12. kolovoza 2011.

Špageti sa pestom od smokava i bavette sa smokvama, orasima, bosiljkom i parmezanom

 Znate, ja volim i prakticiram često onu "zašto jednostavno, kad može komplicirano". Kako neke stvari u životu imaju svoje dobre i loše strane, dobra strana takve prakse se odražava na mojim receptima pa ako pregledate sve moje dosadašnje recepte, svi su uglavnom dosta složeni, ponekad malo kompliciraniji, ili iziskuju malo veći trud oko potražnje određenih namirnica.. Sve je to zato jer ne volim rutinu i uvijek me vuče "ono nešto" da idem dalje istraživati, uvijek me privlače nove stvari i nešto što još nikad nisam probala.. Loša strana moje "ljubavi" spram kompliciranog jest u tome što si obično točno isplaniram u glavi kako bi što trebalo izgledati, posložim si neki plan od kojeg kasnije ne želim odstupiti. To se posebno odnosi na moje postove koje planiram objaviti, zato i rjeđe pišem, jer jednostavno ne stignem svoj plan provesti u djelo, a ne želim ga niti mijenjati da bih ga stigla provesti u djelo. Tu vjerojatno igra ulogu i moja neorganiziranost. Baš zbog svih tih razloga, odlučila sam za sad odustati od svog plana, malo češće prijeći na onu "ljepota je u jednostavnosti" i napokon objaviti post koji već duže vrijeme planiram i samo si govorim "evo danas ću, samo da složim fotke itd...". Jer dok ja složim ovaj post onako kako sam si ga točno zamislila, i dok idem fotografirati stabla smokava, i dok tražim neke od fotografija po folderu za koje znam da sam ih spremila ali sad ih odjednom nema, sezona smokava će mi pobjeći brzinom munje, kao što i ovo krasno ljeto nam već odlazi (alii svejedno veselim se dolasku jeseni!), a ja ću žaliti za propuštenim. :)

 Prvi recept koji slijedi sam vidjela na krasnom i inspirativnom blogu "Il cavoletto di Bruxelles". Sigrid je predstavila nekoliko jela sa smokvama i mene je najviše zaintrigirao pesto od smokava.. odmah sam se sjetila još jednog sličnog recepta od "Green kitchen stories" pa sam oba jela isprobala u razmaku od nekoliko dana..
Ako volite "komplicirati"  :)) ove 2 tjestenine će vam se zasigurno svidjeti!

Za pesto od smokava za 4 osobe:

400 g špageta, vrsta "linguine"
Šaku pinjola  tostirajte na tavi bez ulja, pazite da ne pregore. desetak zrelih smokava izmiksajte sa pinjolima,1 sitnim češnjem češnjaka, prstohvatom soli, oko 40 g parmezana i desetak listova bosiljka, malo maslinovog ulja dok ne dobijete kremu, skuhajte tjesteninu odmah u puno posoljene vode,  ocijedite i odmah pomiješajte
sa pestom. Poslužite odmah vruće sa nekoliko listića bosiljka i popečenih pinjola.
  * Što se mene tiče, pinjoli se mogu zamijeniti orasima, osim što su dostupniji, jeftiniji su.

 Bavette sa smokvama, orasima, bosiljkom i parmezanom
Original recept koji mi je poslužio kao inspiracija
Za 4 osobe:
400 g tjestenine "bavette" ili druge
šaka oraha
šaka listova bosiljka
50 g parmezana na listiće
1 dl maslinovog ulja
10-ak smokava

Orahe nasjeckajte na manje komade, smokve narežite na četvrtine ili manje komadiće, bosiljak natrgajte na manje komade. Tjesteninu skuhajte prema uputama u puno posoljene vode, ocijedite i odmah pomiješajte sa maslinovim ulje, orasima, parmezanom i bosiljkom, a na kraju dodajte smokve. Poslužite odmah.
*Možete dodati i pirjanu rigu na maslinovom ulju i ovčju skutu na komadiće, ja nisam imala pa nisam niti stavila. :)