16. ožujka 2012.

Sorbet od kakaa (uz malo lamentiranja ;)

U zadnje vrijeme mi je užasno teško pokrenuti se, pa tako nekako i napisati novi post na blogu. Sva sam usporena, i za neke stvari za koje mi inače treba malo vremena, sada kao da mi treba cijela vječnost. Znate onaj osjećaj kada vam nedostaje energije, brzine, efikasnosti...?! i što ja znam čega sve ne.
Nije toliki problem napisati novi post, koliko je problem što uopće nemam inspiracije da pišem o hrani. Znam da je možda jednostavno takav period i da će to sve proći, ali me frustrira činjenica da nemam inspiracije pisati o onome što najviše volim raditi, onome što me do pred malo toliko ispunjavalo i činilo "živom", a to je definitivno kuhanje i sve vezano uz kuhanje.

Ipak, odlučila sam se oduprijeti  tom tupom osjećaju i napisati novi recept koji sam obećala prije hm... već dosta vremena. Žao mi je da ste ovoliko vremena morali čekati.

Sorbet od kakaa već duže vremena planiram i želim isprobati,  pa sam to odlučila napraviti  prije nekih 3 tjedna. Taj dan i nije bio baš nešto topao, ali ja sam bila inspirirana i raspoložena da isprobam nešto malo drugačije od klasičnog sladoleda od čokolade, nešto novo.

Imala sam u glavi nekoliko recepata koje sam pronašla u kuharicama i na internetu.

Na kraju sam smislila neki svoj recept i mogu vam reć da je baš fino ispalo. :-)

Sorbet sam poslužila sa nekoliko listića melise i crvenim ribizom. Dobro bi poslužio i neki umak od jagoda ili bobičastog voća.

Recept za 2 osobe:
300 ml vode
100 g tamnog muscovado šećera
 50 g tamne čokolade sa 52 % kakaa, ili po izboru
60 g gorkog kakaa

+ nekoliko listića melise i crveni ribiz

Vodu zakuhajte sa šećerom, kada provrije, maknite sa vatre. Dodajte kakao u prahu i čokoladu i miješajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine i dok se čokolada sasvim ne otopi.
Pustite da se ohladi, a zatim premjestite u odgovarajuću posudu te stavite u zamrzivač. Svakih 30 minuta izvadite iz hladnjaka te izmiksajte mikserom, da bi sprječili stvaranje kristala leda. Miksanje možete izostaviti ako imate stroj za sladoled.
Zamrznuti sorbet izvadite, pustite 10-ak minuta da se malo otopi, te poslužite u obliku kuglica, uz voće po želji. Meni bi bile najbolji izbor svježe jagode, iako sam stavila crveni ribiz. :-)