1. prosinca 2011.

Ajme koliko nas je!

Dragi čitatelji i posjetitelji, draga kolegica blogerica Dilajla, autorica krasnog, za mene inspirativnog bloga Svaštarica i prošlomjesečna domaćica, odlučila mi je dodjeliti ulogu domaćice za ovaj mjesec, u sklopu blogerske igrice "Ajme koliko nas je!". Ovom prilikom joj se zahvaljujem, osim što mi ova uloga predstavlja pravi izazov i s obzirom da mi je bilo poprilično teško odlučiti se za namirnicu, svakako mi je na čast biti domaćica za mjesec prosinac!

Nakon dužeg razmišljanja odlučila sam da će namirnica biti prava zimska - ČAJ! :-)

Mogućnosti upotrebe u raznim receptima su mnogobrojne, od raznih napitaka, do slastica (keksi, torte, džemovi, kompoti itd...) sa recimo crnim ili matcha čajem, kao i drugim vrstama čajeva, pa do nekih egzotičnih slanih recepata gdje se crni i zeleni čajevi koriste u kuhanju  (npr. u Japanu). Za mene čaj predstavlja više zimsku namirnicu iako je to namirnica za sva godišnja doba. Dajem vam naravno potpunu slobodu što se tiče odabira vrste čaja, sigurna sam da svatko od vas ima svoj omiljeni čaj. Potpuno je svejedno da li ćete koristiti u receptima čaj kao tekućinu ili čaj u listićima, filteru itd..igrajte se, budite kreativni, pustite mašti na volju, jer ja jedva čekam ugledati vaše prve radove! Da ne zaboravim, također dolaze u obzir i voćni čajevi (tj. sve što ima naziv čaj!)u kojima se kriju sušeni komadići voća koji su recimo odlični za kakve slastice ( kad se čaj procijedi, također su jestivi!), a dajem vam ideju da izradite i svoj home-made čaj ili mješavinu čajeva za ovaj prekrasan zimski i blagdanski period kada šalica toplog čaja u svakom trenutku dobro dođe da nas ugrije, umiri ili razveseli.
Jednom sam pročitala jednu zanimljivost, a to je da ako pijete šalicu zelenog čaja uz kolač od tamne čokolade, djelovanje antioksidanata iz obje namirnice se znatno povećava. Dajem vam priliku da eksperimentirate i možda upotrebom čaja u receptima proširite svoje kulinarske horizonte!
Nedavno sam se baš zabavila sa izradom čokoladnih tartufa sa aromom Earl Grey-a, a recept očekujte uskoro na blogu.
Fotografije, URL bloga i svoje podatke mi šaljite na mail: nevena_buljan@yahoo.co.uk.

Ugodno kuhanje želim svima! :)