7. lipnja 2011.

Domaći sladoled od vanilije/tamne čokolade/kozjeg mlijeka i meda sa aromom limuna

Prije nekoliko tjedana odlučila sam napraviti domaći sladoled. Pregledala sam nekolicinu recepata, što na netu, što po raznim kuharicama i odlučila napraviti neku svoju verziju. Ako mi uspije, odlično, ako ne, idemo dalje eksperimentirati i isprobavati! Svi znamo da je problem kod domaćih sladoleda postići kremoznost i izbjeć stvaranje kristalića leda, a to se postiže na samo jedan način - često miješanje - miksanje polu zamrznutog sladoleda. Naravno, ne morate raditi po ovom mom receptu, znam da svatko ima neki svoj omiljeni recept za sladoled, ali čisto ako vam zatreba podijelit ću s vama ovaj recept zato što je mnoge  oduševio. Zapravo, uopće nisam očekivala da će mi uspjeti, pogotovo da će mi tako dobro uspjeti.
Ne volim da se previše osjeti okus žumanjka u sladoledu, pa sam pregledavajući neke od recepata u kojima je navedena poveća količina žumanjaka ipak smanjila količinu istih u odnosu na mlijeko i slatko vrhnje.

Glavna "formula" za moj domaći sladoled, tj. osnova, kojoj onda možete dodavati sastojke i začine po želji:

Za oko 1/2 l sladoleda:
250 ml punomasnog mlijeka 3,2 % masnoće, ili više 
2 žumanjka
1 vanilin burbon šećer (puno jeftinija varijanta od mahune vanilije, a bit će sasvim dovoljna za ovu količinu)
2 žlice smeđeg šećera
250 ml slatkog vrhnja (najobičnije slatko vrhnje)

Priprema
1. Punomasno mlijeko zakuhajte, čim provrije maknuti s vatre.
2. U posudi koju inače koristite za kuhanje na pari umutite žumanjke sa vanilin šećerom i smeđim šećerom, zatim pažljivo polako ulijevajte vruće mlijeko, to treba raditi polako i pažljivo da nam žumanci ne bi koagulirali.
3. Žumanjke sa mlijekom kuhajte na pari nekoliko minuta dok se smjesa ne zgusne, pazite da vam ne zakuha jer ćete onda skuhati žumanjke, a to se nikako ne smije dogoditi.
4. Ostavite smjesa od žumanjaka da se potpuno ohladi, a u međuvremenu istucite slatko vrhnje u malo mekši šlag, neka ne bude prečvrst.
5. Tučeno slatko vrhnje dodajte u smjesu od žumanjaka, pomiješajte, ulijte u pliću plastičnu posudu te stavite u hladnjak. Svakih 30-45 minuta izmiksajte smjesu dok se ne zamrzne, sladoled u ovoj količini bi trebao biti gotov za cca 2 h.

Sladoled od tamne čokolade

Postupak je isti kao kod sladoleda od vanilije, samo u skuhanu vruću smjesu od žumanjaka i mlijeka dodajte 60 g tamne čokolade od 70% kakaa, miješajte dok se ne otopi. Zatim je ohladite i dodajte tučeno slatko vrhnje.
Ovaj sladoled je izrazito kremast što je vjerojatno razlog velike količine masnoće u sladoledu i masnoće od maslaca kakaa i moram priznati da me dosta podsjetio na Ledo kornet od čokolade. :)

**Smjele i neobične kombinacije
Sladoled od tamne čokolade servirajte sa malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja i par zrnca himalajske soli ili neke druge "plemenite" soli, fenomenalna kombinacija. 
Sladoled od vanilije probajte servirati sa malo bučinog ulja, intenzivan okus bučinog ulja lijepo se slaže sa nježnim sladoledom od vanilije.

Sladoled od kozjeg mlijeka i meda, sa aromom limuna

Pred malo, kad sam bila na tržnici, gospođa kod koje uvijek kupujem povrće dobila je taj isti dan domaće dubrovačke limune, kaže ona - to su limuni mjesečari. Kad dobije domaće limune, kupim veću količinu, naribam koricu i spremim je odmah u zamrzivač, tako da mi je uvijek dostupna za kolače. Ma nema bolje arome nego svježa aroma domaćeg limuna u kolaču ili palačinkama. :)
Za ovaj sladoled, ako ste u mogućnosti, nabavite domaće kozje mlijeko, koje je još masnije od ovog kupovnog Z'bregov, cca 4,2 % m.m., i dosta jačeg okusa. Ukoliko vam nije dostupno, iskoristite kupovno.

Sastojci za 1/2 l sladoleda:

250 ml kozjeg mlijeka
3 žlice meda (koristite koji god želite, ovisno o vrsti meda koju volite, ja sam koristila cvjetni med)
2 žumanjka
korica 1 nešpricanog domaćeg limuna
250 ml slatkog vrhnja

Priprema:
1. Ponovno, 250 ml kozjeg mlijeka zakuhajte sa naribanom koricom limuna dok ne provrije, stavite na stranu, a u međuvremenu pomiješajte žumanjke sa medom.
2. Polako ulijevajte vruće mlijeko u smjesu od žumanjaka i meda te kuhajte na pari nekoliko minuta dok se ne zgusne. Maknite s vatre, ohladite, a zatim ocijedite od korice limuna koja kuhanjem pusti svu aromu.
3. U prohlađenu smjesu dodajte tučeno slatko vrhnje, spremite u plitku plastičnu posudu u zamrzivač te izmiksajte svakih 30 minuta da se ne stvaraju kristalići leda.

*Servirala sam ga sa pekmezom od šljiva, no odlično će doći uz pečene ili prokuhane suhe smokve, kolače i pite od smokava, umake od karameliziranog voća i vruće palačinke, ma pustite mašti na volju. :-))
*Količinu meda možete i smanjiti ili povećati.
*Domaći sladoled izvadite 15 minuta prije posluživanja jer mu duže treba da se odledi.

Broj komentara: 19:

Anonimno kaže...

Znaš li ti koliko je sati?:) Nije dobro stavljati ovakve primamljive, fine... i jakoo njami poslastice netom prije odlaska na spavanje? Kod mene to budi neodoljivu potrebu da trkom otvorim frižider i potražim nešto... :))))
Šalim se,recepti mi se jako sviđa, sladoled obožavam i često ga sama radim. Hvala za odličan recepti i naravno za super fotke!

Pozdrav:)

Anonimno kaže...

leko(koej imam i pravim i sir i jogurt od njega) sa medom(koji imam takodje iz mojih kosnica) su apsolutno uspesan brak:)Sladoled nisam probala ali izgleda fanatsticno..pa cu sigurno pokusati;)

Nevena Buljan kaže...

Zondra Art: :))) noćna ptica :) tad kreativnost posebno funkcionira :)))hvala ti puno :-)
Dzoli: hvala ti :)), meni je još bolja kombinacija med + mlijeko + cimet, pogotovo prije spavanja :)) javi dojmove ako isprobaš :))

Bite my cake kaže...

Ma ja ti ne znam koji bih sladoled prije! Već sam negdje kod nekog bila napisala ispod odličnog posta o domaćem sladoledu da mi se nikad ne da raditi jer mi nikad ne ispadne divno kremast kao kupovni. No, tajna je u miješanju tokom zaleđivanja i definitivno me mamiš da probam koji os ovih recepata, meni se svi jako sviđaju :) Jedva sam čekala da ih objaviš i super su mi ove tvoje smjele kombinacije! Bravo!

Nevena Buljan kaže...

@Tamara: hvala ti :)), mene je najviše oduševio čokoladni, valjda zato jer obožavam čokoladu :)))

Sanja kaže...

Mmmmm, ovo bi vrijedilo isprobati :-) Divne su ti slike.

Dunja kaže...

Svi su ti sladoledi fenomenalni, ali ovaj zadnji... u Zagrebu imamo eko štand Sever, oni imaju odlično kozje mlijeko i skutu, veselim se isprobat. Prva fotka sa kornetom me oduševila.

Maja kaže...

Nevena, wow, wow!! U tebe uvijek neke delikatese koje na slikma doslovno iskaču i mame mi sline!!
Prvo da ti kažem da obožavam tvoje eksperimente! Obožavam eksperimentirati u kuhinji mada to i nekad zna završiti loše, no, kad ispadne dobro (čak štoviše, fenomenalno) kao ovo tvoje, nitko sretniji od nas, zar ne?
Sviđa mi se kombinacija kozjeg mlijeka, meda i limuna - stvarno delikatesa!! Trebala bi ovo čudo patentirat :)
Za podlogu sladoleda iz iskustva znam da je najbolje kada staviš i mlijeko i slatko vrhnje, u konbinaciji s stalnim miješanjem - dobiješ savršeno kremasti sladoled. Sviđa mi se tvoja receptura za sladoled od tamne čokolade, a pogotovo ova ideja za serviranje :)

What's for dessert? kaže...

Čim sam vidjela naslov, znala sam da je bolje da ne idem čitati do kraja ;-)

Kombinacija sladoleda od vanilije i bučinog ulja zvuči primamljivo i moram prvom prilikom probati.

Sladoledići ti izgledaju jako fino. Ni ja nisam pretjerani pobornik okusa jaja, tako da mi se sviđa tvoj recept.

Ana kaže...

Ja sam bila skeptik po pitanju domaceg sladoleda, ali sam ga napravila da vidim da li sam u pravu. Pravila sam po Nigellinom receptu i jako sam zadovoljna rezultatima.
Obozavam cokoladni sladoled, isprobavam tvoj recept cim pre.

J e l e n a kaže...

Moram da priznam da su svi moji pokušaji miljama daleki od moje mi omiljene kupovne Nirvane, koja je pak u zaostatku za sladoledima koje sam jela u inostranstvu. Sećam se mame i njenih sladoleda sa jajima kao mala i kako se tada niko nije plašio Salmonele i zaraza, pa se jaja nisu kuvala. Kako su mi govorili, ma ovaj domaći je sto puta lepši od kupovnog. Doduše tada nije bilo slatke pavlake koja zaista da ono što treba. Ovaj koziji mi je favorit.

ps pogledala sam malo meni novootkrivenu stranicu sa tvojom muzikom..........ČAROBNO! Moram to bolje da proučim i uživam!

Nevena Buljan kaže...

Hvala puno svima, drago mi je da je svatko od vas pronašao sladoled po svom guštu u ovom postu! :-))
@Sanja:hvala
@Dunja::), od Sever znam tu i tamo kupiti brašno integralno ili od pira, ostale proizvode nisam imala prilike probati.. :)
@Maja: hvalaa :) nisam nit sumnjala da će ti se dopasti ovaj od kozjeg mlijeka :D
@What's for dessert: baš mi je drago da ti se sviđa.. bučino je fino i u kombinaciji sa čokoladom.. :)
@Ana: i ja sam bila skeptik, ali samo me "puklo" jedan dan i odlučih ga napraviti. :) javi dojmove ako ga budeš radila :)
@Jelena: kad gledam mamine stare recepšte i ja primjećujem recepte za domaći sladoled koji navode upotrebu sirovih jaja..
a što se tiče muzike, za sve je zaslužan Lado Bartoniček, autor tekstova i svih pjesama, biti će mu drago kad mu kažem da ti se muzika jako sviđa! Ja sam tu samo ženski vokal, trebali bi imati na jesen i koncertić, polu - "unplugged " :)))

Unknown kaže...

Fenomenalni sladoledi a još luđe kombinacije. Za mne zanimljivo a nešto se mislim šta bi rekao mm!?

Sanja Manasijevic kaže...

I ja bih cokoladni najradije, sa nekim prelivom od kiselkastog voca.....divne fotkice.

Branka - byB kaže...

Nevena ovo je nešto baš predivno i predobro, ...., uh, uh, malo sam i ostala bez riječi koliko me se dojmila ova kombinacija. Fantastično !

Fashion Disorder kaže...

mmmmmmmmmmmmmmmm! Debljam se već od samog gledanja! Predivno! Pratim te, ne znam kao do sada već niam naišla na ovaj blog! <3 Kiss Iz Osijeka

Anonimno kaže...

izgleda odlično! a vjerujem da je i fino.. :)

Unknown kaže...

Pozdrav! Ovo mora biti jako fin i zdrav sladoled! Moram se baciti u pripremu! :D

Anonimno kaže...





Srdacan pozdrav svima koji su procitali ovu poruku, ja sam Marija Ivana i došla sam da olakšam sve žrtve prijevara o zajmu, a takoder tražim zajam. Bila sam obrubljena zbog svog novca, ali kasnije sam od Boga dobila pravog muškarca. Procitao sam svjedocanstvo i kontaktirao sam ga nazvao sam ovog zajmodavca Božjim covjekom, jer je odgovarao na moje molitve o zajmu. Jako sam sretan što sam upoznao takvog covjeka, ovo je vrlo lak nacin da dobijem kredit od pouzdanog covjeka koji ima kreditnu kompaniju u Sjevernoj Americi, ime je firme (NAJPOVOLJNIJE LAKE FINANCE HOME) svjedocenje u svim društvenim medijima jer sam mu obecao da cu ga podijeliti po cijelom svijetu. Imajte na umu da je ovaj zajam po kamatnoj stopi od 2% Imajte na umu da takoder možete dobiti posao i investirati u posao E-adresa: westlakefinancehome@gmail.com