30. siječnja 2013.

Rižot sa listovima poriluka i kurkumom

Nevjerojatno kako me oraspoloži svaki odlazak na tržnicu. Valjda je to zato jer imam osjećaj da sam se na trenutak našla usred prirode. Grad me ponekad tako izmori. Ne volim zvuk auta, bučan mi je. Sve manje ga volim, pa sve češće bježim u prirodu, kada god sam u prilici. U prirodi pronalazim mir i inspiraciju, i imam sreću da živim u gradu gdje je more i priroda na dohvat ruke. Jučer sam se vratila sa tržnice sa punom vrećicom povrća i toliko sam bila gladna da sam morala pripremiti obrok u 15-20 minuta.
Znate li što mi se uvijek dogodi na tržnici? Prekrasne boje povrća, voća i lokalnih svježih proizvoda me toliko privuku da bih najradije pokupovala sve. Ponekad ne znam stati pa se vraćam doma sa 5 vreća povrća :D. Npr. trenutno se prodaju domaći divlji limuni iz Dalmacije, tzv. četruni.
Toliko su lijepi i svježi da je najbolje kupiti nekoliko kila, naribati koricu (koja fenomenalno miriši, isprobajte utrljati u kožu, bolja je od parfema!) i spremiti u zamrzivač. Kada nastupi proljeće i ljeto možete pripremati sladoled od limuna i slične osvježavajuće slastice sa takvom koricom od limuna.

Da se vratim na rižot koji sam pripremila.. Sastojke pišem odokativno.. nisam ništa vagala, nije bilo vremena i nastojala sam iskoristiti sastojke koje sam imala u hladnjaku..
2 šake riže npr. arborio
1 zeleni dio poriluka,tj. listovi
maslinovo ulje
1/2 žličice kurkume
sol i svježe mljeveni papar
temeljac ili voda
parmezan po želji

Listove poriluka dobro operite i narežite na sitne trakice. Maslinovo ulje zagrijte, dodajte kurkumu i listove poriluka i kratko pirjajte. Dodajte rižu, malo soli pa propirjajte,  ulijte temeljac ili vodu. Dolijevajte temeljac ili vodu dok rižot ne bude kuhan al dente i kremasti. Na kraju dodajte parmezana i svježe mljevenog papra i odmah poslužite.

Za kraj, velika umjetnica, Tamara Obrovac, sa svojim kvartetom, i pjesma "Vinova loza" ;)
 https://soundcloud.com/tamara-obrovac/vinova-loza