4. prosinca 2011.

Jestivi božićni poklon - Speculoos krem namaz

Odlučila sam ovaj mjesec, za mene najljepši i "najtopliji" mjesec u godini, počastiti vas sa nekoliko meni osobno jako dragih, novih ili već isprobanih  jestivih poklona.
Obično za blagdane ne razmišljam pretjerano što bih mogla pokloniti meni dragim ljudima i obitelji. Uvijek su to nekakvi jestivi keksići, čokoladice, home-made džemovi, kremice, kolačići, truffles itd.. ono što u velikom luku izbjegavam su shopping centri i kupovanje poklona u istima.  Umotam, stavim mašnicu, a ove godine sam se dosjetila napraviti jedan mali pečatić "ebba's cuisine", pa neka moja mala radionica ima i svoj pečat i potpis! ;)
Pošto oduvijek  obožavam Speculoos kekse, a znaam da ih jako puno ljudi ili obožava ili ne voli, jednom prilikom dok sam istraživala povijest i nastajanje  ovog  poznatog belgijskog keksa, saznala sam da postoji i krem namaz od Speculoosa. Naravno da mojem oduševljenju nije bilo kraja, a već sam razmišljala kako ću ga napraviti u kućnoj radinosti!
A onda sam kupila i fenomenalnu kuharicu autorice Sigrid Verbert (Il cavoletto di Bruxelles) u kojoj sam pronašla i njen recept za speculoos namaz ili  Pâte de speculoos.(pa naravno, Sigrid je Belgijanka ;).
Recept sam malo izmijenila, nešto dodala, nešto oduzela, a koristila sam Kraševe Speculaas jer su nas oduševili okusom.
Moj recept za Speculoose možete naći i u novom broju hrvatskog časopisa Repete, prekrasno blagdansko izdanje izlazi 07.12. na svim kioscima! Svakako ne propustite ovaj broj, jer su suradnici Repeta bili jako kreativni i vrijedni i priredili su vam  fantastične slatke i slane recepte u blagdanskom duhu!
Toplo preporučam ovaj namaz, jer je originalan, ukusan, poseban, aromatičan, kremasti.....a sve što vam treba je jedan dobar štapni mikser i nekoliko minuta slobodnog vremena! :-)))

Za cca 200 g namaza trebati će vam:
150 g Speculoosa
60 g meda
50 ml mlijeka
50 ml slatkog vrhnja
60 g bijele čokolade
50 ml neutralnog ulja npr. suncokretovo

Speculoose usitnite u mrvice, mlijeko i slatko vrhnje zagrijte, dodajte med i bijelu čokoladu na komadiće te miješajte na laganoj vatri dok se čokolada ne otopi, dodajte Speculoose te izmiksajte štapnim mikserom u kremu. Na kraju dodajte ulje, promiješajte, ulijte u steriliziranu staklenku, ohladite na sobnoj temperaturi te čuvajte u hladnjaku do upotrebe.
                                                                            Fotografije © Nevena Buljan 2011

Ovaj fenomenalan namaz možete koristiti za sve i svašta! Ovdje su neke od ideja:
-u sladoled od vanilije, pa ćete dobiti Speculoos sladoled
-u čokoladne praline, čokoladne truffles tj. dodajte nekoliko žlica u svoj omiljeni ganache
-u vruućeee, hrskave palačinke
- u torte
*namaz ispadne dosta gust, pogotovo kad stoji u hladnjaku, ako želite rjeđi namaz, dodajte samo više mlijeka.