1. kolovoza 2011.

Kuhanje, druženje i fotografija - 3. nastavak - breskve na žaru sa sladoledom od vanilije, prženim mrvicama kruha i lagano slanom karamel kremom

Slijedi 3. nastavak i ujedno i zadnji nastavak dugačkog posta. :)

Desert kojim smo se počastili sastojao se od kratko zapečenih bresaka, kremastog sladoleda od vanilije, prženih mrvica kruha i lagano slane karamel kreme.

U jednom od mojih prethodnih postova već ste mogli vidjeti recepturu za domaću verziju sladoleda od vanilije. Ovaj put sam odlučila ga napraviti po drugačijem receptu iz jedne fantastične kuharice sa receptima za domaći sladoled, no na kraju smo svi zaključili da je onaj prethodni recept sa manje žumanjaka bio puno bolji.
Ovdje ću svejedno napisati recept iz kuharice, možda vam se više svidi, ja ipak ostajem pri svojoj prvoj recepturi sa meni idealnim omjerom između žumanjaka, mlijeka i slatkog vrhnja.

Inače, sladoled od vanilije sa prženim mrvicama integralnog kruha tradicionalno se priprema u Engleskoj, zapravo, radi se o starinskom engleskom receptu...kako bi Englezi rekli, "old-fashioned". Baš zbog toga ja sam odlučila iskoristit integralni kruh koji sam dan prije spekla i uklopiti ga u desert.
Kao šećer na kraju, u pravom smislu riječi, sjetila sam se da imam u hladnjaku lagano slanu karamel kremu koju sam napravila po receptu iz kuharice Sigrid Verbert, autorice poznatog talijanskog bloga "Il cavoletto di Bruxelles". Ta izuzetno talentirana i sposobna Belgijanka, veliki zaljubljenik u gastronomiju i kuhanje, koja već dugo godina živi u Italiji, iza sebe ima nekoliko izdanih kuharica, a njena najnovija kuahrica "Regali golosi, ricette salate e dolci per tutto l'anno" mene je jednostavno oduševila.
Radi se o karamel kremi koju sam do sad radila na malo drugačiji način, a kad sam ju napravila po njenom receptu imala sam osjećaj kao da jedem kremu od bombona, npr. werther's original. :))

Pa da krenemo s receptima..

Breskve na žaru


Za 4 osobe:
2 breskve prepolovite, odstranite košticu i zapecite na grillu sa unutarnje strane vrlo kratko, cca 5 minuta da se ne raspadnu, ili ih zapecite u pećnici na 10-ak minuta na 200 stupnjeva.

Sladoled od vanilije 
sastojci za oko 1/2 l sladoleda:
250 ml punomasnog mlijeka
250 ml slatkog vrhnja
4 žumanjka
1 žlica kukuruznog škroba ili gustina
1 mahuna vanilije ili 2 bourbon vanilin šećera (šećer sa sjemenkama vanilije)
70 g šećera

1. Mlijeko zakuhajte sa sjemenkama mahune vanilije, kad provrije maknite s vatre.
2. Žumanjke umutite sa šećerom u posudi, polako ulijevajte vruće mlijeko miješajući, nikako nemojte odjednom dodati cijelu količinu mlijeka jer bi žumanjci mogli koagulirati, a nikako ne želimo dobiti kajganu od svega.
3. Posudu sa mlijekom i žumanjcima stavite iznad veće posude u koju ste stavili vodu da kuha, tj. kuhajte na pari sve otprilike 5 minuta, dok se malo ne zgusne. Pazite da ne prekuhate smjesu, da ne bi žumanjci koagulirali. Također kuhajte na srednjoj temperaturi, posuda sa žumanjcima i mlijekom ne smije dodirivati veću posudu u kojoj voda kuha, to se odnosi na bilo što što ćete kuhati na pari.
4. Ohladite smjesu sa žumanjcima, a zatim umutite slatko vrhnje u ne tako čvrsti šlag, neka bude malo mekši.
5. Obje smjese pomiješajte, stavite u zamrzivač, a zatim svakih pola sata izvadite smjesu i izradite mikserom, zatim vratite u zamrzivač dok sladoled ne bude zaleđen.

Pržene mrvice integralnog kruha
Sastojci:
80 g maslaca
150 g integralnog kruha (sredina)
80 g smeđeg šećera
1. Sredinu (koricu izostavite) integralnog kruha natrgajte ili zdrobite u mrvice.
2. Maslac otopite u tavi, dodajte šećer i mrvice i pržite dok ne poprime malo tamniju boju. Po želji možete dodati i cimeta.
3. Ohladite mrvice te ih servirajte uz kuglu sladoleda, a ako želite "old-fashioned" engleski sladoled, prije nego li se sladoled potpuno zamrzne, primiješajte mu mrvice kruha.

Karamel krema
sastojci za manju teglicu, kao ovdje na slici:
300 g šećera
80 g maslaca na sobnoj temperaturi
4 dl običnog slatkog vrhnja (ne za šlag i ne biljno!)
1 žličica soli

1. Šećer lagano otopite na vatri, nemojte miješati. Kada se pretvori u karamel, maknite s vatre, dodajte listiće maslaca, žličicu soli  i polako ulijte slatko vrhnje.
2. Vratite na laganu vatru te miješajte sve dok se karamel potpuno ne otopi, jedno 5 minuta i dok ne dobijete jednoličnu kremu.
3. Maknite s vatre, ohladite i pohranite u staklenku, čuvajte karamel kremu u hladnjaku.

Slaganje deserta:
U udubine pečenih breskvi dodajte kuglu sladoleda, karamel kreme po želji te posipajte sa prženim mrvicama kruha.
fOtografije: Viktor Pravdica
                  Nevena Buljan

Kuhanje, druženje i fotografija - 2. nastavak - domaće tagliatelle sa cvjetovima tikvica i šafranom

Nastavak prethodnog posta slijedi... :)

Nakon preukusnog predjela koji se sastojao od bruschetta i sicilijanske caponate, ja sam odlučila pripremiti tjesteninu sa cvjetovima tikvica i šafranom.. recept koji sam već isprobala, a kojeg mi je preporučila eno-gastro-mama! :-)

Prvi put sam ovo jelo pripremila sa bucatinima, šupljim špagetima..
...savršeni sklad okusa između cvjetova tikvica i šafrana, šafran podiže cijelu kombinaciju i ovo je zaista nešto što morate probati, ako imate u vrtu još cvjetova tikvica. Ako ne, onda definitivno zabilježite recept za iduću godinu ili se nadajmo da će  se cvjetovi tikvica moć jednog dana kupiti i u supermarketima kao to je to slučaj u Italiji.. na riječkoj tržnici ih još nisam vidjela..
Dakle ovo su "bucatini" sa cvjetovima tikvica i šafranom, slatko vrhnje sam taj put zaboravila dodati, ali tako mi je bilo ukusno da sam se tek na kraju toga sjetila. :-))
U kombinaciji sa mojim domaćim tagliatellama je bilo ukusno, no ipak mi je ukusnije sa običnom tjesteninom. Osim cvjetova tikvica, dodala sam i mlade tikvice na ploške..

Recept za 4 osobe

Domaće tagliatelle
400 g pšeničnog brašna
4 velika ili 5 mala jaja
prstohvat soli

Brašno prosijte, stavite na stol ili dasku, u sredini napravite udubinu, a zatim dodajte jedno po jedno jaje. Jaja miješajte vilicom dodajući malo po malo sve više brašna sa stijenki udubine.. Ako želite dodati začinsko bilje, špinat ili koncentrat rajčice sad je vrijeme da to napravite. Ja sam dodala u 1/3 smjese 1 žlicu koncentrata rajčice.
Trebali bi dobiti kašu, zatim dodavajte sve više brašna i umijesite mekano tijesto. Ostavite 30 minuta pokriveno krpom da odmori.
Ovo je najlakši i najbrži način za zamijesit tijesto za tjesteninu.
Pobrašnite radnu površinu brašnom (bilo bi dobro imati veliku dasku), a zatim tijesto razvaljajte što tanje može, to će možda potrajati malo duže ako nemate stroj za tjesteninu. Ja ga nemam, pa sam sve ručno radila.
Režite sa nožem rezance te pustite da se suše jedno pol sata. Zatim ih dobro pobrašnite te ih uvijte kao tagliatelle. Ponovno dobro pobrašnite i ako ih nećete odmah pripremati jednostavno ih dobro pobrašnite da se ne bi lijepile i sušite ih na kuhinjskoj krpi.

Tagliatelle sa cvjetovima tikvica, tikvicama i šafranom


Za 4 osobe:
400 g tagliatella
1 dl maslinovog ulja
4 manje mlade tikvice
40 (muških) svježih cvjetova tikvica
3 vrečice Nadalina šafrana
3 dl najobičnijeg slatkog vrhnja
sol i svježe mljeveni papar

+parmezan i ekstra djevičansko maslinovo ulje

1. Maslinovo ulje zagrijte, dodajte tikvice narezane na ploške, posolite ih te pirjajte na srednjoj vatri dok ne omekšaju.
2. U međuvremenu očistite cvjetove tikvica od stabljike tj. kraj koji se veže za stabljiku odstranite nožem zajedno sa tučkom. (Cvjetove treba ubrati rano ujutro kad su zatvoreni!)
2. Kad su tikvice omekšale dodajte cvjetove, kratko ih pirjajte dok ne uvenu, svega nekoliko minuta, a zatim dodajte sav šafran. Dobro promiješajte, dosolite ukoliko je potrebno te dodajte slatko vrhnje, prokuhajte na minut, dodajte malo svježe mljevenog crnog papra i odmah promiješajte sa netom skuhanom tjesteninom al dente, tjestenina će poprimiti žutu boju od šafrana! Odmah poslužite vruće, po želji posipajte sa parmezanom!