11. svibnja 2012.

Veličanstveni desert - zabajon sa jagodama


Ja sam se zaljubila. :-)
Ni više ni manje nego u zabajon / zabaglione/ šato s vinom. Nazovite ga kako želite. :)
Već godinama znam za ovaj jednostavni desert, al' eto, tek je nedavno došao na red. A onda sam nakon oduševljenja ovim desertom išla malo dalje i odlučila ga spojiti sa sladoledom, i ponovno se zaljubila. :-) Ali o tom nekom drugom prilikom.
Tal. zabaglione, franc. sabayon, hrv. zabajon?!. Radi se o desertu koji je nastao od samo 3 sastojka, a to su vino marsala (sicilijansko desertno vino kojeg kod nas možete zamijeniti prošekom), šećer i žumanjci koji se tuku pjenjačom na pari dok se sve lijepo ne zgusne u kremu.  Pritom naravno treba paziti da žumanjci ne koaguliraju i da ne dobijete kajganu.
 Iako se za zabajon najčešće koristi Marsala, mogu se koristiti i druga vina poput pjenušca, ili npr. muškat žuti..

Postoji nekolicina anegdota i  priča o tome kako je nastao zabajon, međutim, ja ću se orijentirati na samo jednu, a kaže da je zabajon nastao u 17,. stoljeću u Veneciji na temelju tekućeg gustog deserta koji je stigao iz Dalmacije pod imenom "zabaja".
 Ja sam ovaj svoj zabajon napravila otprilike po receptu Davida Lebovitza, sa nekim malim izmjenama, iako su svi recepti više manje isti.
Ovdje vam ga predstavljam u svoj svojoj jednostavnosti, možete ga servirati i uz domaću toplu štrudlu, biksvitne sočne kolače ili na kraju kuhanja dodati nekoliko žlica gorkog kakaa pa ćete dobiti čokoladni zabajon.

Original recept je ovdje, a trebati će vam:
160 ml prošeka ili muškata žutog, koji je manje sladak
65 g šećera
5 žumanjaka

1. Pjenjačom pomiješajte u posudi šećer i vino. Zatim dodajte žumanjke i sve opet miješajte pjenjačom, dok se svi sastojci ne sjedine.
2. Posudu s vodom stavite kuhati na laganu vatru, a iznad te posude stavite posudu sa kremom, s time da gornja posuda ne smije dodirivati vodu u donjoj pos . Kuhajte miješajući pjenjačom dok se krema ne zgusne. Zabajon je gotov kad podignete pjenjaču u zrak i zabajon stoji čvrsto na pjenjači.
3. Poslužite odmah toplo sa svježim jagodama narezanim na komadiće i eventualno uz amaretto keksiće koji se savršeno slažu uz ovaj desert.