2. lipnja 2011.

Pečena slatka skuta (Ricotta al forno)

Trenutno u Italiji vrlo popularan desert (zapravo ne znam kada je točno postao popularan) koji se može kupiti u svim većim supermarketima i trgovinama, slastičarnicama. Mene je jednostavno oduševio. Malo sam "pročačkala" po internetu ne bih li našla recept koji je najbliži onome što sam ja probala. Svi su manje-više slični. U Italiji ovaj kolač se zove Ricotta al forno i prodaje se u dvije varijante, aromatizirana limunom kao ova moja, ili od čokolade. Prodaje se u obliku torte i možete je kupiti kao komad torte, koliko se sjećam košta oko 2 eura jedan komad. Žao mi je da je nisam fotkala prije nekoliko mjeseci kad sam ju prvi put probala, no biti će još prilike.
Bitno je dobro ju rashladiti prije posluživanja, a budući da je počela sezona ljetnog voća, nektarina, marelica, bresaka, trešanja i jagoda, servirajte ovu slasticu uz voćni umak koji poželite. Dobra je i sama za sebe, zapravo fantastična je. Za sve vas ljubitelje torte od sira, toplo preporučam ovu finu slasticu.

Za 2 osobe:
100 g kravlje skute
100 g ovčje skute
ili
200 g kravlje skute ili ricotte
sok od 1/2 limuna
korica 1 nešpricanog limuna ili paketić Finesse Dr. Oetker korice limuna
1 žličica arome vanilije ili 1 vanilin burbon šećer
2-3 žlice smeđeg šećera

1. Pećnicu ugrijte na 200 C stupnjeva.
2. Skutu zgnječite vilicom, zatim dodajte sve ostale sastojke i miješajte dok ne dobijete kremu. Stavite peći u manje kalupiće (koristila sam aluminijske kalupiće), ili u ramequinse oko 30 minuta dok površina ne poprimi zlatno smeđu boju. Pustite da se ohladi , a zatim dobro rashladite u hladnjaku.
3. Izvrnite na tanjure te poslužite uz voćni umak po želji.
*Pečenu skutu poslužila sam sa džemom od trešanja i cvjetova bazge, recept ćete moći vidjeti uskoro u novom, ljetnom broju kuharskog časopisa Repete.
*U nekim receptima među sastojcima navodi se i kukuruzni škrob, mislim da bi ga možda bilo dobro dodati čisto radi veće gustoće pečenog deserta, u tom slučaju dodajte 1 žličicu gustina na ovu mjeru. Sjećam se da je kupovni kojeg sam probala bio gušće teksture.

Evo nekoliko prijedloga za umak:
*Umak od jagoda ili uz džem od jagoda.
*Umak od trešanja/višanja ili džem od trešanja/višanja.
*Umak od karameliziranih bresaka ili nektarina: Nekoliko žlica šećera karamelizirajte sa žlicom amaretto likera ili voćnog likera/ruma/rakije po želji. Zatim pažljivo dodajte kriške narezanog voća te prokuhajte 5 minuta. Servirajte uz rashlađeni desert i ukrasite listićima metvice, bosiljka..
* Umak od suhih smokava, smokve stavit močit preko noći u vodu, idući dan karamelizirati par žlica šećera na laganoj vatri, dodati ocijeđene smokve, prokuhati da dobijemo sirup. Preliti preko pečene skute ili torte od sira po želji. Kad je sezona svježih, dobro će doći i svježe smokve, zna se da su skuta i smokve dobitna kombinacija.
* Skuta koju ćete koristiti mora naravno biti što svježija.