Stranice

1. veljače 2014.

Rye brushetta with roasted radicchio, cheese, sour cream & thyme / Krostini od raženog kruha da crvenim radičem, sirom, vrhnjem i timijanom

Who could resist a warm, tasty, let's say healthy (?) winter bruschetta?!
I baked 100% rye bread the other day.
I noticed that this kind of bread is better the second or the third day, kept in a wrap, because it softens so you can slice it very thinly. That's what I did, then I remembered the famous radicchio & mozzarella pizza.

The ingredients
Rye bread
extra virgin olive oil
salt and freshly ground black pepper
thyme
1bulb radicchio Treviso
grated cheese, such as gouda, or sliced mozzarella cheese
creme fraiche
balsamic vinegar cream

Slice the bread very thinly. Slice the radicchio into little strips, preheat the olive oil in a saucepan and saute' radiccio with some pinch of salt and thyme for about 10 minutes.
Preheat the oven to 200C.
Cover each slice of bread with some radicchio, then add a few tbsp of crème fraîche and grated cheese. Sprinkle with olive oil and black pepper and bake for 10-15 minutes! 

Recept na hrvatskom

Nedavno sam pekla raženi kruh i primijetila da je uvijek bolji 2. ili 3. dan jer omekša, okus se nekako intenzivira i lakše ga je narezati na vrlo tanke fete. Nakon toga sam se sjetila poznate kombinacije - pizza sa crvenim radičem i ovo je kombinacija za koju sam se na kraju odlučila. Ukusno i sezonski!

Sastojci
raženi kruh (može i beskvasni)
ekstra djevičansko maslinovo ulje
sol i svježe mljeveni crni papar
sušeni timijan
1 crveni radič, Treviso
sir gouda, naribani, ili mozzarella narezana na komadiće
punomasno kiselo vrhnje (najčešće koristim ono sa tržnice ili kiselo vrhnje za svježi sir, 25% m.m.)
balzamični ocat/aceto balsamico (gusti, kao krema, ili obični)

Raženi kruh narežite na tanke fete.
Pećnicu stavote grijati na 200C
Crveni radič narežite na trakice, zagrijte 2-3 žlice maslinovog ulja u odgovarajućoj posudi pa dodajte crveni radič na trakice, posolite i pirjajte 10-ak minuta. Na kraju dodajte žlicu balzamičnog octa koji će ublažiti gorčinu radiča te promiješajte.
Na svaku fetu kruha stavite malo pirjanog crvenog radiča.
Zatim dodajte 1 žlicu kiselog vrhnja, te prekrijte naribanim sirom ili kockicama mozzarelle. Posipajte sa sušenim timijanom, crnim paprom i malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10-15 minuta, dok se sir ne otopi i površina malo ne posmeđi.
Odmah poslužite!

1 komentar:

  1. I ovo sam danas pravila isto me oduševilo kao i sve ukućane!

    Jedina izmena je hleb pošto sam spremala i onu kaponatu, onda je i radič završio na ćabati :)

    OdgovoriIzbriši