Stranice
▼
25. prosinca 2013.
Art Bazaar, praline Mediteran i... Sretan Božić!
Photo by Art Bazaar
Dragi prijatelji, čitatelji, želim vam svima sretan Božić! Nadam se da ste ga proveli lijepo, u okružju vama najdražih ljudi i obitelji. Ja sam ga provela upravo tako i mogu reći da mi je ovo jedan od ljepših Božića. Iako, svaki Božić je lijep i za mene najljepše razdoblje u godini.
Prije nekoliko dana u Rijeci se održao prigodni trodnevni sajam rukotvorina, inače poznat pod nazivom Art bazaar, a ja sam po prvi put imala priliku predstaviti se sa čokoladnim, ručno rađenim pralinama. Pripremila sam ih uz pomoć drage prijateljice (Hvala M.!!!), i sve je prošlo vrlo uspješno zbog čega sam izuzetno sretna, zadovoljna i ponosna. Želim se ovom prilikom zahvaliti organizatoricama riječkog Art Bazaara, pohvaliti cijelu organizaciju i sve izlagače, jer je atmosfera na sajmu bila vrlo pozitivna, puna dobre vibre i sve je prštilo kreativnošću. Što se mene tiče, bilo bi odlično kada bi bilo malo češće ovakvih događanja.
Još jednom ću ove godine imati priliku predstaviti svoje čokoladne praline u Fužinama, 30. i 31. 12., povodom sajma u Fužinarskoj kući, a o tome uskoro više informacija.
Okusi pralina koji su bili u ponudi su:
*Prošek
*Crni karamel - ganache od tamne čokolade sa slanim karamelom
*Bijeli karamel - ganache od bijele čokolade sa slanim karamelom
*Bijela kava - ganache od bijele čokolade + crna kava iz moke
*Praline sa bundevom - ganache od bijele čokolade sa kuhanom bundevom i začinima
*Mediteran - ganache od tamne čokolade (70% kakaa) sa narančom, limunom, ekstra djevičanskim maslinovim uljem i suhim smokvama
*Praline sa šumskim voćem - ganache bijela čokolada i šumsko voće
Fotografije sa Art Bazaara i u nastavku prigodni recept! :)
Čokoladne praline Mediteran, cca 40-ak komada
Za ganache:
400 g tamne čokolade, 70% kakao udjela
400 g slatkog vrhnja
150 g džema od naranče i smokve (ne koristiti marmeladu)
50 g džema od limuna
4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Za glazuru:
200 g tamne čokolade 70% kakaa
Za dekoraciju:
suhe smokve, narezane na tanke ploške
Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, maknite s vatre te dodajte razlomljenu na komadiće tamnu čokoladu. Pričekajte koju minutu, pa počnite miješati pjenjačom dok ne dobijete sjajnu emulziju čokolade.
Džem od smokve i limuna izmiksajte tako da ne bude većih komadića naranče, pa dodajte emulziji tamne čokolade i slatkog vrhnja, te na kraju primiješajte ekstra djevičansko maslinovo ulje. Smjesu čokolade pokrijte folijom ili spremite u plastičnu kutiju sa poklopcem, spremite u hladnjak preko noći da se ganache dobro stisne.
Idući dan izvadite ohlađenu smjesu od čokolade, vadite žličicom i oblikujte male kuglice te ih slažite na tacnu sa papirom za pečenje. Spremite ponovno u hladnjak na barem sat vremena.
Tamnu čokoladu otopite na pari, ako imate kuhinjski termometar, pokušajte temperirati čokoladu. Najprije je otopite pazeći da ne prelazi 50°C. Zatim posudu sa otopljenom čokoladom uronite u veću posudu sa hladnom vodom te pričekajte da se temperatura otopljene čokolade spusti do 27°C. Zatim ponovno položite posudu sa otopljenom čokoladom iznad posude sa proključalom vodom te pričekajte da se temperatura čokolade digne na 31-32°C. To je idealna temperatura za glazuru, na taj način glazura na pralinama će biti sjajna i neće se lomiti ili pucati.
Ukoliko nemate kuhinjski termometar, otopite čokoladu na pari i pustite da se potpuno ohladi, ali da još uvijek bude u tekućem stanju, to je otprilike 31-32°C. Kuglice ganache-a uz pomoć vilice uronite i obložite sa svih strana sa otopljenom čokoladom te položite odmah na papir za pečenje. Odmah ukrasite sa ploškama suhih smokava. Glazura će se stvrdnuti za nekoliko minuta.
super su praline.. obavezno javi detalje za Fuzhine da mogu javiti mami i sestri da te posjete =)
OdgovoriIzbrišiPrekrasne praline i kombinacija okusa! Divno sve izgleda i želim ti sve najbolje za Božić :)
OdgovoriIzbrišisuper praline, sretan i blagoslovljen Božić <3
OdgovoriIzbrišiNevenić, kao prvo-čestitam! Sretan ti Božić :) ovo je tako prekrasno, ti si majtorica za ovakve stvari i drago mi je što si dobila ovu priliku!
OdgovoriIzbrišiSuper, super... svaka čast sve izgleda njami...
OdgovoriIzbrišisvidjaju mi se fotke.i praline.posebno Mediteran verzija.volio bi to jednom probati.pozdrav :-)
OdgovoriIzbrišiPraline su ti božanstvene, kao i fotke! Neka ti nova bude sretna i uspješna! :)
OdgovoriIzbrišimmmm divne su bile :) sve odreda iz Rijeke <3 Nadam se receptu posebno bijeli karamel <3 nemogu zaboraviti taj okus :*
OdgovoriIzbriši