9. studenoga 2011.

Coq au vin / piletina u crnom vinu

Ovo je treći put da sam pripremila ovo fantastično jelo i zahvaljujući mom dragom koji je bio strpljivi asistent stigla sam sve pofotkati, ipak, bili smo jako gladni. :) Imala sam doma bocu borgonje koju inače obožavam i dio sam iskoristila za pripremu ovog jela.
"Coq au vin" spada u jedno od najpoznatijih klasika francuske kuhinje. Prvi put kad sam pripremala ovo jelo vodila sam se receptom iz kuharice "Jela s piletinom". Ovaj put sam radila po istom receptu, samo sam dodala  više češnjaka i sušene vrganje. Inače, u prijevodu "coq au vin" znači "pijetao u vinu". Pronašla sam i podatak kako se ovo jelo u originalu priprema sa starim pijetlom, no u svim receptima ćete primijetiti da se koristi mlada piletina.
"Coq au vin" sam poslužila uz mirisnu tajlandsku rižu, iako mislim da bi bolje odgovarali krumpiri.

Za 2 osobe

4 batka sa zabacima
2 žlice brašna
2 luka
4 režnja češnjaka
50 g dimljene slanine
50 g sušenih vrganja
2 žlice konjaka
200 ml kvalitetnog crnog vina npr, borgonje
150 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
žličica koncentrata rajčice
vezica stabljika peršina i vezica stabljika celera, bez lišća
svježi  ružmarin, lovor, origano i svježi timijan - grančice
ekstra djevičansko maslinovo ulje

*Sušene vrganje namočite u vrućoj vodi oko 30 minuta.

Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
1.Batke  uvaljajte u malo posoljenog brašna.
2. U posudi bez masnoće popržite slaninu  narezanu na listiće, dok ne postane hrskava. Izvadite i odložite sa strane.
3. U drugu posudu dodajte 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja te popržite batke prethodno uvaljane u brašno dok ne poprime lijepu boju. Izvadite i odložite na stranu.
4. U istu posudu dodajte još maslinovog ulja po potrebi, a zatim luk narezan na sitno. Posolite i pirjajte luk dok malo ne omekša nekoliko minuta, zatim dodajte 2 zgnječena režnja češnjaka, pirjajte dok ne puste miris minutu. Dodajte meso i zalijte sa 2 žlice konjaka te oprezno zapalite tj. flambirajte.
5. Nakon flambiranja dodajte vino, temeljac, žličicu koncentrata rajčice, vrganje zajedno sa vodom u kojoj su se močili, hrskavu slaninu te stabljike celera i peršina, posolite i pustite da zavrije, a zatim sve premjestite u vatrostalnu posudu. Dodajte začinsko bilje te preostale neoguljene režnjeve češnjaka, pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 1 h povremeno zalijevajući meso umakom od vina u kojem se peče. Odmah poslužite uz prilog po želji.

*Meso možete dan prije staviti u marinadu od crnog vina i navedenog začinskog bilja, koristite navedenu količinu vina, idući dan procijedite meso i s tim istim vinom nastavite dalje pripremu.