23. listopada 2011.

Marmelada od kestena/maruna

Moram priznati da do prije 2-3 godine nisam mogla podnijeti okus kestena, a kamoli okus kestena u slatkoj verziji poput kesten pirea ili ovakve marmelade. Jednostavno mi  brašnasti okus kestena (ili sličnih namirnica kao što je krumpir) nikako nije odgovarao u slatkoj verziji. To je jedan od razloga zašto ni dan danas ne jedem knedle sa pekmezom, ili kako ih mi ovdje zovemo, slatki njoki. A ne!, čak niti moja nona koja je majstor za njoke ne može me natjerati da se nakon ručka zasladim njenim slatkim njokima poprženim na "mrvicama od baškota" (da, to su najbolje prezle) ;) !
A onda ovako ide priča dalje. Prije godinu dana, savim slučajno, onako usputno, iz čiste znatiželje, probala sam  malo drugačiju verziju marmelade od kestena. Sadržavala je sjemenke vanilije i smeđi neprerađeni šećer ili kako je pisalo "zucchero di canna" i uopće nije bila preslatka (u supermarketima u Trstu sve marmelade od kestena su ubitačno slatke!), bila je, kako bi se reklo, baš po mjeri. Niti nju nisam odmah pretjerano zavoljela, ali u trenucima krize za slatkim posezala sam za njom i to kada ne bi bilo ničeg slatkog u kući. I možda mi nećete vjerovati, ali tako sam zavoljela marmeladu od kestena. :) Niti dan danas nisam neki veeeliki ljubitelj kestena, ali ova marmelada me očarala i učinila da više zavolim kesten!
Tko zna, možda jednog dana "padnem" i na nonine slatke njoke!;)
U Francuskoj ova delicija je također vrlo popularna, pod nazivom "Confiture de marrons/chataigne" ili "Crème de marrons ".
Kod nas ovu marmeladu možete kupiti u Mercatoru po cijeni od 50 kn od franc. proizvođača, što je stvarno stravično puno, kad ju možete doma napraviti  za puno manje novaca.

Za cca 500 g marmelade trebati će vam:
500 g kestena ili maruna
200 g smeđeg šećera 
200 ml vode
1 mahuna vanilije
50 ml ruma, konjaka ili Grand Marniera

korica 1 bio naranče
korica 1 bio limuna

1. Kestene zarežite u križ na korici te ih kuhajte u vodi 20-ak minuta. Zatim ih ocijedite i ogulite od kore (najdosadniji dio, bilo bi dobro da ih gulite s nekim kako bi vam vrijeme prošlo brže) :))
2. Usitnite ih u multipraktiku ili sličnom (koristila sam štapni mikser! :) u fini kesten pire.
3. Zakuhajte vodu sa šećerom, koricom bio limuna i naranče. Kuhajte 10-ak minuta sirup, a zatim ga maknite s vatre i procijedite od korice.
4. Sirup stavite u veću posudu zajedno sa kesten pireom, a zatim dodajte i sjemenke vanilije koje ste izvadili iz uzduž prerezane mahune vanilije te mahunu vanilije, sve promiješajte.
5. Kuhajte sve zajedno 20-ak minuta i na kraju dodajte alkohol te izvadite mahunu vanilije.
6. Ulijte u sterilizirane staklenke te čuvajte u hladnjaku.
 Ova marmelada mi je najukusnija uz tople palačinke pa sam ju poslužila i uz palačinke od bundeve. Ovaj put nema recepta jer sam ih radila odokativno, tako da nema šanse da se sjetim količine sastojaka. Jedino ću vam reći da sam u uobičajenu smjesu za palačinke ( u koju stavim samo žumanjak) dodala nekoliko žlica pirea pečene bundeve i voila, hrskave palačinke od bundeve sa marmeladom od kestena - pravi jesenski desert!