23. travnja 2012.

Domaći francuski senf sa medom i darivanje

Vrijeme je za jedno darivanje, prvo, ali ne i posljednje na blogu Ebba's cuisine! :-)

Budući da je grupa "Atmospheric" u kojoj pjevam nedavno izdala novi album "Pričaj mi", odlučila sam troje najsretnijih čitatelja darovati. Jednom čitatelju će pripasti novi album Atmospherica te knjižica sa receptima "Deserti za svaki dan" koja je nedavno stigla na police knjižara Profila.
Ostala dva čitatelja će dobiti po jedan novi album Atmospherica.
Sva tri čitatelja izvući ću putem stranice random.org i objaviti rezultate izvlačenja u ponedjeljak, 30. travnja! 

Ono što morate napraviti da bi mogli sudjelovati u izvlačenju ovog darivanja:
1. Ostaviti svoj komentar na ovaj post obavezno uz svoju e-mail adresu najkasnije do 29. travnja 2012. godine
2. Podijeliti na facebooku sa svojim prijateljima današnje darivanje (ukoliko imate profil na fb)

*U darivanju mogu sudjelovati i oni koji žive izvan Hrvatske.  

A sad prelazim na nešto fino, kako kome, jel... :)
Pripremila sam za danas recept za domaći senf koji sam napravila ljetos po prvi put, bio je objavljen u časopisu Repete.
Ne moram naglašavat (ili moram?! :) da jednom rječju o-b-o-ž-a-v-a-m senf bilo koje vrste.
Naravno, ponovno mi je poslužila knjiga autorice Sigrid Verbert, kao inspiracija i kao polazni recept. U drugom i trećem pokušaju sam malo eksperimentirala, a kombinaciju sa medom je Sigrid navela i kao jednu od najdražih.
Za domaći senf  trebati će vam plod gorušice, tj. sjemenke bijele gorušice. Kod nas su dostupna u bio&bio trgovinama. Ja sam u ovom senfu još koristila i sjemenke crne gorušice koja su dosta pikantna. Njih bi trebalo potražiti u specijaliziranim trgovinama, a ako ih ne možete pronaći, koristite samo bijele.

Sastojci za 1 malu staklenku domaćeg senfa (ovu na slici, zapremnine 250 ml)

50 g zrna bijele gorušice
50 g zrna crne gorušice (ili smeđe još bolje!)
8 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
100-150 ml jabučnog octa (koristila sam domaći koji je blažeg okusa)
4 žlice meda
1/2 žličice kurkume u prahu (ovo sam dodala radi boje, pa možete i preskočiti!)
1 žličica soli 
1/3 žličice svježe mljevenog papra

1. Sjemenke gorušice pomiješajte, a zatim odvojite na stranu 20 g sjemenki. Sve ostale sastojke usitnite u mikseru ili štapnim mikserom.
2. Preostalih 20 g gorušice usitnite na grubo u mužaru i pridodajte ostalim sastojcima.
Prije upotrebe senf ostavite najmanje tri dana u hladnjaku, da se svi sastojci lijepo povežu.
To je cijela mudrost pripreme domaćeg senfa! ;)

***Kombinacije koje planiram napraviti sa domaćim senfom u skoro vrijeme
- marinada za pečeni svježi losos ili trilje od kamena, kako već to rade u Francuskoj i Italiji
- obavezno uz famoznu i najbolju ikad, seljačku, "THE" pitu od rajčica!