12. studenoga 2011.

Rižoto sa kruškama i parmezanom

Obožavam rižote pripremljene na sve moguće načine. Do nedavno sam imala doma popriličnu količinu domaćih krušaka iz Gorskog kotra. Bile su neodoljive, nisu bile premekane i preslatke. Baš onakve kakve volim. :) Jedan dio je završio u kompotu, drugi dio u raznim slasticama.  Dio sam iskoristila i za ovaj rižoto i to upravo zato jer su blago slatke i tvrde pa nije bilo straha da će postati gnjecave nakon kuhanja. (Već sam radila ovakav tip rižota ali sjećam se da i nisam bila nešto oduševljena jer su kruške bile preslatke pa je njihov okus prevladavao).
U original receptu ovog rižota (časopis Cucina italiana) dodaje se na kraju kuhanja talijanski sir taleggio, zapravo, radi se o njihovoj poznatoj kombinaciji - rižoto sa kruškama i taleggiom. Taleggio je vrsta pikantnog talijanskog sira, no ovdje ga je gotovo nemoguće nabaviti. Možda bi se mogao zamijeniti Camembertom ili Brie sirom, iako se pljesnivi sirevi teško mogu zamijeniti drugim pljesnivim sirom, jer svaki ima svoj specifičan okus i aromu.
Na kraju sam odlučila dodati parmezan Parmigiano Reggiano koji je dao onu finu kremoznost, određenu pikantnost. U svakom slučaju mogao bi se dodati pljesnivi sir koji preferirate i koji se slaže sa kruškama, naravno, na samom kraju kuhanja.

Za 4 osobe:
300 g riže Arborio, Carnaroli ili Vialone Nano
3 žlice maslinovog ulja
1 žlica maslaca
1 luk
1 dl bijelog suhog vina
1 l povrtnog ili mesnog temeljca
2 velike kruške Abate, neoguljene, narezane na kockice
60 g naribanog hladnog parmezana
40 g hladnog maslaca

Priprema
1. Luk narežite na sitne komadiće.
2. Zagrijte 3 žlice malinovog ulja i žlicu maslaca, dodajte luk, posolite ga i kratko pirjajte nekoliko minuta dok ne zastakli i malo omekša.
3. Dodajte kruške narezane na komadiće s time da pustite na stranu  1/3 krušaka koju ćete posebno pirjati i servirati na samom kraju.
4. Dodajte rižu, tostirajte je kratko do se ne obloži u potpunosti masnoćom, zalijte bijelim vinom, pustite da ispari.
5. Smanjte vatru i malo pomalo dodajte temeljac tokom 15-20 minuta, dok riža ne bude kuhana, ali još uvijek al dente.
6. U međuvremenu dok se riža kuha kockice kruške pirjajte oko 5 minuta na malo maslinovog ulja, sa malo soli i sušene majčine dušice. Stavite na stranu.
7. Kad je riža kuhana dodajte joj hladni maslac i parmezan a zatim pažljivo promiješajte, ovo je bitan dio kod rižota, tzv. "mantecatura" ili miješanje da se dobije krema, u slučaju rižota trenutak kada se dodaju maslac i parmezan koji daju kremoznost miješanjem.
8. Odmah servirajte kremasti rižoto sa kockicama pirjane kruške.

*Možete koristiti i više parmezana koji ćete dodati na kraju. :)