2. svibnja 2012.

Špageti "alla Pissaladière" ili uranilo ljeto na tanjuru

Nastavljam sa receptima koje sam pripremila za vikend za ručak.
Nisam imala neku predodžbu što ću točno kuhati, no kad sam skužila da imamo špagete, luk, masline, mladu rigu i rajčicu odmah mi je palo na pamet francusko jelo pissaladière. Pissaladière sam već prije predstavila na blogu, i zaista ga pamtimo kao vrlo ukusno i posebno jelo, pravi francuski "street food" ili ulična hrana. Budući da se to jelo bazira na  pirjanom lukom, maslinama i inćunima koji se peku na tijestu poput pizze, odmah sam se sjetila kako bi bilo najbolje tijesto zamijeniti tjesteninom. Usoljene inćune sam izostavila jer ih nisam imala, no možda bi još ljepše upotpunili cijelu kombinaciju.
Ljeto nam je nešto uranilo ove godine, pa u skladu s time neka bude tako i na tanjuru! ;)

Sastojci za 4 osobe

2 velika bijela luka ili 4 mala
4 žlice maslinovog ulja
2 vitice svježeg timijana
sol
1 dl suhog bijelog vina
2 rajčice pelati (ofuriti u kipućoj vodi, oguliti te narezati na kockice, bez sjemenki)
4 žlice maslina iz maslinovog ulja (ili obične ocijediti iz salamure te ih marinirati, prekriti maslinovim uljem na 1 dan zajedno sa svježim začinskim biljem poput timijana, bosiljka..)
2 šake mlade rige (rukola)

300 g običnih špageta, linguine ili bavette

Luk narežite na polumjesece.
Maslinovo ulje zagrijte, dodajte luk, posolite ga te dodajte grančice svježeg timijana. Pirjajte luk na vrlo laganoj vatri oko 30-45 minuta. Luk se ne smije pritom pržiti, već lagano pirjati da na kraju dobijete pire i da bude mekan poput putra. Ista stvar kao kod pripreme pissaladiere-a ili juhe od luka.
Kad je luk gotov, izvadite grančice timijana, te dodajte kockice očišćenih rajčica pelata. Zalijte vinom i pustite da vino ispari. Dodajte mlade listove rige, pustite da uvenu te na samom kraju dodajte masline. Po želji umak na kraju začinite svježe mljevenim crnim paprom.

Špagete skuhajte "al dente" u puno kipuće posoljene vode, ocijedite ih,  pomiješajte ih sa pripremljenim umakom te sa malo vode u kojoj su se kuhali špageti, da ne bi bilo sve presuho. Servirajte odmah. :)