19. siječnja 2010.

Kruške u crnom vinu


Ovaj recept sam napravila negdje oko Božića i ne moram niti reći da me skroz na skroz oduševio! Prilagođen je receptu iz kuharice "Francuska kuhinja" autorice Joanne Harris, te malo još izmjenjen i nadopunjen.

Za ovaj recept trebati će vam:
6 manjih kruški ili tri velike kruške
1 l crnog malo boljeg vina, po mogućnosti i nekog domaćeg
100 g smeđeg šećera
1 žlica mješavine začina za vino ili mješavine "4 epices-4 začina" (domaći recept za idealnu mješavinu 4 epices)

+ još po želji krem sir i suho voće...

1 l crnog vina sam stavila kuhati sa 6 klinčića, malo cimeta, svježe mljevenog papra i 100 g smeđeg šećera. Nisam koristila gore navedenu kombinaciju 4 začina jer je nisam imala i tek nedavno sam je napravila. Kad je vino zakuhalo sam ubacila prepolovljene i očišćene kruške i kuhala ih na laganoj vatri oko pola sata, povremeno ih okrečući PAŽLJIVO sa svih strana dok se kuhaju da se ravnomjerno skuhaju i upiju sirup od vina, ali da zadrže svoj prvotni oblik. Zatim sam ih izvadila iz sirupa, a sirup pustila još malo da se zgusne tj. reducira.

U udubljenja kruški sam stavila malo philadelphija sira (možete i koristit neki drugi kremasti sir poput ABC-a, quarka ili čak mi pada na pamet Labneh!) koji sam pomješala sa božićnim džemom od suhog voća, a koji možete zamjeniti sa komadićima suhog voća po želji. Na kraju sam sve prelila reduciranim sirupom.
Bilo je za prste polizat! :))
Autorica knjige, Joanne Harris preporučuje da napravite i punč od reduciranog gustog sirupa, ali dodajući malo konjaka u sirup!
Ovako pripremljene kruške se izvrsno slažu i kao prilog uz divljač ili neko drugo meso, a u slatkoj kombinaciji će izvrsno poslužiti uz dobar sladoled od vanilije!

U slast!!!

2 komentara:

Monika kaže...

e ovo sam uvijek htjela probati ali nisam jer dragi ne voli kruške...no, kako se ispostavilo da su mu ipak dobre kad su termički obrađene, definitivno ću ovo napraviti :)

Nevena Buljan kaže...

Napravi Monika, mislim da ćete se ti i dragi oduševit! :-))