22. lipnja 2011.

Povrtnice s manistrom - "Kuhače u akciji", Repete


Ovo lagano ljetno jelo sam pripremila za novi, ljetni broj kuharskog časopisa Repete koji trenutno možete kupiti na svim kioscima u Hrvatskoj. U sklopu nove igrice "Kuhače u akciji" naš zadatak je bio pripremiti jelo čitatelja koji nam je poslao recept na fb stranicu te objaviti svoje dojmove, način pripreme i fotografiju njegovog recepta na naš način u novom broju časopisa.
Nikad nisam pripremala tjesteninu sa ovom kombinacijom povrća, već bih samo koristila jednu ili dvije vrste povrća navedenih u receptu. Kao što sam i napislala u časopisu, ova kombinacija povrća sa špagetima me je ugodno iznenadila, obožavam povrće i zaista ga konzumiram u velikim količinama tako da je ovo skroz bilo po mom guštu. Nisam puno odstupala od Sinišinog original recepta, samo sam dodala kurkumu koja je dala lijepu žutu boju tjestenini i ostatku povrća, aromatizirala ih, a k tome je i vrlo zdrava. Umjesto kurkume mislim da bi se slobodno mogao stavit šafran. Toplo vam preporučam, pogotovo za vrijeme velikih ljetnih vrućina ovo lagano jelo će posebno prijati. :)
Ostale radove i njihove dojmove možete pogledati i kod Maje, Maslinke, i Ivane koje su također sudjelovale u igrici. :)
Slijedi recept, povrtnice s manistrom na moj način...
Za 4 osobe:
400 g špageta
8 mini rajčica
2 tikvice
1 malena cvjetača
1 brokula
1 češanj češnjaka
5 žlica maslinovog ulja
1 žličica kurkume
sol i svježe mljeveni crni papar

1. Cvjetiće brokule i cvjetače kuhajte nekoliko minuta u kipućoj posoljenoj vodi, neka ostanu "al dente", tj. nemojte ih prekuhati. Izvadite ih, ocijedite i prelijte maslinovim uljem.
2. Tikvice narežite na tanke trakice tzv. na "julienne". U tavi na malo maslinovog ulja aromatizirajte zdrobljeni češnjak te jednu žlicu kurkume, pirjajte kratko, a nakon nekoliko minuta izvadite češnjak iz ulja te dodajte tikvice, pirjajte 5-10 minuta dok malo ne omekšaju.
3. Tjesteninu skuhajte u dosta kipuće slane vode da bude "al dente", zatim je ocijedite (neka ostane malo vode za kasnije) te prebacite u tavu sa tikvicama, dodajte mini rajčice koje ste prethodno narezali na kriške te brokulu i cvjetaču. Sve dobro promiješajte, ako je presuho dodajte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina, posolite i popaprite svježe mljevenim paprom po ukusu te servirajte sa parmezanom po želji.
Dobar tek! ;)