12. veljače 2012.

Čokoladne praline punjene sirupom od crnog vina

Crna aromatična vina punog okusa čija vam aroma i dalje ostaje u ustima nakon svakog gutljaja, čiji okus pamtite još dugo dugo, moj su favorit. Daju jelima nevjerojatnu aromu, daju karakter i volim kuhati sa takvim vinima, pa čak i kada se ne preporuča kuhati s istima.
S druge strane, teški sam ovisnik o tamnoj čokoladi, ovisnik u pravom smislu te riječi. Što više kakaa u čokoladi, to za mene bolje! 

Prije par godina sjetila sam se kako bi bilo zanimljivo sljubiti ta dva jaka karakterna okusa. U biti, ideja je bila pripremiti toplu čokoladu sa crnim vinom. Nakon što sam nabavila kuharicu britanskog slastičara Paul. A Younga i pronašla njegov recept za "mulled wine hot chocolate", mom oduševljenju nije bilo kraja! 
Lijepo je kad imate nekakve uzore u svijetu kulinarsva. Moj uzor (između svih ostalih kuhara koje cijenim, a ima ih!) je definitivno Paul. A. Young koji vrlo smjelo eksperimentira sa čokoladom. Za njega upotreba čokolade nije ograničena isključivo na slatka jela, već ju konkretno i uspješno uklapa i u slana jela.
Dok on preporuča kuhano vino sa dodatkom tamne čokolade, gorkog kakaa i začina, moja preporuka i ideja je bila dodati u toplu čokoladu po izboru reducirano crno vino ili sirup od crnog vina.
A onda sam se sjetila slavnih Griotta i Mon Cheria i odlučila napravit domaće praline od tamne čokolade punjene sirupom od crnog vina.
To je bila dobitna kombinacija! Naročito za ljubitelje   čoko medenjaka. :)

Sastojci za 8 pralina (silikonski kalup za izradu pralina možete kupiti u specijaliziranim trgovinama sa kuhinjskim priborom!, npr. u Rijeci u Casa Mia, a vidjela sam i u Lesnini dobar izbor):

150 g čokolade za kuhanje (najmanje 50 % kakao djelova)
silikonski kalup za čokolatine (u trgovinama sa kuhinjskim potrepštinama)
+ manji kist

Za punjenje:
250 ml crnog vina npr. borgonja, ili teran
4 žlice meda po izboru
2 žlice smeđeg šećera
½ žličice cimeta
Prstohvat đumbira u prahu
2 klinčića
1 žlica ruma
2 žličice marmelade od aronije (ili višnja, šumsko voće)

1. Čokoladu otopite na pari.
2. Kistić umočite u čokoladu i premažite njime unutrašnjost kalupa u tankom sloju ali da skroz prekrije unutrašnjost kalupa. Spremite u hladnjak da se čokolada na stijenkama kalupića stegne, zatim izvadite  i to isto ponovite još 2 puta sa već mlakom otopljenom čokoladom (ne smije biti vruća kako se ne bi otopio prvi sloj čokolade u dodiru sa vrućim).
3. U međuvremenu kuhajte sve sastojke za nadjev na laganoj vatri oko 10 minuta dok ne dobijete sirup ili dok se ne reducira na polovicu. Na samom kraju dodajte žlicu ruma i marmeladu, dobro promiješajte i ohladite.
4. U kalupiće do ¾ visine ulijte ohlađeni nadjev te stavite u zamrzivač da se skroz stegne, trebati će oko 1h.
5. Ponovno otopite preostalu čokoladu, pustite da se ohladi, ali da bude još uvijek tekuća te premažite vrh svakog čokolatina otopljenom čokoladom tj. „zatvorite“ ih otopljenom čokoladom, spremite u hladnjak da se skroz stegne.
6. Kad su se čokolatini u potpuno stegnuli pažljivo ih izvadite iz kalupića, a zatim degustirajte! :-)