23. ožujka 2012.

Pesto od ovčje skute i rige, bavette i lišće rotkvice = proljetna tjestenina


Prodala bih se za dobar pesto. :-)
Tjestenina sa dobrim pestom predstavlja za mene pravi hedonistički ručak.
Najpoznatiji je pesto genovese na bazi bosiljka i pinjola, a dolazi nam iz talijanske  pokrajine Ligurije, točnije iz grada Genove. Sama riječ pesto proizlazi iz talijanske riječi pestare i riječi pestâ koja spada pod đenovski dijalekt, što znači stući ili istući. Tradicionalno, pesto se tuče u mužaru od mramora sa drvenim tučkom, tako da na kraju dobijete grubo mljeveni umak.
Danas postoji bezbroj različitih vrsti ovog umaka, a ja posebno volim eksperimentirati sa najrazličitijim sastojcima, ili onima koji mi se nađu pri ruci. :-)
Prvi proljetni pesto koji vam danas predstavljam  pripremila sam od mlade ovčje skute i rige, u kombinaciji sa pinjolima. Inače, najčešće koristim orahe koji su malo intenzivnijeg okusa, pogotovo za crveni pesto na bazi sušenih rajčica.
Uz pesto i tjesteninu sam poslužila i pirjano lišće rotkvice sa malo aceta balsamica te salatu od rotkvica začinjenu sa malo aceta balsamica.  Jeste li ikada probali pirjano lišće rotkvice? Ako još niste, toplo preporučam. :)

Recept za 2 osobe
200 g mlade ovčje skute
3 šake rige
4 žlice svježe naribanog parmezana
2 žlice pinjola
1 češanj češnjaka
1 dl ekstra djevičanskog maslinovog ulja
prstohvat soli
pokoja kap limuna, ako nedostaje kiselosti

+ 1 mac rotkvica zajedno sa lišćem
    1 žlica reduciranog aceta balsamica
    200 g tjestenine, špageti ili bavette
   
1. Lišće rotkvice operite pa narežite na manje komade. Zagrijte malo maslinovog ulja u posudi pa pijajte lišće rotkivce dok ne uvene, posolite i dodajte malo reduciranog aceta balsamica koji će ublažiti gorčinu lišća rotkvice.
*Reducirani aceto balsamico ćete dobiti tako da 150 ml pomiješate sa žličicom meda te ga kuhate na laganoj vatri dok se ne reducira na polovicu tj. dok ne dobijete gusti sirup. Najbolje bi bilo zagrijavati ga bez kuhanja dok se ne reducira,, no to duže traje
2. Tjesteninu stavite kuhati.
2. Dok se kuha tjestenina, sve sastojke za pesto usitnite u mužaru, ili usitnite štapnim mikserom (što sam ja napravila). Prema potrebi dodajte soli, svježe mljevenog crnog papra, i nekoliko kapi limuna.
3. Ocijedite tjesteninu kuhanu al dente, ali nemojte skroz ocijediti, ostavite malo vode od kuhanja kako tjestenina ne bi bila presuha. Primiješajte joj pesto i pirjano lišće rotkvice te pomiješajte pažljivo.
4.Odmah poslužite uz salatu od rotkvica.
 *Količinu tjesteninu povećajte prema potrebi.