tag:blogger.com,1999:blog-76857903469303673582024-02-19T17:43:14.061-08:00Ebba's cuisineNevena Buljanhttp://www.blogger.com/profile/04423359164647465172noreply@blogger.comBlogger227125tag:blogger.com,1999:blog-7685790346930367358.post-36382837040893796492017-07-17T05:55:00.001-07:002017-07-17T05:55:15.976-07:00Kolačići od kave i lješnjaka sa mascarponeom / Hazelnut coffee cakes with mascarpone frosting
Prije 2 tjedna imala sam priliku održati radionicu "Slatki doručak" na festivalu Slatki gušti u Zagrebu. Budući da su svi bili oduševljeni ovim kolačićima i vraćali se po recept, objavljujem ga. :-)
Možete ih napraviti i u bezglutenskoj verziji. Pirovo brašno zamijenite rižinim, a šećer također možete izostaviti ili zamijeniti agavinim sirupom / medom / kokosovim šećerom / sirupom od Nevena Buljanhttp://www.blogger.com/profile/04423359164647465172noreply@blogger.com10tag:blogger.com,1999:blog-7685790346930367358.post-91021157307963678662016-10-23T09:26:00.000-07:002016-10-23T09:29:27.691-07:00Piletina sa koricom limuna i rajčicama / Lemon zest and tomato chicken
Evo me natrag, pisanju. Moram priznati da sam skroz zaglibila u hrvatskoj svakodnevnici, svakodnevnim apsurdima sa kojima se susrećem, razočaranjima (jer da, jedna sam od onih koja ima silna očekivanja od života pa se tako često i razočara, što mislim da je sasvim u redu i u ljudskoj prirodi, a opet netko će reći da živim u oblacima i to je isto sasvim u redu, jer svi smo različiti i to trebaNevena Buljanhttp://www.blogger.com/profile/04423359164647465172noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-7685790346930367358.post-80082778504233319882016-05-30T05:44:00.002-07:002016-05-30T05:44:16.684-07:00Salata od couscousa sa svježim povrćem / Couscous salad with fresh vegetables
Još jedan od recepata koji čekaju na objavu već mjesecima. Danas je baš idealan dan da ga objavim! :)
Moj odlazak u knjižare kao što već pretpostavljate, gotovo uvijek završi na kulinarskom odjelu (nije me knjižara vidjela nekoliko mjeseci moram priznati. :P). Uglavnom, jednom prilikom sam listala novu kuharicu poznatog talijanskog chefa i pisca, sa britanskom adresom, Antonia Carluccia.Nevena Buljanhttp://www.blogger.com/profile/04423359164647465172noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-7685790346930367358.post-22032135030016685682016-03-29T10:53:00.002-07:002016-03-29T10:53:41.833-07:00Juha sa dimljenim lososom / Vegetable soup with smoked salmon
Ova juha bila je aktualna tamo negdje u 1. mjesecu kada je bilo prilično hladno, a ja sam ju sa oduševljenjem prigrlila u obliku comfort food-a ili hrane za utjehu koja grije zimi.
Ovog puta nema točnog recepta jer sam ga negdje putem izgubila. Ideja serviranja juhe je fantastična i sjedinjuje moje omiljene sastojke, dimljeni losos i raženi švedski kruh. Jednom rječju, oduševio me okus Nevena Buljanhttp://www.blogger.com/profile/04423359164647465172noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-7685790346930367358.post-26191351400853755362016-01-31T10:37:00.004-08:002016-02-01T03:14:09.262-08:00Jutarnji keksi / Morning biscotti
Keksi, kava i marmelada spadaju u moj omiljeni zimski doručak. Oduzmite mi takav doručak i garantiram da ću biti grintava do kasnih popodnevnih sati. Ma čim otvorim oči ujutro, gladna sam i doručak nikad ne preskačem, mogu reći da mi ponekad predstavlja svojevrsnu meditaciju. :-) Za jednog hedonistu, Talijanke i Francuskinje u duši, nikakav drugačiji doručak ne dolazi u obzir. Da, priznajem daNevena Buljanhttp://www.blogger.com/profile/04423359164647465172noreply@blogger.com12tag:blogger.com,1999:blog-7685790346930367358.post-22300703265039114012015-11-22T12:04:00.000-08:002015-11-22T12:24:06.084-08:00Nedjeljne lazanje / Sunday lasagne
Nakon što sam ispisala pola stranice lamentiranja o nedjelji, sve sam pobrisala i odlučila vam jednostavno predstaviti recept koji mi je danas uljepšao dan. U zadnje vrijeme dosta slušam Eckharta Tollea i njegova vrlo logična objašnjenja i predavanja o tome kako živjeti u sadašnjem trenutku. Kuhanje je za mene potpuno življenje u sadašnjem trenutku, gdje ne postoji prošlost ni budućnost, samo Nevena Buljanhttp://www.blogger.com/profile/04423359164647465172noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-7685790346930367358.post-36743832098636416262015-10-01T12:51:00.001-07:002015-10-01T12:51:22.168-07:00Jesenje praline sa bundevom / Autumn pumpkin chocolate truffles
Donosim vam krasan recept za prave jesenje praline / čokolatine. Sastoje se od meni najdražih namirnica, bundeve, tamne čokolade i speculoos keksa. Recept je izašao prošle godine u časopisu Dobra Hrana.
Za ovaj recept preporučam da koristite neku vrstu bundeve/tikve kao što je hokaido ili kobucha. Vrlo je bitno da bundeva ne sadrži puno vode i da je mesnata. Kada se speče ili skuha, Nevena Buljanhttp://www.blogger.com/profile/04423359164647465172noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-7685790346930367358.post-61896625615261313272015-09-02T03:44:00.000-07:002015-09-02T03:44:04.198-07:00Tjestenina "Moja pašta" na ljetni način
Predstavljam vam lijepu suradnju između Ebba's cuisine i Moja pašta. :-)
Riječ je o ručno miješenoj, domaćoj tjestenini iz Zagorja koju priprema Mario Špoljar. :)
Tjesteninu sam slučajno otkrila prije nekoliko mjeseci na riječkom sajmu zdrave hrane, Demetrinom zelenom kutku, te preko prijatelja Saše Cestara koji je svojevremeno također radio ručno miješenu tjesteninu.
Budući da u Nevena Buljanhttp://www.blogger.com/profile/04423359164647465172noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-7685790346930367358.post-61730131686438443822015-07-23T02:29:00.000-07:002015-07-23T02:35:13.479-07:00Peas and feta cheese stuffed avocados / Avokado punjen graškom i feta sirom
Tess Ward sam otkrila tek nedavno i odmah mi se svidio njen način kreiranja i osmišljavanja zdravih recepata. Tako sam na njenom instagramu otkrila ovaj recept i sam izgled jela i kombinacija namirnica me se toliko dojmila da sam odmah požurila u trgovinu po avokado.
Grašak obožavam na sve moguće načine i uvijek ga imam u zamrzivaču. Novi favorit su polpete od graška sa mentom iz kuharice "Nevena Buljanhttp://www.blogger.com/profile/04423359164647465172noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7685790346930367358.post-82731403836504172242015-04-26T10:03:00.005-07:002015-04-26T13:35:17.924-07:00Polpete od srdela u šugu od pomidora / Sardine balls in tomato sauce
Srdela je plava riba prilično intenzivnog okusa koja mi je često odlična zamjena za meso, i dok neki frču nosom na samu pomisao konzumacije iste, ja guštam u okusu i raznim jelima. :-)
 Nevena Buljanhttp://www.blogger.com/profile/04423359164647465172noreply@blogger.com5tag:blogger.com,1999:blog-7685790346930367358.post-44580594376321879982015-04-21T16:50:00.002-07:002015-04-21T16:53:08.643-07:00Moelleux au chocolat / Mekani francuski čokoladni kolač
Moelleux (franc. mekani) au chocolat je poznati francuski kolač koji se peče na nešto višoj temperaturi od uobičajene i to vrlo kratko, oko 8 minuta, tako da u sredini ostane tekući. Ovaj kolač se ipak razlikuje od također poznatog i sličnog, "fondant au chocolat", koji sadrži veću količinu jaja i manje brašna.
Često u ovakve dekadentne čokoladne kolače dodajem šumsko voće poput malina, Nevena Buljanhttp://www.blogger.com/profile/04423359164647465172noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-7685790346930367358.post-39576209407656344872015-03-23T12:46:00.002-07:002015-03-23T12:46:24.057-07:00Kolač od mrkve, cikle, (celera) i maslinovog ulja / Olive oil, carrot, celery root and beetroot cake
Green kitchen stories su prije Božića objavili recept za tortu od pastrnjaka pod nazivom Christmas parsnip cake.
Na Jamievoj stranici može se pronaći recept za kolač od cikle koji svakako nije za ciklomrzce jer se okus cikle dosta osjeti u kolaču. :)
Ako u google tražilicu upišete "celery cake" ili kolač od celera, neće vam ponuditi mnogo rezultata kao što je to u slučaju kolača od mrkve, Nevena Buljanhttp://www.blogger.com/profile/04423359164647465172noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-7685790346930367358.post-19324778238023235852015-03-12T16:11:00.001-07:002015-03-12T16:14:28.336-07:00Losos sa narančom i koromačem i ljeto na Sardiniji 2014
Volim zimu, no ova hladnoća već mi izlazi na uši i nervira me, pa se svakoj zraki sunca koja izađe veselim kao malo dijete i tješi me to što nisam jedina koja se tako osjeća. Čini mi se da svi mi nekako u ovo vrijeme nestrpljivo čekamo proljeće i toplije, duže dane, zelenilo, cvijeće, duge šetnje, skidanje teških kaputa i odjeće sa sebe i prelazak na lagani trench i balerine. :)
Ovaj Nevena Buljanhttp://www.blogger.com/profile/04423359164647465172noreply@blogger.com7tag:blogger.com,1999:blog-7685790346930367358.post-32132334163556795232015-01-19T15:02:00.002-08:002015-01-19T15:10:17.781-08:00Čokoladni baguette i Øllebrød sa čokoladom / Chocolate baguette and Øllebrød with chocolate
Prije nekoliko dana, Darko Kontin, jedan od meni najdražih hrvatskih food blogera, objavio je recept za čokoladni baguette. :)
Radi se o domaćem kruhu - francuskom baguettu, sa dodatkom tamne čokolade i kakaa. Nešto savršeno. :)
Puštam Darku da prosudi da li je kruh dobro ispao, no okusom ovaj kruh je savršen upravo zbog tih sitnih komadića tamne čokolade.
A kada me nešto oduševi, odmah Nevena Buljanhttp://www.blogger.com/profile/04423359164647465172noreply@blogger.com6tag:blogger.com,1999:blog-7685790346930367358.post-62133812685812660252015-01-05T12:37:00.001-08:002015-01-05T12:41:15.103-08:00Scones sa parmezanom, sušenim rajčicama i lukom / Parmesan cheese, sun-dried tomatoes and onion scones
Kada ponestane kruha, često napravim engleske scones ili irski soda kruh. Ma zapravo, to mi je samo najdraži izgovor da krenem nešto peći. ;)
Ovo su oni recepti koje smislite u 5 minuta, spečete u 15 minuta i fotkate u minuti. :)
Pogačice sam iskombinirala sa sušenim rajčicama, pirjanim lukom, timijanom i umjesto maslaca sam stavila svinjsku mast. U ovoj količini dobiti ćete solidnih 8 komada Nevena Buljanhttp://www.blogger.com/profile/04423359164647465172noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-7685790346930367358.post-6919017001331042772014-12-30T15:31:00.003-08:002014-12-30T15:31:50.463-08:00Čokoladna torta sa suhim šljivama i rumom / Chocolate cake with prunes & rhum
Dragi moji čitatelji, želim vam sve najbolje u novoj, nadolazećoj, 2015. godini. Nadam
se da ove blagdane provodite u dobrom društvu, u miru i ljubavi sa svojim
najdražima.
Nakon dužeg izbivanja vrijeme je za novi post
i novi recept. :)
Ovu
prekrasnu tortu ispekla sam za Božić i jednom rječju, oduševila se.
Kupila sam talijansko izdanje Jamie Oliver časopisa, i odmah ju
zamijetila, Nevena Buljanhttp://www.blogger.com/profile/04423359164647465172noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-7685790346930367358.post-47592881091461797472014-11-03T02:48:00.000-08:002014-11-03T02:53:29.248-08:00Pečeni kozji sir sa narom i crvenim radičem / Goat's cheese fondue with radicchio and pomegranate salad
Predstavljam vam još jedno pravo jesensko jelo. Nekako ne sumnjam da pogled na ovu fotografiju, bez da znate o čemu se radi, intrigira (mene podsjeća na cvijet :D). Ovo je jedina fotka, osim one instagramske, koju sam uspjela okinuti taj dan jer sam obavljala, naravno, više stvari odjednom i imam sreću da mi fotoaparat tokom cijele te strke nije ispao iz ruku.
No i jedna fotka je dovoljnaNevena Buljanhttp://www.blogger.com/profile/04423359164647465172noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-7685790346930367358.post-36117021055045719802014-11-02T03:28:00.000-08:002014-11-02T03:56:56.899-08:00Čokoladna torta sa kruškama i kavom / Chocolate coffee cake with rum poached pears
Ovu tortu sam nosila na okupljanje sa dragim prijateljima u sklopu kojeg smo zajedno i kuhali.
Kruške i čokolada su već poznata odlična kombinacija. Kuhanim kruškama sam dodala notu ruma, a čokoladnom ganacheu jaku kavu iz moke.
Sastojci za čokoladnu tortu promjera 25cm:
Čokoladni biskvit bez brašna:
5 jaja
3 žlice meda
prstohvat soli
200 g tamne čokolade od 70% kakaa
100 g maslaca
Nevena Buljanhttp://www.blogger.com/profile/04423359164647465172noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-7685790346930367358.post-45197040549381899852014-10-26T02:50:00.000-07:002014-10-26T02:50:18.178-07:00Galette sa jabukama bez glutena / Glutenfree apple galette
Zadnjih nekoliko mjeseci dosta eksperimentiram sa namirnicama bez glutena, šećera. Naravno da klasičnu tarte Tatin sa karameliziranim jabukama ili prhku sočnu galette može malo koja zdravija verzija pite nadmašiti. No, htjela sam isprobati nešto drugačije i ispalo je stvarno fino. Čim dodajete mirisne začine poput ruma, cimeta, đumbira, kolač ne može ispasti loše.
Prhko tijesto sam napravila Nevena Buljanhttp://www.blogger.com/profile/04423359164647465172noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-7685790346930367358.post-28848216410453922202014-10-25T13:32:00.001-07:002014-10-25T13:32:35.067-07:00Salata od smeđe leće, cikle i feta sira / Beetroot, lentils and feta cheese salad
Pred malo mi je sa Amazona stigla THE knjiga kuharica, "Plenty more", poznatog izraelskog chefa Yotama Ottolenghija. Danima ju proučavam i upijam ideje u svakoj slobodnoj prilici. Knjiga je prepuna prekrasnih recepata, raznih salata na bazi povrća i vjerojatno je to razlog zašto me se najviše dojmila. Svaki moj obrok obavezno je sastavljen od povrća i volim isprobavati razne kombinacije. On u Nevena Buljanhttp://www.blogger.com/profile/04423359164647465172noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-7685790346930367358.post-84023578643761223812014-10-07T06:06:00.002-07:002014-10-07T13:39:15.330-07:00Tarte Alsacienne - alzaška pita od jabuka i Viktor Pravdica photography
Potpuno sam zaboravila na ove prekrasne fotografije koje je usnimio prije nekoliko mjeseci prijatelj i fotograf Viktor Pravdica. Bilo bi zaista šteta da se ne nalaze u arhivi recepata na blogu. Čim je Ana-Marija objavila recept za predivnu francusku, točnije, alzašku pitu sa jabukama, ja sam se bacila na posao. Ova pita spada u one jesenje pite koje jednostavno morate probati. Radi se o Nevena Buljanhttp://www.blogger.com/profile/04423359164647465172noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-7685790346930367358.post-25140140679660108692014-09-25T15:15:00.001-07:002014-09-25T15:15:48.344-07:00Čokoladni kolač sa kakao maslacom u umaku od crnog vina i suhih smokava / Flourless dark chocolate cake, red wine and dried figs syrup
Za mene ne postoji savršen trenutak otvaranja boce dobrog vina. Da se bolje izrazim, skoro nikad ne čuvam stvari "za posebni trenutak", proslavu i slično. Volim svaki dan piti kavu iz omiljene šalice, jesti iz najdražeg tanjura sa najdražim priborom za jelo. Volim biti okružena lijepim stvarima, po prirodi sam esteta i nikada ništa ne čuvam za posebne prilike. Život se događa sada, u ovom Nevena Buljanhttp://www.blogger.com/profile/04423359164647465172noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-7685790346930367358.post-56071282336983764832014-09-18T04:07:00.002-07:002014-09-18T04:07:25.884-07:00Kolač od heljde i suncokretovih sjemenki, sa narančom i maslinovim uljem / Orange, buckwheat, sunflowerseed & olive oil cake
Ne volim kada se recepti i neobjavljene fotografije povlače danima, ako ne i mjesecima, po folderima, a to mi se stvarno često dogodi, pa zaboravim na neke recepte. Zato sam odlučila što prije objaviti recept za ovaj sočni, blago slatki i opet, malo zdraviji kolač za kojeg mi je jednu večer trebalo 10 minuta pripreme + 40 minuta pečenja. :) Nit vodilja mi je bila LCHF prehrana i fantastični Nevena Buljanhttp://www.blogger.com/profile/04423359164647465172noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-7685790346930367358.post-39055973265957095602014-09-17T03:49:00.001-07:002014-09-17T03:49:20.872-07:00Rižoto od integralne riže i bundeve kabocha / Brown rice & roasted pumpkin kabocha risotto
Bundeva je moje omiljeno (jesensko) povrće. Volim ju na sve moguće načine - pečenu, pirjanu, upakiranu u slasnu pitu, kremasti rižoto, umak za tjesteninu, pire uz meso, na pizzi, u džemu, ili u tijestu za pecivo sa cimetom. Uvijek je ukusna i daje "ono nešto" svim mogućim jelima. Osim toga, vrlo je i zdrava.
Do sada sam uglavnom pripremala jela sa muškatnom tikvom (butternut) i hokaido, no Nevena Buljanhttp://www.blogger.com/profile/04423359164647465172noreply@blogger.com7tag:blogger.com,1999:blog-7685790346930367358.post-29218618211291959542014-09-11T02:31:00.004-07:002014-09-11T02:49:43.360-07:00Integralne penne sa skutom, rikulom, bademima i pečenim rajčicama / Whole wheat penne with ricotta, rocket, almonds and tomatoes
Ovo je jedan od onih brzih ručkova, kada ne znate što bi pripremili. Glad je neutaživa i bitno vam je da samo pojedete nešto što će vam dati energiju i utažiti glad. Otvarate hladnjak, pronalazite kutiju otvorene skute, rikulu koja je već pomalo uvenula, brižnu rajčicu koja počinje gnjiliti i koju treba odmah iskoristiti. A tu je i vrečica listića badema.
Ovo je također djelomično mamin Nevena Buljanhttp://www.blogger.com/profile/04423359164647465172noreply@blogger.com5