1. veljače 2012.

Linguini u pikantnom umaku od rajčice i piletine

 Ovo je jedno od onih jela čija priprema traje 20-ak minuta, ako ne i manje. Ništa spektakularno, ali vrlo ukusno i praktično kad vam se žuri, ili kad doslovce umirete od gladi i nemate vremena za previše petljanja po kuhinji. Ma zapravo sam poprilično sigurna da ste već pripremali slična jela.
Od tjestenine možete koristiti onu koja vam najviše odgovara ili koju imate pri ruci.
Jednom prilikom sam radila pikantni umak od rajčice i piletine sa sušenim marelicama i đumbirom i toliko nam se svidio da ga od tada često pripremam u raznim kombinacijama. Obožavamo ga, pogotovo u kombinaciji sa basmati rižom. Upravo taj umak mi je poslužio kao inspiracija u ovom jelu.

Sastojci za 2 osobe
200 g tjestenine linguini (ili npr. tagliatelle)
2 manja komada pilećih prsa
3 žlice maslinovog ulja
4 češnja češnjaka
1 luk
5 komada sušenih marelica, prethodno namočene 1 h u vodi
1/2 žličice curry-a
1/2 žličice kurkume
1 žličica meda
1 žličica naribanog svježeg đumbira
400 g passate (umaka od rajčice)
po želji:
peršin, na sitno narezani,1 manja vezica
svježe mljeveni crni papar
svježe naribani parmezan

1. Luk, češnjak, ocijeđene marelice i piletinu narežite na komadiće.
2. Zagrijte maslinovo ulje u posudi na srednjoj vatri dodajte luk, malo soli, curry i kurkumu. Pirjajte nekoliko minuta dok luk ne omekša.
3. Dodajte žličicu meda, piletinu i marelice, nastavite pirjati sve zajedno još oko 5 minuta, smanjite vatru po potrebi.
4. Dodajte passatu te sve kuhajte još 5 minuta, provjerite ako je piletina kuhana.
5. Začinite umak svježe mljevenim paprom.
6. Skuhajte tjesteninu po uputama na pakiranju, ocijedite, promiješajte s umakom, vratite na štednjak na minutu.
7. Primiješajte na kraju sitno narezani peršin te servirajte odmah.