5. siječnja 2013.

Bečki keksi sa čokoladom / Viennese biscuits

Nakon uživanja u teškoj hrani i kolačima tokom blagdana možda i nije vrijeme za ovakve recepte, ali sigurna sam da nemate ništa protiv još malo čokolade, i to u obliku ovakvih ukusnih keksa. :)

Bečki keksi rade se od maslaca, brašna i šećera u takvim omjerima da dobijete gustu kremu koju možete kasnije istisnuti kroz dresir vrečicu ili mašinicu za kekse. Keksi su najčešće prstenastog oblika, a krajevi se umoče u rashlađenu otopljenu tamnu čokoladu.

Recept za cca 30 komada

115 g omekšalog maslaca na sobnoj temperaturi
60 g šećera u prahu
125 g pšeničnog brašna
1 žlica gorkog kakaa

za glazuru:
100 g čokolade za kuhanje ili čokolade sa najmanje 50 % kakao udjela

Omekšali maslac i šećer umutite dok ne dobijete kremu.
Prosijte kakao i brašno pa ih dodajte kremi od maslaca te miješajte dok ne dobijete gustu kremu.
Smjesu stavite u dresir vrečicu sa odgovarajućim nastavkom (bilo mi super ako imate ovakav sličan nastavak) pa istisnite prutiće dužine 6 cmna pleh obložen papirom za pečenje.
 Pecite ih cca 15 minuta na 180 C.

Pečene kekse pustite da se skroz ohlade jer će se tek tada stvrdnuti zbog velike količine maslaca.
Čokoladu otopite na pari pa ju skroz ohladite, ali da bude tekuća! Krajeve keksa umočite u otopljenu čokoladu te pustite na hladnom da se glazura stisne.


* 20 g običnog šećera možete zamijeniti i vanilin burbon šećerom ali ga obavezno sameljite u prah.

I za kraj jedna meni jako draga pjesma.. ovu poznatu brazilsku pjevačicu otkrila sam prije 5-6 godina, ali uvijek rado slušam njene pjesme i općenito brazilsku glazbu.. Uživajte (za one koji vole ovakvu vrstu glazbe ;).
"Pra que cantar..com alegria..."