2. svibnja 2010.

Kukuruzna pita sa šparogama

Prije nekoliko dana bila sam u šparogama. Iskreno, nikad do sad ih nisam brala i nisam imala pojma kako se beru. Zahvaljujući jednom prijatelju i to sam naučila! Hvala L.! :))

Kako to obično kod mene biva, određene, najčešće zdrave i zanimljive namirnice me inspiriraju na neke potpuno nove recepte. Tako mi se i prevrtalo u glavi kakva bih jela mogla pripremiti od tih šparoga kojih je zaista bilo puno, oko 1/2 kg. :D

I tako nakon podužeg razmišljanja (a možda i sanjanja šparoga ;) ) odlučih se za ovu zanimljivu pitu.
U piti nema ni grama maslaca. Nisam ga imala gdje kupiti na 1. maj. Na svu sreću, naišla sam na Maslinkin recept za kukuruzni quiche s rikulom i rješen problem. Recept sam malo izmjenila jer nisam imala sve potrebne namirnice.
Za tijesto treba vam:

100 g kukuruznog brašna
80 g polubijelog brašna T850
1 jaje
65 g kiselog vrhnja
cca 50 ml vrhnja za kuhanje
2 žlice maslinovog ulja
sol

Najprije pomješajte obje vrste brašna i sol, zatim dodajte ostale navedene sastojke i umjesite mekano tijesto. Razvaljajte ga između nekoliko listova prozirne folije i utisnite u odgovarajući kalup ili manje kalupiće. Izbockajte tijesto vilicom i stavite u hladnjak dok pripremate nadjev.
Za nadjev:
100 g očišćenih šparoga
3 jaja
70 ml mlijeka
50 g parmezana Grana Padano, može i Gouda ili neki drugi topivi sir
30 g Goude
50 g zrna kukuruza iz limenke/staklenke (staklenka kao ambalaža je puno zdravija varijanta)
1/2 žlice Provansalske mješavine začinskog bilja ili samo origano/bosiljak/timijan..
sol i svježe mljeveni papar

Za nadjev pomješajte sve navedene sastojke, najprije tekuće, zatim dodajte suhe.

Pećnicu prethodno zagrijte na 180 Celzijevih stupnjeva.

Nadjev ulijte u kalup sa tijestom, posipajte odozgo sa ribanim sirom i pecite pitu oko 20 minuta.

*Zadnjih nekoliko minuta pred kraj pečenja uključite funkciju gornjeg infra reda u pećnici da bi nadjev odozgo dobio zlaćanu boju.
Poslužite isključivo uz dobro društvo i dobru glazbu! ;))

Broj komentara: 13:

JA U KUHINJI... kaže...

Joj kako savrseno izgleda... ali SAVRSENO! :)

Tadeja kaže...

Odlična kombinacija i super izgleda!

Dajana kaže...

Skroz divno izgleda. Nisam nikad bila u berbi šparoga, baš bih voljela i to iskušati.

Dilajla kaže...

Volim ovakve stvari a šparoge svi obožavamo a sad čekamo i sunce pa da još izađu malo da ih iskoristimo ove godine.

Unknown kaže...

Ajme meni, savršene su ti ove pitice!

Branka - byB kaže...

Odlične pitice, tako dobro i fino izgledaju! super !!

Unknown kaže...

diptih sa šparogama ti je predobar! a i jako mi se sviđa novi skin! =)

jubistacha kaže...

Odlično izgleda. Ja bih to rado probala i bez odličnog društva i glazbe ;)

Nevena Buljan kaže...

Hvala cure! :)

Andrea kaže...

Ajme kako ovo mora bit savršeno.
Ove godine sam propustila šparoge i baš mi je žao zbog toga.
Obožavam ovakva jela, a tvoja prezentacija je vrhunska kao i inače. :)

Miroslav kaže...

Izuzetno lepo!!! Kora a i vrh pite su poprimili prelepu zlatnu boju. A spargle obozavam tako da cu morati napraviti ovaj recept.

Nevena Buljan kaže...

Andrea: hvala ti puno! :)))

Miroslav: hvala ti! :D a meni je izuzetno drago da se tebi (kao, vjerujem, već vrsnom kuharu i nekome tko je u potpunosti posvećen svom zanimanju, bar sam to čitajući tvoj blog primijetila) ovo svidjelo :))))

Iiiii kaže...

Super su, tako zlatno zute!