19. srpnja 2011.

Kuhanje, druženje i fotografija... - caponata na ciabatti, domaće "tagliatelle ai fiori di zucca", breskve na žaru sa domaćim sladoledom od vanilije, prženim mrvicama kruha i lagano slanom karamel kremom

Neću puno pričati... slika ponekad znači više od riječi, pa neka vam slike dočaraju naše zajedničko kuhanje, druženje, fotografiranje.. i puno smijeha uz finu klopu! ;)
Ukratko - bio je ovo pravi talijanski ručak.. a što se mene tiče, što više kuham i isprobavam, to mi sve više talijanska kuhinja ostaje najdraža.. :)

V. i K. su bili zaduženi za pripremanje caponate. Ja sam se jednostavno oduševila ovim jelom koje spaja meni  najdraže ljetne namirnice - rajčice, patlidžane, masline... ovo je jedno od onih jela za koje sam čula puno puta, ali ga nikad nisam pripremila, ni sama ne znam zašto. (Danas ponovno pripremam caponatu, moja će biti u verziji sa integralnom rižom) ;))


Za glavno jelo, dan prije, L. i ja smo pripremili domaće tagliatelle koje sam poslužila sa umakom od cvjetova tikvica i mladim tikvicama koje smo ubrali ravno iz vrta, sve oplemenjeno notom šafrana. :)))




Dakle, krenuli smo sa fantastičnim predjelom - caponata na ciabatti, poznata sicilijanska salata od  patlidžana, rajčica, maslina i kapara, celera i pinjola.. ovdje poslužena na prepečenoj ciabatti sa malo mozzarelle i svježe rajčice.... savršenstvo bez mane, ako još niste imali prilike isprobati ovakvo nešto, ne znate što propuštate! :D


Recept za 4 osobe

Sastojci:
2 malena patlidžana ili 1 veliki
1 manj luk
1 stabljika sa lišćem celera
500 g rajčica
50 g crnih maslina u ulju
25 g kapara
50 ml extra djevičanskog malsinovog ulja
1 žlica balzamičnog octa
prstohvat ljute papričice
prstohvat šećera
svježi bosiljak
sol
(neki recepti navode i pinjole, dodajte ih u isto vrijeme kad i masline i kapare)

Za posluživanje:
kriške svježe mini rajčice
mozzarella
 kriške ciabatte
maslinovo ulje
češnjak


Priprema:
1. Patlidžan narežite na manje komade, posolite i ostavite da odstoje najmanje 30 minuta, zatim ih isperite pod vrućom vodom i dobro posušite papirnatim ubrusom.
2. Luk narežite na sitno, pirajte ga na maslinovom ulju dolijevajući malo vode dok ne omekša, zatim dodajte rajčice narezane na manje komade te pirjajte na laganoj vatri dok se umak ne zgusne, oko 10-ak minuta. Ostavite sa strane.
3. Patlidžan pirjajte u drugoj tavi na maslinovom ulju, zatim dodajte celer narezan na sitno. Sve još kratko pirjajte, a zatim dodajte patlidžane u umak od rajčica. Dodajte i masline narezane na sitno, kapare, kratko prokuhajte, oko 5 minuta.
4. Na kraju ubacite prstohvat šećera i ocat, pustite da jelo "odmori", i na samom kraju dodajte listiće bosiljka. Pustite caponatu da se skroz ohladi, najbolja je kad je dobro rashlađena.

Slike pripreme....

5. Kriške ciabatte tostirajte ili zapecite u pećnici, zatim premažite maslinovim uljem i češnjakom, odozgo stavite caponatu, kriške mozzarelle i svježe rajčice, koji listić bosiljka i voila!


Nastavak - tagliatelle u umaku od cvjetova tikvica i tikvica te desert - breskve sa sladoledom i karamel kremom slijedi...uskoro... :-)

Fotografije: Nevena Buljan
                  Viktor Pravdica