20. prosinca 2011.

Čokoladne karamele sa medom i cvijetom soli

Ako vam već izlazi na uši čokolada, do Božića "no more chocolate" na mom blogu (ako uspijem ispunit obećanje, to je ipak stvar ovisnosti)! ;-))
Ovaj recept me toliko oduševio svojom jednostavnošću i brzinom pripreme, a s druge strane savršenim rezultatom, da sam jedva dočekala podijeliti ga sa vama. 
Recept za koji smatram da se ne smije propustit, jer, poprilično teško je naći dobar recept za karamele, one koje se ne tope na sobnoj temperaturi.
(Ovdje također pogledajte fantastičan recept za karamele od bundeve sa zrnom soli)
Kada sam ljetos napravila slani karamel namaz, nedugo kasnije motala mi se po glavi ideja da napravim istu stvar, ali u obliku karamela. Problem je bio kako doći do idealnog omjera između šećera, vrhnja i maslaca da dobijemo strukturu karamele? Mislim da je problem sad napola riješen. :) 
Ovaj recept je toliko jednostavan da će vam trebati svega 20-ak minuta pripreme! (ako izuzmemo hlađenje 20 minuta, rezanje na kockice i omotavanje u ukrasni papir, ipak su to bomboni. :)) )
U ovom receptu bi trebali koristiti cvijet soli. Njega možete nabaviti u bio&bio trgovinama, pakiran u pvc vrećici košta cca 35 kn, u jutenoj vrečici je skuplje, iako idealno kao poklon. O ljekovitosti cvijeta soli ili kavijara soli (franc. Fleur de Sel) koji se od nedavno može nabaviti i kod nas, pročitajte ovdje! Ako ga ne možete nabaviti, uvijek ostaje najobičnija sol koja više-manje daje isti rezultat u okusu, zrno soli u ovim karamelama jednostavno zaokruži cijelu stvar!

Original recept se nalazi ovdje, iako je autor francuski slastičar Jean-Pierre Wybauw. 
 Za 40-ak karamela:

200 g slatkog vrhnja
250 g šećera

100g cvjetnog meda
10 g maslaca
200 g čokolade sa 70 % kakaa
1 žličica cvijeta soli 

Slatko vrhnje i šećer zakuhajte, pa kada provrije kuhajte na srednjoj vatri 5 minuta.
Odmah zatim dodajte  čokoladu, maslac i med i kuhajte 10 minuta na laganoj vatri neprestano miješajući.
Nakon 10 minuta napravite provjeru da li su gotove tako što ćete u čašu hladne vode ubaciti kapljicu smjese, izvaditi je iz vode, pritisniti je vilicom. Ako je mekana i lako se gnječi, nastavite još sa kuhanjem, ako ju je teško zgnječiti, smjesa je gotova! Za razliku od soft-ball stagea, ovo se zove firm-ball stage, provjera koja se koristi isključivo kod karamela! Ovdje više pročitajte!
*Ovaj korak provjere obavezno napravite, jer će u protivnom smjesa biti prerijetka i moguće je da vam se karamele neće stisnuti dovoljno, dakle, vrijeme kuhanja je presudno, a ono ovisi i o jačini vatre na kojoj kuhate, bio to plin ili struja.
Čokoladnu smjesu ulijte u odgovarajuću plitku posudu veličine 20x20 cm i obavezno obloženu papirom za pečenje. Odmah posipajte sa solju ravnomjerno po cijeloj površini, potrebno je tek nekoliko zrnca na svakom komadiću karamele.
Pustite da očvrsne u hladnjaku na 20 minuta, zatim izvadite, narežite na kockice. Po želji možete omotati u foliju ili ukrasni papir, ja sam ih najrpije umotala u papir za pečenje, a zatim u prozirni celofan, da budu što vjerniji izgledu kupovnih. :)
I da ne zaboravim, oprez pri konzumaciji zbog "predoziranja šećerom" :-), ako vam se svide, nećete im moći odoljeti!