19. siječnja 2012.

Zimska juha od heljde i đumbira / crvene leće, povrća i đumbira

Moja prijateljica Nataša me je nedavno pozvala na ručak i pripremila fantastičnu, zdravu juhu od heljde i đumbira. Nas dvije možemo satima "razglabati" o zdravoj hrani i njenom utjecaju na čovjeka, o receptima, nutricionizmu i sličnome, bez da nam ista tema dosadi. :-))
Za desert je pipremila starinsku pitu od jabuka i zobenih pahuljica o kojoj ću vam pisati drugom prilikom.
Juha koju je pripremila je jednom rječju savršena i idealna za zimski period kada organizam treba ugrijati. Okusi su savršeno izbalansirani. Komadići kuhanog đumbira čine juhu pikantnom, a već nakon prvog zalogaja imate osjećaj kao da unosite u sebe lijek. Barem sam ja imala takav osjećaj. :-)
Nakon ove juhe, napravila sam u nekoliko navrata sličnu juhu,, s tim da sam umjesto heljde koristila crvenu leću. Crvena leća je odlična baza za kremaste juhe.
Toplo vam preporučam oba recepta, naročito ako ste na dijeti ili morate pripaziti na unos hrane u organizam.

Juha od heljde i đumbira

komadić đumbira 2x2 cm (narezan na tanke ploške)
10 žlica heljde. ili hajdinske kaše (2-3 žlice heljde po osobi)
3 žlice maslinovog ulja
1 luk
sol
voda
sjeckani peršin

+ekstra djevičansko maslinovo ulje za serviranje

1. Heljdu namočite nekoliko sati. Ocijedite i isperite pod mlazom vode.
2. Luk narežite na sitno, maslinovo ulje zagrijte, ubacite luk, posolite ga te ga pirjajte 5 minuta dok ne omekša.
3. Dodajte luku đumbir i ocijeđenu heljdu, propirjajte te dodajte vode toliko da pokrije sve sastojke.
4. Kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta dok heljda ne omekša.
5. Pred kraj kuhanja začinite juhu po potrebi sa solju i svježe mljevenim crnim paprom.
6. Servirajte juhu sa ekstra djevičanskim maslinovim uljem i svježim, sitno narezanim peršinom.

Juha od crvene leće, đumbira i korjenastog povrća
 Sastojci
10 žlica crvene leće
1 luk
2 žlice maslinovog ulja
1 manji korijen peršina
pola  korijena celera i lišće celera
1 mrkva 
 komadić svježeg đumbira 2x2 cm (narezanog na tanke ploške)
1/2 žličice kurkume
1/2 žličice curry-a
voda
vezica peršina (na sitno narezanog)
svježe mljeveni crni papar
+ extra djevičansko maslinovo ulje za serviranje


1. Crvenu leću isperite pod vodom 8 puta, ocijedite.
2. Zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk narezan na polumjesece, malo soli, kurkumu i curry te pirjajte 5 minuta dok luk ne omekša.
3. Zatim dodajte korijen peršina, mrkvu, celer, lišće celera i đumbir narezane na tanke ploške ili komadiće te nastavite pirjati dok se svi sastojci ne povežu.
4. Dodajte vodu toliko da prekrije sve sastojke te kuhajte 10-ak minuta.
5. Dodajte cvrenu leću, ako vam se juha čini pregusta, dodajte još vode te nastavite sa kuhanjem na laganoj vatri 10-ak minuta, dok leća ne omekša.
6. Servirajte toplu juhu sa ekstra djevičanskim maslinovim uljem te sitno narezanim peršinom.