22. svibnja 2012.

Čokoladna fudge torta sa marmeladom od aronije

Smeđa je jedna od mojih najdražih boja. Zemljane boje lako mr opuste i nekako me uvijek oraspolože. Baš kao i zvuk laganog jazza ili portugalskog fada. :)

Vjerojatno zbog istog razloga volim boraviti u prirodi. Volim šumu, volim planinu. To je za mene na neki način sloboda.

Dragi su mi interijeri sastavljeni od drvenih elemenata, načičkani raznim vintage drangulijama, starinskim namještajem.
Sanjam o drvenoj "country" kuhinjici natrpanoj sa svim mogućim padelama (po mogućnosti bakrenim!:), starinskim pohabanim posuđem, sa masivnim drvenim stolom i kariranim stoljnjakom, smještena u kućici negdje u planini, zimi zatrpana u snijegu.
A volim i čokoladu, i tamno smeđi kruh sa sjemenkama...i tamno Velebitsko.

I kavu..kavu obožavam..taj jedinstveni jutarnji ritual koji me oraspoloži  i onda kada je najtmurnije..

..ah, da ne zaboravim, volim smeđe kožne čizme. One su apsolutni zimski "must have".

Nisu mi strane ni boje poput ljubičaste, bordo, tamno crvene ili boje trešnje... ili je i to jedan od razloga zašto ludujem za teranom.. ili pak šumskim aromatičnim borovnicama...
Jeste li kad razmišljali o bojama i njihovom utjecaju na odabir hrane? Vjerujem da su vaše najdraže boje povezane jednim dijelom i sa namirnicama koje najviše volite jesti, jer kod mene definitivno jesu.

Recept za ovu prekrasnu smeđu tortu sam zamijetila kod "What Katie ate".

Original recept odlučila izmijeniti, dodavši marmeladu od aronije umjesto džema od šumskog voća.
Konzumacija iste kod nas se već pomalo ustalila i čudno bi bilo da je nemam uvijek pri ruci, makar za palačinke. :)

Šalice sam preračunala u grame, stavila manje šećera, pa receptura ide otprilike ovako:

Sastojci za biskvit promjera 18 cm:
160 g brašna
1 žličica praška za pecivo 
prstohvat soli 
120 g smeđeg šećera
4 žlice otopljenog maslaca
60 g gorkog kakaa
1 žličica arome vanilije
1 velika žlica marmelade od aronije
3 jaja
120 ml mlijeka


1. Pećnicu ugrijte na 160.
2. Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo i prstohvatom soli.
3. Dodajte šećer i kakao pa ponovno promiješajte.
4.Pomiješajte mlijeko, otopljeni maslac, jaja i marmeladu od aronije. Umutite sve zajedno pa dodajte suhim sastojcima.
5. Sve lagano izmiješajte, ulijte u kalup obložen papirom za pečenje te pecite oko 40 minuta. Provjerite čačkalicom tako da ju ubodete u sredinu pečene torte, ako izađe suha, torta je gotova.
6. Pustite da se biskvit potpuno ohladi.


Za kremu od maslaca i čokolade:
200 g čokolade od 52% kakaa (koristila sam Nestle Dessert)
250 g maslaca 
100 g smeđeg šećera (samljeti ga u prah)
1 žlica ekstrakta od vanilije
1 žlica espresso kave (može se i izostaviti tko ne voli)

+marmelada od aronije

Maslac miješajte sa šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Čokoladu otopite na pari na vodi koja lagano ključa, te ju pustite da se ohladi na sobnu temperaturu. Pomiješajte ju sa maslacom, dodajte ekstrakt vanilije i espresso kavu te pomiješajte.
Biskvit prerežite na 3 djela, svaki premažite sa 2 žlice marmelade od aronije, zatim sa malo kreme. Na kraju cijelu tortu premažite uokolo kremom da izgleda raščupano. Uživajte! :-)