26. prosinca 2011.

Sretan Božić! (i božićni čokoladni bor)

Dragi čitatelji, želim vam svima Sretan Božić, nadam se da ste ga proveli u miru i ljubavi sa svojim najmilijima! :-)
Naravno, kod mene ne može proć niti jedan dan bez čokolade, pa tako niti Božić. Prošle godine sam dobila na dar kalup u obliku bora pa mi uopće nije falilo inspiracije. Uz neke sitne kolačiće i specijalitet iz Calabrie (Cannaricoli), napravila sam čokoladnu tortu u obliku bora sa aromom naranče i cimeta. Ovo je jedino što sam uspjela poslikat u sveopćoj Božićnoj strci. :-).

Božićni čokoladni bor

Sastojci za biskvit (pečen u kalupu promjera 24 cm ili u kalupu u obliku bora)
160 g čokolade od 70 % kakaa
160 g maslaca
100 g šećera
50 g meda
3 jaja
1 žlica amaretto likera 
10 komada arancina, narezanih na komadiće
120 g brašna
prstohvat soli
1 žličica cimeta

Pećnicu zagrijte na 180 C.
Čokoladu i maslac otopite na pari. Dodajte šećer, med i polako jaja te promiješajte. Dodajte sve ostale sastojke, ponovno promiješajte, premjestite smjesu u odgovarajući kalup te pecite cca 40 minuta, provjera čačkalicom! Kad je pečeno izvadite iz pećnite te ohladite.

Čokoladna krema
200 g čokolade od 52 % kakaa ili čokolade za kuhanje
150 ml slatkog vrhnja
2 žlice maslaca
3 žlice bagremovog meda
korica 1 bio naranče (dobra alternativa je i Dr. Oetker Finesse)

Slatko vrhnje zakuhajte, dodajte naribanu koricu naranče te maknite s vatre. Pustite 5 minuta da odstoji, zatim procijedite te ponovno zakuhajte vrhnje, kad provrije maknite s vatre te ubacite čokoladu na komadiće i maslac, miješajte smjesu dok se čokolada ne otopi. Dodajte med, promiješajte kremu te pustite u hladnjaku da se stisne.
Premažite tortu čokoladnom kremom, po želji ukrasite srebrnim perlicama te posipajte sušenim laticama jestivog cvijeća ili sličnog (posipala sam mješavinom sušenih latica ruže, mahune vanilije, sušenih malina, korijandra, možete koristit i cimet, klinčić i muškatni oraščić usitnjene u prah).

*Tortu obavezno poslužite sa tučenim slatkim vrhnjem! :-)