15. rujna 2011.

Sladoled od vanilije sa rižom i kakao zrnima ili malo drugačiji "stracciatella" sladoled + sirup od čokolade drevnih asteka

Dokaz kako određena ili omiljena namirnica može uzrokovati cijelu jednu bujicu inspiracije koju ponekad ne možete zaustaviti i koju možete vidjeti na ovim fotkama. :-)
Prekjučerašnja nabavka sirovih tj. tostiranih zrna kakaa u bio&bio dućanu natjerala me da se odmah bacim na posao "no matter what". :)
Proizvođač je Slovenija, za sad su kod nas dostupna u bio&bio trgovinama, a na ovom linku možete ih i naručiti. 
Dvoumila sam se između kupnje cijelih zrna ili već drobljenih, ipak odlučila sam se za cijela zrna koja je lako usitnitiručno, ili u mlincu. Možete ih koristiti za sve, za kekse, kolače, slastice, sladolede, u jutarnjim žitaricama, jogurtu... a čak i u slanim receptima (koje planiram u skoroj budućnosti). :)
Pošto ljeto još uvijek traje i vruće je, sladoled od vanilije mi se učinio kao jedini "razumni" desert koji bih mogla iskombinirati sa zrncima kakaa (i recept koji ne uključuje paljenje pećnice!).
Zapravo, po ovom receptu sam radila sladoled cijelo ljeto, nekako nam se najviše dopao baš takav, a ovaj put sam samo dodala još i kuhanu arborio rižu i drobljena zrna kakaa. Sveukupan dojam - vrlo zanimljiva struktura sladoleda, zrna riže i zrna kakaa vam krckaju pod zubima, lagani okus vanilije, i pomalo podsjeća na stracciatella sladoled.
Uz sladoled, pripremila sam i sirup od čokolade kako su ga nekad radili Asteci, inspiraciju sam pronašla u kuharici Paul A. Younga, "Advenutres with chocolate".

Za 1/2 l sladoleda potrebno vam je:
250 ml mlijeka
1 mahuna vanilije ili 1 vrečica burbon šećera vanilije
1 žlica fruktoze ili 2 žlice običnog šećera
2 velika žumanjka (ako koristite manja jaja, onda 3 žumanjka)
50 g bijele čokolade 
1 manja šalica arborio riže
200 ml običnog slatkog vrhnja
50 g drobljenih zrna kakaa

Rižu skuhajte u vodi sa malo soli i procijedite.
Mlijeko zakuhajte, maknite s vatre, dodajte šećer vaniliju i fruktozu, a zatim polako prelijte preko žumanjaka u drugoj posudi. Posudu sa žumanjcima i mlijekom stavite iznad posude sa proključalom vodom te kuhajte tako na pari miješajući, neka bude na srednjoj vatri. Nakon 2 minute maknite s vatre, dodajte bijelu čokoladu na komadiće, miješajte dok se sasvim ne otopi a zatim ohladite. Dodajte kuhanu rižu i slatko vrhnje koje ste prethodno umutili u mekani šlag. Smjesu za sladoled spremite u hladnjak do daljnje uporabe.
Što se tiče dalje pripreme i hlađenja sladoleda da izbjegnemo kristale leda, poslušala sam Dadine savjete sa bloga Cooks&bakes, iako je omjer žumanjaka, mlijeka,šećera i vrhnja drugačiji u mom receptu.

*Veću plastičnu posudu (koja vam stane u zamrzivač) napunite sa 2,5 l vode i 250 g soli. Stavite preko noći u zamrzivač. Sutradan izvadite posudu s ledom iz zamrzivača, razbijte gornji sloj leda te uronite manju posudu sa sladolednom smjesom (koju ste prethodno ohladili u hladnjaku) . Najprije miješajte sladoled sa kuhačom, sladoled će se vrlo brzo početi hladiti, a zatim ga miksajte nekoliko minuta, smjesa mora postati gusta i da se ne razlijeva po posudi. Zatim posudu sa sladolednom smjesom stavite u zamrzivač na završno hlađenje.*
Nakon 30 minuta izvadite sladoled iz zamrzivača i primiješajte drobljena zrna kakaa,  spremite ponovno u zamrzivač dok se sladoled skroz ne stegne.
*Ja sam ipak u ovoj završnoj fazi hlađenja još 2 puta izvadila sladoled iz zamrzivača i promiješala.
 Za sirup od čokolade kako su ga radili Asteci trebat će vam:
400 ml vode
100 g tamnog muscovado šećera ili melasa šećera (molasses sugar Billington's)
1/3  svježe naribanog cijelog muškatnog oraščića
1/2 žličice cimeta (koristim od Alnature, kupljen u Dm-u, nježnijeg je i drugačijeg okusa nego onaj uobičajeni iz trgovine)
1 žlica gorkog kakaa
prstohvat soli
200 g tamne čokolade od 64 % kakaa

Vodu kuhajte sa šećerom, prstohvatom soli i začinima 10-ak minuta. Dodajte čokoladu na kockice te žlicu kakaa, opet zakuhajte, maknite s vatre te ohladite. Držite u hladnjaku do daljne upotrebe.