9. rujna 2011.

Branje trešanja i pita sa crnim trešnjama

Polako ljeto odlazi, a ja odlučih ispričat vam priču s početka ljeta. :) Priču o trešnjama.
Brali smo trešnje kod susjede B. Mjesto radnje - maleno selo u Gorskom kotru.

Susjeda B. ima stabla raznih vrsta trešanja koje su ove godine odlično rodile, pa su tu svoje mjesto našle crvene, tamno crvene i crne trešnje.
Ove divlje crne trešnje su najukusnije trešnje koje sam do sad imala prilike probati. Maleno stablo, sa ne tako puno trešanja, ali nevjerojatan okus - slatke, sočne i iznimno aromatične. Podsjećaju okusom na borovnice.
 Ipak,  nisam uspjela saznati o kojoj sorti je riječ.
Sve smo pobrali. I jeli trešnje direktno sa stabla. :D Muški su bili zaduženi za pentranje po stablu da bi dosegli one na vrhu, bilo je "prebolno" gledati vrh stabla sa ogromnim plodovima tamno crvenih trešanja, a da ih ne možeš dosegnuti. :)
Nakon podužeg razmišljanja odlučila sam napraviti na brzinu prhku pitu sa trešnjama jer ih je bilo potrebno dosta brzo iskoristiti, lako su kvarljive ako se odmah ne zamrznu ili pojedu. Pita se istog popodneva u kratkom roku pojela od strane nas četvero, al' ruku na srce, nije bila baš niti velika. :)))
Napravila sam i manju količinu džema od crnih trešanja koji je jednostavno bio fenomenalan, jeli smo ga žlicom! :) Nisam stavila puno šećera, pa je to više bio umak nego li džem.
Kasnije sam ispekla jogurt kolač pa smo umak guštali još i uz kolač....
...i uz obaveznu štrudlu od trešanja sa mojim domaćim vučenim korama :))).
Iako je sezona trešanja prošla, odlučila sam podijeliti s vama ovaj jednostavan recept upravo zato jer ovo tijesto za pitu možete iskombinirati sa bilo kojom vrstom voća, ili kao u original receptu, sa svojim omiljenim džemom ili marmeladom. Vrijeme je pripreme zimnice, džemova, šljive su u punom jeku, a i jesenje jabuke su već dobro poznata kombinacija za prhku pitu.
Da ne duljim, krenimo sa receptom.
Recept pod original tal. nazivom "Trancetti alla marmellata di lamponi" je  preuzet iz kuharice Sigrid Verbert, "Regali golosi, ricette dolci e salate per tutto l'anno", iako sam ga djelomično izmijenila.
Sastojci za tijesto:

250 g brašna (po želji, obično miješam razne vrste cjelovitog brašna)
240 g maslaca
160 g šećera
2 žumanjka
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice ekstrakta vanilije
prstohvat soli

300 g marmelade, džema po želji ili sezonskog voća na komadiće

1. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
2. Hladni maslac i šećer izradite u kremu.
3. Primiješajte maslacu i šećeru žumanjke i ekstrakt vanilije, zatim brašno i umijesite mekano tijesto.
4. Tijesto spremite u hladnjak na 1 h.
5. Izvadite tijesto iz hladnjaka, podijelite ga na 2 djela te 1 dio stavite na 20-ak minuta u zamrzivač da se zamrzne.
6. U međuvremenu drugu polovicu razvaljajte u tepsiji veličine 20x30 cm, te spremite u hladnjak dok se druga polovica tijesta ne zamrzne.
7. Izvadite iz hladnjaka tepsiju sa tijestom, premažite marmeladom po želji ili narezanim sezonskim voćem, ako koristite svježe nezaslađeno voće, pošećerite ga malo.
8. Drugu zamrznutu polovicu tijesta naribajte po površini pite tako da pita bude skroz pokrivena te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 C cca 30 minuta.

* Ja sam radila upola manju količinu pite pa je zato na slikama manja.