31. prosinca 2011.

Bûche de Noël i Sretna vam Nova 2012. godina!

Iako je Božić iza nas, ovom prilikom odlučila sam sa vama podijeliti recept za božićni panj ili Bûche de Noël , jedan od najpoznatijih francuskih božićnih deserta. Riječ je o roladi koja je najčešće sastavljena od nježnog génoise biskvita i raznih vrsta čokoladne kreme. Ja sam odlučila isprobati provjeren recept za genoise biskvit mlade slastičarke Tee Mamut. Recept sam pronašla u novom broju časopisa Iće&piće. Također sam po uzoru na Teinu dekoraciju ukrasila i svoj božićni panj. Recept za kremu sam djelomično preuzela od Nade sa bloga Just good food, a moram priznati da me je njen božićni panj očarao i da sam ga istog trena odlučila napraviti.
I prije nego krenem na recept, želim vam svima, dragim čitateljima i prijateljima, sretnu i uspješnu novu 2012. godinu, uz puno zdravlja, uspjeha i ljubavi, godinu sa što manje opterećenja i stresa i što više smijeha i veselja u okruženju dragih osoba, i naravno puno dobrog  kuhanja! ;)))

Bûche de Noël / Božićni panj

Za genoise biskvit (recept preuzet iz 28. broja časopisa Iće&piće)
6 žumanjka / 120 g 
75 g šećera u prahu
3 bjelanjka / 90 g
dobar prstohvat soli
60 g pšeničnog brašna
20 g škrobnog brašna (gustin)
naribana korica 1 bio naranče (po želji)

Zagrijte pećnicu na 200°C.
Tucite žumanjke sa 55 g šećera i prstohvatom soli dok smjesa ne postane gusta, pjenasta i svijetle boje.
Škrobno brašno pomiješajte sa pšeničnim brašnom te ih prosijte.
Bjelanjke tucite u snijeg postupno dodavajući preostalih 25 g šećera.
Sjedinite snijeg od bjelanjaka  sa tučenim žumanjcima pomoću špatule, a zatim polako dodajte u više navrata brašno uz pomoć špatule. nemojte previše miješati da ne ubijete volumen!. Dovoljno je nekoliko brzih pokreta sa se svi sastojci povežu.
Rasporedite smjesu što ravnomjernije  na lim te pecite 8-10 minuta, biskvit treba samo dobiti boju, ne smije se prepeći!
Pečeni biskvit prevrnite na pamučnu kuhinjsku krpu posutu šećerom u prahu te ohladite (ja sam ga zarolala odmah sa krpom).

Krema od tamne čokolade (recept djelomično preuzet sa bloga Just Good food)

250 g slatkog vrhnja
300 g čokolade sa 62 % kakaa
2 žlice konjaka ili Grand Marniera
+3 žlice džema od smokve ili naranče
+ 50 ml soka od naranče

Slatko vrhnje zakuhajte, dodajte čokoladu na komadiće te miješajte dok se čokolada u potpunosti ne otopi. Dodajte konjak ili Grand Marnier te pustite da se ohladi. Miksajte kremu mikserom na najjačoj brzini dok ne postane gusta i pjenasta.

Biskvit natopite sokom od naranče, premažite džemom od naranče te zatim premažite sa 1/3 kreme. Zamotajte biskvit u roladu. 1/4 rolade odrežite ukoso oštrim nožem i položite sa strane većeg komada. Premažite panj sa ostatkom čokoladne kreme.

Dekoracija
100 g čokolade za kuhanje ili kuverture
marcipan
gorki kakao u prahu
šećer u prah

Čokoladu otopite na pari te premažite na papir za pečenje u vrlo tankom sloju. Pustite da se čokolada stvrdne, zarežite nožem na manje listiće različitih veličina te ih odlijepite sa papira za pečenje. Obložite panj listićima čokolade.
Od marcipana oblikujte gljive, položite ih uz panj te sve lagano posipajte sa kakaom u prahu i šećerom u prahu! Poslužite po želji uz tučeno slatko vrhnje.