23. listopada 2016.

Piletina sa koricom limuna i rajčicama / Lemon zest and tomato chicken


Evo me natrag, pisanju. Moram priznati da sam skroz zaglibila u hrvatskoj svakodnevnici, svakodnevnim apsurdima sa kojima se susrećem, razočaranjima (jer da, jedna sam od onih koja ima silna očekivanja od života pa se tako često i razočara, što mislim da je sasvim u redu i u ljudskoj prirodi, a opet netko će reći da živim u oblacima i to je isto sasvim u redu, jer svi smo različiti i to treba prihvatiti), ali i obavezama. Umijeće je naučiti živjeti život bez očekivanja, ponekad mi tako dobro ide, ali ponekad je tako teško.

Ipak, nije sve tako crno kada se radi o ovakvim finim jelima od kojih možete imati lijepo očekivanje. :)

Ova piletina datira od ljeta 2015. godine. Bila je fantastična i žao mi je da recept ne bude objavljen.

Korica limuna je čudo od začina i osobno ju obožavam jer daje nevjerojatnu aromu, bilo da se radi o slanom ili slatkom jelu. Od sastojaka sam dodala i domaće rajčice pelati ili šljivar, koje su još više pridonijele sočnosti u cijeloj priči, uz eterična ulja koja je pustila korica limuna tokom pečenja. Priprema ovog jela je brza, i za nekih sat vremena imati ćete fantastičan mirisni ručak. Ne zaboravite ga popratiti čašom omiljenog vina, povrćem po želji, kremastim pireom od krumpira i sl. Kad je bal, nek je maskembal. ;)

Sastojci za 4 osobe:
4 veća pileća batka
korica 2 nešpricana limuna
1 žličica sušene majčine dušice ili nekoliko grančica svježeg timijana
sol i svježe mljeveni crni papar
1 dl ekstra djevičanskog maslinovog ulja
4 rajčice tipa šljivar/pelati
2 dl bijelog vina npr. malvazija

1. Pileće batke začinite koricom limuna, maslinovim uljem, solju, paprom, te majčinom dušicom ili grančicama timijana. Smjestite u vatrostalnu posudu, nposložite po piletini ploške rajčica, dodajte 2 dl vina i 1 dl vode te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 C. Kada piletina fino porumeni gotova je. Poslužite iz prilog po želji.

Aliose, švicarski bend koji me oduševio. :)

1 komentar:

Marina kaže...

Odlično izgledaju! Super recept! :)