30. rujna 2011.

Piadina (iz pećnice) sa caprozolom, svježim smokvama i rigom i jedna fina salata

Sve je krenulo od Majinog posta - pizza sa smokvama i gorgonzolom.
U zamrzivaču sam imala smokve koje mi je još krajem 8. mjeseca donio prijatelj sa Krka (hvala D.!), u hladnjaku je stajao komad Caprozole koji sam kupila baš za ovu namjenu. A onda sam se dosjetila kako bi bilo dobro napraviti neku vrstu beskvasnog tijesta. Zapravo, nisam imala previše vremena za motanje po kuhinji. Odmah sam se sjetila piadine koju sam imala prilike jesti u obliku sendviča sa pršutom, sirom i povrćem. Piadina je vrlo popularna u Italiji, možete je kupiti u svakoj trgovini, a obično ih u barovima nude umotane, punjene sa pršutom, rigom, rajčicama i sirom.  Izgledom je najsličnija pšeničnoj tortilji, meni čak i bolja od klasične tortilje, peče se na tavi, iako sam je pekla u pećnici poput pizze.
Najtradicionalnija i najpoznatija je piadina romagnola koja se spominje još u doba starih Rimljana. 
Piadina se inače priprema brašna, svinjske masti (ili maslinovog ulja), sode bikarbone, soli i tople vode ili mlijeka.
U većini recepata na koje sam naišla koristi se svinjska mast (tal. strutto), a ako baš ne volite, možete je zamijeniti maslinovim uljem (iako svinjska mast daje poseban okus piadini).
Nisam sigurna da li je još moguće nabaviti svježe smokve na tržnici, ali ako ne, slobodno zamijenite smokve sa kruškama kojima je trenutno sezona i koje će se sigurno odlično uklopiti sa kozjim sirom.
A usput, ako vam ostane krušaka i sira, možete isprobati i ovaj fantastičan Dunjin recept za pečene kruške sa plavim sirom, ja sam koristila caprozolu.

Dakle, za 3-4 piadine trebati će vam:

350 g pšeničnog brašna cjelovitog zrna
1/3 žličice sode bikarbone
2 žlice svinjske masti
1/3 žličice soli
cca 100 ml tople vode (ili mlijeka, piadina će bit mekša)

Priprema:
Pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol, dodjate svinjsku mast i toplu vodu ili mlijeko, ako je potrebno više, dodajte više vode ili mlijeka te napravite mekano elastično tijesto. Ostavite da odstoji 30- minuta.

Nadjev:
1 pakiranje Caprozole
3-4 svježe smokve
1 žlica aceta balsamica (koristila gusti, ako ne, onda je bolji reducirani aceto, od običnog)
šaka svježe rige po porciji
ekstra djevičansko maslinovo ulje
svježi origano po želji

Pećnicu zagrijte na najveću temperaturu, na 275 C.
Tijesto podijelite na 4 djela, razvaljajte tanko, oko 5 mm,  smokve narežite na kriške te ih posložite po piadini. Zatim dodajte Caprozolu na komadiće, malo svježeg origana ili majčine dušice te pecite oko 5-10 minuta u pećnici. Kad je pečeno odmah dodajte rigu na piadine, zatim malo maslinovog ulja te ako želite par kapi aceta balsamica. Najbolja je još dok je topla.

Salata od rige, grožđa muškata i pršuta

Sezonska salata koju sam smislila za jedan brzinski ručak, odnosno predjelo. Grožđe muškata, nevjerojatno slatkog okusa me je jednostavno oduševilo.

Sastojci:
riga
grožđe muškata
pršut
ekstra djevičansko maslinovo ulje
aceto balsamico

Pomiješajte sve sastojke, začinite maslinovim uljem i acetom balsamicom i jednostavno guštajte u ovoj sezonskoj salati! ;)