6. lipnja 2011.

Capellini s umakom od bakalara

Ovaj ručak me jednostavno oduševio. Zamrznute odreske bakalara znam tu i tamo kupiti jer u njima nema puno kosti pa su idealni za umake. A i nema puno posla kao što je to slučaj sa namakanjem i pripremom sušenog bakalara. Ne brinite, i to me još čeka za isprobati. ;;)))
Ovaj umak me dosta podsjetio na bakalar "in bianco" kojeg obožavam, pogotovo ako je domaći. Poslužila sam ga uz trenutno meni najdražu tjesteninu, capelline. Od svih vrsta tjestenine, najdraži su mi špageti, sikreno da vam kažem, nekako volim vrtiti vilicom te špagete po tanjuru :D, a prednost capellina u odnosu na ostale vrste špageta je i duljina kuhanja - 3 minute! ;)
Ovaj umak možete pripremiti  i sa odrescima lososa ili neke druge bijele ribe u kojoj nema puno kosti.
Recept:
Odlučila sam najprije napraviti dobar povrtni temeljac za umak.
U 2 litre vode stavila sam kuhati 2 korijena peršina zajedno sa listovima, 4 mrkve zajedno sa lisćem mrkve, korabu, glavicu luka, 1 korijen celera sa puno lišća celera. Temeljac sam kuhala 1 i pol sat, a zatim sam ga procijedila.

Sastojci za 4 osobe:
600 g svježeg bakalara (odmrznula sam ga)
4 dl temeljca
1/2 dl suhog bijelog vina
1 mala glavica luka
1 češanj češnjaka
3 žlice maslinovog ulja
1 žlica brašna
svježe mljevena mješavina zelenog, bijelog i crnog papra
2 dl slatkog vrhnja
1 vezica peršina, sitno narezanog
+ korica 1 nešpricanog bio limuna, po želji!

350 g tjestenine capellini
1. Odreske bakalara odmrznite te ih posušite. Narežite ih na manje komade te ih stavite ih na stranu.
2. Na maslinovom ulju zastaklite narezani luk, dodajte malo soli te pirjajte još malo, zatim protisnuti češanj češnjaka, još kratko pirjajte oko minutu, dok ne pusti miris.
3. Dodajte žlicu brašna kao da radite zapršku, malo promiješajte a zatim dodajte temeljac i vino. Kuhajte oko 5-10 minuta dok se umak malo ne zgusne i nestanu eventualne grudice brašna.
4. Dodajte slatko vrhnje, limunovu koricu, svježe mljevenu mješavinu 3 vrste papra po ukusu, nemojte pretjerati. Kratko prokuhajte, oko minutu, a zatim dodajte komadiće bakalara.
5. Prokuhajte još oko 5 minuta, pazeći pritom da ne prekuhate bakalar jer će biti gumenast!

Capelline skuhajte u dosta kipuće posoljene vode, treba im 3 minute, zatim procijedite te primiješajte umaku, poslužite odmah u tanjure, sa puno narezanog peršina. Dobar tek! :)