1. siječnja 2013.

Grissini sa usoljenim inćunima i peršinom i Sretna vam Nova 2013. godina!

Dragi moji čitatelji! Želim vam sve najbolje u 2013. godini! Najviše od svega želim vam puno zdravlja, ljubavi, pozitivnih misli, novih prilika, druženja, smijeha, novih recepata, putovanja..ma uspjeha na svim životnim područjima i neka vam bude ova godina još ljepša od prethodne! :)

Odlučila nsam  na prvi dan ove nove godine podijeliti sa vama krasan recept za domaće grissine, ali u kombinaciji sa usoljenim inćunima i peršinom. Toliko su me oduševili da sam ih već nekoliko puta napravila. Nisam neki ljubitelj kupovnih grissina, zapravo, nakon izrade domaćih više mi ne pada na pamet kupovati ih.

Za otprilike 50-ak velikih grissina:

300 g polubijelog pšeničnog brašna
200 g integralnog cjelovitog brašna
300 g tople vode
5 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
20 g svježeg kvasca
1 žličica soli
+ 1 vezica peršina
   8 usoljenih inćuna iz ulja
   1 češanj češnjaka

+ ekstradjevičansko maslinovo ulje
   pšenična krupica


Obje vrste brašna pomiješajte sa solju. Kvasac otopite u 150 g mlake vode, a ostatak vode izmiksajte sa peršinom, 5 žlica maslinovog ulja, inćunima i češnjakom. Sve sastojke pomiješajte sa brašnom te umijesite elastično tijesto. Tijesto podijelite na 2 dijela pa svaki dio razvaljajte na 30 X 20 cm. Premažite svaki pravokutnik tijesta sa maslinovim uljem, a zatim posipajte pšeničnom krupicom. Prekrijte pamučnom krpom ili plastičnom folijom te pustite da se diže 30 minuta.
Pećnicu zagrijte na 190 C.
Od tijesta režite uzdužno trake te ih zarolajte kao na slici tako da ih uhvatite za krajeve i jednostavno nekoliko puta zarolate. Pecite ih cca 15-20 minuta dok ne dobiju malo boje, tako će biti hrskavi.

*Za sad samo ova fotografija nepečenih grissina.. :)