29. veljače 2012.

Tjestenina (lazanje) u umaku od gljiva i crnog vina

Kad vam u ormariću duže vrijeme čami  8 listova lazanja, paketić sušenih mješanih gljiva, nešto crnog vina, žlica pinjola i svaki put kad ga otvorite ugledate navedene namirnice, nema vam druge nego na brzinu smisliti pametan obrok, a da ne ostanete gladni. Sigurno ste se do sad našli u takvim ili sličnim situacijama. :-)

Ja  o-b-o-ž-a-v-a-m  gljive. Svih vrsta, sušene ili svježe, svejedno je. Lisičarke i vrganji su broj jedan na popisu. Lisičarke zbog svog nježnog okusa, a vrganje zbog svoje aromatičnosti. Najdraže su mi pečene gljive sa malo malinovog ulja i začinskim biljem, gljive sa žara ili gljive u umaku u kombinaciji sa tjesteninom.
Do sada ste na mom blogu mogli vidjeti ova jela sa gljivama:
*Rižot od vrganja i quinoe
*Jesenska salata 
*Krpice sa lisičarkama
*Rižot od integralne riže i vrganja
*Juha od gljiva

Početna ideja je bila skuhati lazanje u kipućoj vodi, a zatim pažljivo slagati na tanjur list lazanje, malo umaka, pa opet list lazanje.. odozgo malo maslinovog ulja i popečenih pinjola i to je to.
Ako ste si ovo sve uspjeli zamisliti u glavi,. zaključit ćete kao i ja - jednostavno, a efektno, zar ne?

Ipak, ispalo je kako je ispalo, ne baš tako efektno, ali zato jako ukusno i aromatično. Prilično mi se žurilo pa kad sam ubacila lazanje u vodu, one su popucale. Vjerojatno sam ih kuhala u premalom loncu, a moram napomenuti da su to bile lazanje koje se ne kuhaju, već se odmah peku u pećnici sa nadjevom.
Da bi spasila stvar, listove sam "natrgala" na veće i manje komade i skuhala kao krpice ili pasutice.

Što se tiče umaka, on je priča za sebe. :-)
Ideju za umak sam vidjela u nekoj kuharici, a jednom prilikom sam napravila umak od svježih vrganja i crnog vina i jaako nam se svidio. Pošto sam koristila ovaj put sušene miješane gljive koje prije treba namakati u vodi, umak sam kuhala malo duže, a uz dodatak crnog vina umak je ispao dosta aromatičan i malo jačeg okusa.

Za 2 osobe:
8 listova lazanja ili 200 g tjestenine po izboru, npr. krpice
50 g sušenih gljiva
3 žlice maslinovog ulja
1 luk
2 češnja češnjaka
1 vitica svježeg timijana
200 ml crnog vina
200 ml temeljca ili vode
1 žlica popečenih pinjola
svježe mljeveni crni papar i sol

1. Gljive prelijte toplom vodom te ih pustite tako 30 minuta da omekšaju.
2. Zagrijte maslinovo ulje u odgovarajućoj posudi, pa dodajte luk, malo soli i timijan. Pirjajte nekoliko minuta  dok luk ne omekša.
3. Zatim dodajte na sitno nasjeckani češnjak te nastavite pirjati dok češnjak ne pusti miris.
4. Namočene gljive ocijedite, sačuvajte vodu u kojoj su se namakale, te ih nasjeckajte na sitno. Dodajte ih zaprški od luka i češnjaka te pirjajte.
5. Dodajte vino i temeljac te kuhajte umak na srednje jakoj vatri oko 20-30 minuta, dok gljive ne omekšaju. Po potrebi dodajte temeljca.
6. U međuvremenu lazanje natrgajte na manje komade, kao krpice, te ih skuhajte u puno kipuće slane vode.
7. Pinjole popecite u tavi na suho, kuhane lazanje pomiješajte sa kuhanim umakom, dodajte pinjole te svježe mljevenog crnog papra. Odmah poslužite.