahvaliti organizatoricama riječkog Art Bazaara, pohvaliti cijelu organizaciju i sve izlagače, jer je atmosfera na sajmu bila vrlo pozitivna, puna dobre vibre i sve je prštilo kreativnošću. Što se mene tiče, bilo bi odlično kada bi bilo malo češće ovakvih događanja.

Još jednom ću ove godine imati priliku predstaviti svoje čokoladne praline u Fužinama, 30. i 31. 12., povodom sajma u Fužinarskoj kući, a o tome uskoro više informacija.

Okusi pralina koji su bili u ponudi su:
*Prošek
*Crni karamel - ganache od tamne čokolade sa slanim karamelom
*Bijeli karamel - ganache od bijele čokolade sa slanim karamelom
*Bijela kava - ganache od bijele čokolade + crna kava iz moke
*Praline sa bundevom - ganache od bijele čokolade sa kuhanom bundevom i začinima
*Mediteran - ganache od tamne čokolade (70% kakaa) sa narančom, limunom, ekstra djevičanskim maslinovim uljem i suhim smokvama
*Praline sa šumskim voćem - ganache bijela čokolada i šumsko voće

Fotografije sa Art Bazaara i u nastavku prigodni recept! :)


Čokoladne praline Mediteran, cca 40-ak komada

Za ganache:
400 g tamne čokolade, 70% kakao udjela
400 g slatkog vrhnja
150 g džema od naranče i smokve (ne koristiti marmeladu)
50 g džema od limuna
4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja 

Za glazuru:
200 g tamne čokolade 70% kakaa

Za dekoraciju:
suhe smokve, narezane na tanke ploške

Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, maknite s vatre te dodajte razlomljenu na komadiće tamnu čokoladu. Pričekajte koju minutu, pa počnite miješati pjenjačom dok ne dobijete sjajnu emulziju čokolade.
Džem od smokve i limuna izmiksajte tako da ne bude većih komadića naranče, pa dodajte emulziji tamne čokolade i slatkog vrhnja, te na kraju primiješajte ekstra djevičansko maslinovo ulje. Smjesu čokolade pokrijte folijom ili spremite u plastičnu kutiju sa poklopcem, spremite u hladnjak preko noći da se ganache dobro stisne.

Idući dan izvadite ohlađenu smjesu od čokolade, vadite žličicom i oblikujte male kuglice te ih slažite na tacnu sa papirom za pečenje. Spremite ponovno u hladnjak na barem sat vremena.

Tamnu čokoladu otopite na pari, ako imate kuhinjski termometar, pokušajte temperirati čokoladu. Najprije je otopite pazeći da ne prelazi 50°C. Zatim posudu sa otopljenom čokoladom uronite u veću posudu sa hladnom vodom te pričekajte da se temperatura otopljene čokolade spusti do 27°C. Zatim ponovno položite posudu sa otopljenom čokoladom iznad posude sa proključalom vodom te pričekajte da se temperatura čokolade digne na 31-32°C. To je idealna temperatura za glazuru, na taj način glazura na pralinama će biti sjajna i neće se lomiti ili pucati.
Ukoliko nemate kuhinjski termometar, otopite čokoladu na pari i pustite da se potpuno ohladi, ali da još uvijek bude u tekućem stanju, to je otprilike 31-32°C. Kuglice ganache-a uz pomoć vilice uronite i obložite sa svih strana sa otopljenom čokoladom te položite odmah na papir za pečenje. Odmah ukrasite sa ploškama suhih smokava. Glazura će se stvrdnuti za nekoliko minuta.

Broj komentara: 8:

Jovanka Baštovanka kaže...

super su praline.. obavezno javi detalje za Fuzhine da mogu javiti mami i sestri da te posjete =)

Just Cake Girl kaže...

Prekrasne praline i kombinacija okusa! Divno sve izgleda i želim ti sve najbolje za Božić :)

Unknown kaže...

super praline, sretan i blagoslovljen Božić <3

Bite my cake kaže...

Nevenić, kao prvo-čestitam! Sretan ti Božić :) ovo je tako prekrasno, ti si majtorica za ovakve stvari i drago mi je što si dobila ovu priliku!

JA U KUHINJI... kaže...

Super, super... svaka čast sve izgleda njami...

crumbs from my table kaže...

svidjaju mi se fotke.i praline.posebno Mediteran verzija.volio bi to jednom probati.pozdrav :-)

Tadeja kaže...

Praline su ti božanstvene, kao i fotke! Neka ti nova bude sretna i uspješna! :)

Anonimno kaže...

mmmm divne su bile :) sve odreda iz Rijeke <3 Nadam se receptu posebno bijeli karamel <3 nemogu zaboraviti taj okus :*