7. lipnja 2011.

Domaći sladoled od vanilije/tamne čokolade/kozjeg mlijeka i meda sa aromom limuna

Prije nekoliko tjedana odlučila sam napraviti domaći sladoled. Pregledala sam nekolicinu recepata, što na netu, što po raznim kuharicama i odlučila napraviti neku svoju verziju. Ako mi uspije, odlično, ako ne, idemo dalje eksperimentirati i isprobavati! Svi znamo da je problem kod domaćih sladoleda postići kremoznost i izbjeć stvaranje kristalića leda, a to se postiže na samo jedan način - često miješanje - miksanje polu zamrznutog sladoleda. Naravno, ne morate raditi po ovom mom receptu, znam da svatko ima neki svoj omiljeni recept za sladoled, ali čisto ako vam zatreba podijelit ću s vama ovaj recept zato što je mnoge  oduševio. Zapravo, uopće nisam očekivala da će mi uspjeti, pogotovo da će mi tako dobro uspjeti.
Ne volim da se previše osjeti okus žumanjka u sladoledu, pa sam pregledavajući neke od recepata u kojima je navedena poveća količina žumanjaka ipak smanjila količinu istih u odnosu na mlijeko i slatko vrhnje.

Glavna "formula" za moj domaći sladoled, tj. osnova, kojoj onda možete dodavati sastojke i začine po želji:

Za oko 1/2 l sladoleda:
250 ml punomasnog mlijeka 3,2 % masnoće, ili više 
2 žumanjka
1 vanilin burbon šećer (puno jeftinija varijanta od mahune vanilije, a bit će sasvim dovoljna za ovu količinu)
2 žlice smeđeg šećera
250 ml slatkog vrhnja (najobičnije slatko vrhnje)

Priprema
1. Punomasno mlijeko zakuhajte, čim provrije maknuti s vatre.
2. U posudi koju inače koristite za kuhanje na pari umutite žumanjke sa vanilin šećerom i smeđim šećerom, zatim pažljivo polako ulijevajte vruće mlijeko, to treba raditi polako i pažljivo da nam žumanci ne bi koagulirali.
3. Žumanjke sa mlijekom kuhajte na pari nekoliko minuta dok se smjesa ne zgusne, pazite da vam ne zakuha jer ćete onda skuhati žumanjke, a to se nikako ne smije dogoditi.
4. Ostavite smjesa od žumanjaka da se potpuno ohladi, a u međuvremenu istucite slatko vrhnje u malo mekši šlag, neka ne bude prečvrst.
5. Tučeno slatko vrhnje dodajte u smjesu od žumanjaka, pomiješajte, ulijte u pliću plastičnu posudu te stavite u hladnjak. Svakih 30-45 minuta izmiksajte smjesu dok se ne zamrzne, sladoled u ovoj količini bi trebao biti gotov za cca 2 h.

Sladoled od tamne čokolade

Postupak je isti kao kod sladoleda od vanilije, samo u skuhanu vruću smjesu od žumanjaka i mlijeka dodajte 60 g tamne čokolade od 70% kakaa, miješajte dok se ne otopi. Zatim je ohladite i dodajte tučeno slatko vrhnje.
Ovaj sladoled je izrazito kremast što je vjerojatno razlog velike količine masnoće u sladoledu i masnoće od maslaca kakaa i moram priznati da me dosta podsjetio na Ledo kornet od čokolade. :)

**Smjele i neobične kombinacije
Sladoled od tamne čokolade servirajte sa malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja i par zrnca himalajske soli ili neke druge "plemenite" soli, fenomenalna kombinacija. 
Sladoled od vanilije probajte servirati sa malo bučinog ulja, intenzivan okus bučinog ulja lijepo se slaže sa nježnim sladoledom od vanilije.

Sladoled od kozjeg mlijeka i meda, sa aromom limuna

Pred malo, kad sam bila na tržnici, gospođa kod koje uvijek kupujem povrće dobila je taj isti dan domaće dubrovačke limune, kaže ona - to su limuni mjesečari. Kad dobije domaće limune, kupim veću količinu, naribam koricu i spremim je odmah u zamrzivač, tako da mi je uvijek dostupna za kolače. Ma nema bolje arome nego svježa aroma domaćeg limuna u kolaču ili palačinkama. :)
Za ovaj sladoled, ako ste u mogućnosti, nabavite domaće kozje mlijeko, koje je još masnije od ovog kupovnog Z'bregov, cca 4,2 % m.m., i dosta jačeg okusa. Ukoliko vam nije dostupno, iskoristite kupovno.

Sastojci za 1/2 l sladoleda:

250 ml kozjeg mlijeka
3 žlice meda (koristite koji god želite, ovisno o vrsti meda koju volite, ja sam koristila cvjetni med)
2 žumanjka
korica 1 nešpricanog domaćeg limuna
250 ml slatkog vrhnja

Priprema:
1. Ponovno, 250 ml kozjeg mlijeka zakuhajte sa naribanom koricom limuna dok ne provrije, stavite na stranu, a u međuvremenu pomiješajte žumanjke sa medom.
2. Polako ulijevajte vruće mlijeko u smjesu od žumanjaka i meda te kuhajte na pari nekoliko minuta dok se ne zgusne. Maknite s vatre, ohladite, a zatim ocijedite od korice limuna koja kuhanjem pusti svu aromu.
3. U prohlađenu smjesu dodajte tučeno slatko vrhnje, spremite u plitku plastičnu posudu u zamrzivač te izmiksajte svakih 30 minuta da se ne stvaraju kristalići leda.

*Servirala sam ga sa pekmezom od šljiva, no odlično će doći uz pečene ili prokuhane suhe smokve, kolače i pite od smokava, umake od karameliziranog voća i vruće palačinke, ma pustite mašti na volju. :-))
*Količinu meda možete i smanjiti ili povećati.
*Domaći sladoled izvadite 15 minuta prije posluživanja jer mu duže treba da se odledi.