4. listopada 2011.

3. rođendan Ebba's cuisine i Cappuccino tortica

Prošlo je 3 godine i 3 dana od mog prvog posta! Ne bih baš rekla da vrijeme brzo prolazi jer mi se čini kao da je prošlo puno više vremena. :) Naša blogerska zajednica kroz zadnje 3 godine poprilično je narasla, zapravo svakim danom sve više i više raste, a kako ona raste tako i mi učimo neprestano nešto novo jedni od drugih, širimo svoje horizonte, pronalazimo novu inspiraciju. Barem je takav slučaj kod mene. Lijepo je osvrnuti se na stare postove i gledati razvoj i napredak kroz svaki od objavljenih postova, usporedbu starih i novih fotografija, popratne priče i doživljaje, prijašnje recepte kojih se ponovno zaželim i sve lijepe komentare koje ste u zadnje 3 godine uputili ovom blogu.
Sretna sam jer su daljnji razvoj ovog bloga, ljubav prema kuhanju i hrani i moja neumorna sklonost ka istraživanju, isprobavanju i učenju rezultirali i pisanjem recepata za  časopis Repete na što sam jako ponosna.
Još jednom svima zahvaljujem na praćenju mog bloga, na svim lijepim komentarima, i nadam se i veselim budućem druženju!.:-)

A sad, u čast 3. rođendana Ebba's cuisine, prelazim na torticu koja se tako fino uklopila bez da sam išta planirala. :).
Nedavno sam na dar dobila prekrasnu kuharicu sa receptima sa čokoladom (trebali ste mi vidjeti izraz lica tj. osmijeh od uha do uha koji nisam skidala satima nakon jednog takvog iznenađenja). U kuharici se nalazi poveći broj recepata za torte sa čokoladom, a između ostalog i ova cappuccino torta. Ne znam zašto, ali ova torta me odmah privukla i mogu vam reći da je ispala jako dobro, nekako iznad mojih očekivanja.
Ipak sam morala napraviti neke izmjene u receptu, smanjila sam količinu šećera, prilagodila ukrašavanje torte svom ukusu i namirnicama koje sam imala (popečeni lješnjaci su dali totalni "chic" izgled), prepolovila količinu sastojaka na pola tako da sam dobila mini. ali i bogatu torticu promjera 18 cm.
U biskvitu ima dosta maslaca, to je tzv. "butter cake", no baš zbog istoga torta je sočna i topi se u ustima. Krema je također na bazi maslaca, pa ćete nakon 1 komada biti sasvim siti. A uostalom, nije li torta slatkiš koji se jede u malim količinama?! ;)))
Savjetujem vam da uz ovu bogatu tortu poslužite desertno vino koje će malo razbiti "težinu" torte .:-)
Recept
(prilagođen po receptu iz kuharice "The golden book of chocolate, over 300 great recipes")

Biskvit (promjera 18 cm)
160 g pšeničnog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
125 g hladnog maslaca
70 g šećera (ili 30 g fruktoze)
1 žličica ekstrakta od vanilije
2 jaja
90 ml mlijeka


Pećnicu zagrijte na 180°C.
Kalup za tortu namastite i obložite masnim papirom za pečenje.
Pomiješajte suhe sastojke - prethodno prosijano brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli.
Maslac, šećer i ekstrakt vanilije mikserom izradite u kremu, zatim dodajte jaja, jedno po jedno te ponovno umutite u kremu. 
Dodajte kremi suhe sastojke i na kraju polako dolijevajte mlijeko pažljivo miješajući.
Smjesu za biskvit ulijte u kalup te pecite oko 20-25 minuta na 180°C. Provjera čačkalicom.
Biskvit u potpunosti ohladite, izvadite ga iz kalupa te pažljivo prerežite na 2 jednaka djela.

Krema
150 g bijele čokolade 
90 ml slatkog vrhnja
180 g maslaca
1 žličica nescafe cappuccina 
1 žličica vruće vode

Dekoracija
100 g lješnjaka

Lješnjake tostirajte 10 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C. Ohladite ih, zamotajte u pamučnu kuhinjsku krpu te ih usitnite batom za meso. Istu stvar možete napraviti i u multipraktiku, ali ovako ćete dobiti  komadiće lješnjaka različite veličine.
Bijelu čokoladu zajedno sa slatkim vrhnjem otopite na pari te je ohladite.
Žličicu nescafe cappuccina otopite u vrućoj vodi. 
Maslac izradite u kremu, dodajte mu nescafe cappuccino i otopljenu čokoaldu sa vrhnjem te još jednom izradite mikserom dok se svi sastojci ne sjedine u kremu.
Biskvit nadjenite sa 1/3 kreme, zatim preklopite drugim djelom biskvita te ga premažite preostalom kremom i uokolo. 
Tortu ukrasite tostiranim komadićima lješnjaka tako što ćete ih pažljivo "naljepiti" po cijeloj površini torte.